The London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a propus lansarea unei pieţe speciale pentru companiile private, pe care acestea să-şi poată tranzacţiona acţiunile public în anumite zile, conform unor surse citate de The Wall Street Journal (WSJ).
Publicaţia americană scrie că această intenţie face parte dintr-un plan de atragere a firmelor de tehnologie cu creştere rapidă, care să se listeze în Marea Britanie, după Brexit.
Conform WSJ, care a văzut propunerea LSEG înaintată Autorităţii de Conduită Financiară şi Trezoreriei Marii Britanii, acţiunile companiilor private s-ar tranzacţiona public între una şi cinci zile într-o fereastră de tranzacţionare, o dată pe lună sau trimestru, ori la fiecare şase luni. Companiile nu ar fi supuse aceluiaşi grad de supraveghere din partea autorităţilor de reglementare ca o societate complet listată. Fondatorii companiilor de tip start-up spun că cerinţele de reglementare care privesc companiile listate (publice) sunt descurajatoare pentru listare.
Un purtător de cuvânt al London Stock Exchange Group a declarat, citat de Reuters, că instituţia lucrează îndeaproape cu guvernul, autorităţile de reglementare şi părţile interesate în diverse probleme. Acesta a adăugat: "LSEG admite că există potenţial pentru căi suplimentare către piaţă, astfel încât să fie sprijinită cea mai largă gamă de companii pe parcursul ciclului de viaţă al finanţării, inclusiv prin trecerea de la pieţele private la cele publice şi înapoi".
Oficialii Autorităţii de Conduită Financiară (FCA) şi ai Trezoreriei Marii Britanii nu au făcut declaraţii pe marginea informaţiei prezentate de WSJ.
Potrivit WSJ, LSE a menţionat în documentul pe care l-a trimis FCA şi Trezoreriei la data de 21 decembrie că "noul tip de piaţă va acţiona ca o piatră de temelie între pieţele private şi cele complet publice".
"Noua piaţă ar trebui văzută ca o îmbunătăţire a opţiunilor actuale disponibile companiilor care doresc să strângă capital fără a le impune reglementări care să inhibe creşterea", se arată în document.
Anul trecut, autoritatea de supraveghere a pieţelor din Marea Britanie a anunţat noi reguli pentru a stimula rolul Londrei ca centru global pentru companiile listate, după creşterea concurenţei din partea Uniunii Europene, în contextul Brexit.
• Bursa din Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra în 2021
Bursa din Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra în 2021, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în pofida eforturilor centrului financiar britanic de a face pieţele sale financiare mai atractive după Brexit.
Potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe Europe Exchange, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Bursa din Amsterdam a totalizat 8,97 miliarde de euro luna trecută, faţă de 8,32 miliarde de euro la Bursa de la Londra.
Chiar dacă anul trecut au fost reluate tranzacţiile cu acţiuni elveţiene în Marea Britanie, ceea ce a ajutat Londra să recupereze o parte din terenul pierdut, nu a fost suficient pentru ca City of London să-şi asigure prima poziţie, deoarece alte iniţiative nu au avut succes imediat.
În martie 2021, Regatul Unit a relaxat reglementările privind listarea companiilor de achiziţii cu scop special (SPAC), care au un succes deosebit în SUA, însă până în noiembrie doar una fusese listată.
Operatorul bursier pan-european Euronext, care deţine bursa de valori de la Amsterdam, anunţase că a avut 22 de listări SPAC, reprezentând aproape jumătate din cele derulate anul trecut pe piaţa din Europa.
Anul trecut, la LSE s-au listat 122 de companii, obţinând peste 22,75 miliarde de dolari, 2021 fiind, pentru piaţa britanică, cel mai bun an de după 2007.
La Euronext a fost atras un număr record: 212 noi listări, în urma cărora s-au obţinut 29,42 miliarde de dolari.
• Venituri în urcare pentru LSEG
În prima jumătate a lui 2021, LSEG a înregistrat o creştere a veniturilor sale, pe fondul integrării furnizorului de date Refinitiv, preluat anul trecut.
Aceste venituri au crescut cu 4,6%, la 3,36 miliarde de lire sterline (4,67 miliarde de dolari). Profitul operaţional ajustat a sporit la 1,17 miliarde de lire sterline, de la 457 de milioane de lire sterline în primele şase luni din 2020. Profitul total a atins 2,7 miliarde de lire, faţă de 914 milioane de lire în semestrul întâi din 2020.
Performanţa a fost susţinută de creşterea cu 9,6% a veniturilor de pe pieţele de capital, întrucât listările la bursă au consemnat cea mai bună primă jumătate a vreunui an de după 2014, iar volumele tranzacţiilor cu produse cu venit fix au sporit, de asemenea.
LSEG va plăti un dividend interimar de 25 de pence pe acţiune, în creştere cu 7% faţă de anul anterior.