Doi dintre artizanii privatizării Electroputere- importanţii oameni de afaceri, Fathi Taher şi Nicolae Badea- au fost recompensaţi de noul proprietar cu două locuri în noul Consiliu de Administraţie al societăţii, în cadrul AGA desfăşurată ieri la Craiova.
Aurel Bojenoiu, preşedintele sindicatului societăţii Electroputere Craiova, participant la AGA, a declarat, pentru ziarul BURSA, că, la propunerea noului acţionar majoritar- firma saudită AL Arrab Contracting Company Limited, au fost aprobaţi şapte membri în Consiliul de Administraţie, printre care şi Fathi Taher şi Nicolae Badea (preşedintele clubului de fotbal "Dinamo" Bucureşti).
Nici Fathi Taher şi nici Nicolae Badea nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri. Prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie este programată pentru mâine la Craiova.
Despre implicarea lui Fathi Taher în negocierile cu AVAS pentru privatizarea Electroputere, ziarul BURSA a publicat de mai multe luni. Acum mai multe surse susţin că şi Nicolae Badea ar fi fost implicat în negocierile purtate de saudiţi cu AVAS.
Cei doi oameni de afaceri mai sunt colegi şi în Consiliul de Administraţie al GRIRO SA Bucureşti, companie preluată, în decembrie 2003, de la AVAS de consorţiul format de firmele controlate de Taher şi Badea- Laminate SA şi, respectiv, Relco SA.
Tot în luna decembrie 2003, companiile controlate de Fathi Taher şi Nicolae Badea au cumpărat, prin intermediul consorţiului Pro Faur, şi compania FAUR SA. Ulterior, ei s-au retras din această afacere, care a rămas parte a grupului de firme Begacom, controlat de fraţii Marius şi Emil Cristescu.
Prezenţa celor doi oameni de afaceri în CA de la Electroputere pare să confirme speculaţiile cum că o bună parte din terenurile societăţii vor fi direcţionate spre proiecte imobiliare, căci atât Nicolae Badea, cât şi Fathi Taher sunt cunoscuţi ca unii din marii dezvoltatori imobiliari din ţara noastră.
Fathi Taher a încercat în ultimii ani să se implice atât proiectul "Dracula Park", cât şi în "Dâmboviţa Center- Casa Radio", iar Nicolae Badea este unul din acţionarii celui mai important proiect imobiliar din România- "Băneasa Investment".
Compania Electoputere Craiova deţine în patrimoniu o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare de teren, din care, potrivit unor evaluări interne, maxim 40% este necesară desfăşurării activităţii.
Astfel, o suprafaţă de aproape 35 de hectare va putea fi înstrăinată sau închiriată unor altor investitori. Valoarea terenurilor a fost estimată neoficial la peste 100 de milioane de euro.
Compania Al Arrab Contracting Company Ltd. a preluat recent un pachet de 62,8% din acţiunile Electroputerde de la AVAS, pentru aproximativ 2,3 milioane de euro şi asumarea datoriilor istorice de aproximativ 50 de milioane de euro.
Scădere de -8,37% a cotaţiei, anul acesta
Acţiunile "Electroputere" Craiova (simbol EPT la Bursa de Valori Bucureşti) s-au ieftinit anul acesta cu -8,37%, ajungând la cotaţia de 0,8925 lei/titlu, pe 15 februarie. Maximul acestui an, de 1,07 lei/ acţiune, a fost atins pe 8 ianuarie, cursul EPT urmând, apoi, un trend descendent, în ton cu cel al pieţei.
În prima jumătate a anului 2007, acţiunile EPT au staţionat în jurul preţului de 0,26 lei/acţiune, pentru ca, în luna iulie, să urce brusc până la maximul anului, de 2,23 lei/titlu (3 iulie 2007). Ulterior, acţiunile au intrat pe un trend negativ, închizând anul la 0,981 lei/titlu. (A.A.)