Actualizare 19:10 MEIMMMA: "Creşterea numărului de membri AGA Electrica va aduce un plus de valoare din punct de vedere managerial"
Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri transmite, prin intermediul unui comunicat, că propunerea de creştere a numărului de membri AGA Electrica de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregării tehnice, "lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii".
"Propunerea Ministerului de creştere a numărului de membri a fost validată de peste 70% dintre cei prezenţi în AGA, statul român nedeţinând majoritatea în companie! Propunerea venită din partea Ministerului de creştere a numărului de membri AGA de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregării tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii", se arată în comunicat.
Ministerul precizează că "probabil că am supărat foarte tare pentru că nu am acceptat o majorare a indemnizaţiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/lună sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la şedinţele de CA sau la comitetele consultative de câte 1000 euro/ şedinţă".
Potrivit ministerului, din investiţiile angajate, până la 30.08.2015, societăţile din grupul Electrica au realizat investiţii de 279.285 mii lei, adică cca 32 % din investiţiile angajate pentru întreg anul 2015 (aproximativ 20% din planul asumat prin IPO) şi propuneri de "genul reducerii cheltuielilor cu mentenanţa cu 94%".
Îm răspunsul său, ministerul precizează: "În aceste condiţii, ne putem întreba ce interese au oare cei care sunt deranjaţi de poziţia ministerului faţă de imperativitatea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin Prospectul de IPO, efectuarea cheltuielilor de mentenanţă pentru siguranţa reţelelor din segmentul de distribuţie, în aşa fel încât situaţii de genul celor de la Carei, când mii de oameni au rămas în beznă în mijlocul iernii, să nu se mai repete sau faţă de necesitatea introducerii unor criterii de performanţă pentru activitatea CA şi a agreării unui plan de management cu ţinte şi termene precise de îndeplinire?"
(S.A.)
------------
Actualizare Cîmpeanu i-a cerut lui Gerea să lămurească public problema de la Electrica
Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut, astăzi, ministrului Energiei, Andrei Gerea, să dea un comunicat prin care să clarifice "problema" de la Electrica, iar acesta a răspuns afirmativ, precizând totodată că măsura la care se face referire a fost luată în mod "public şi transparent", potrivit surselor din presă.
"E vorba de o măsură luată în mod public şi transparent în urmă cu 45 de zile şi pentru a fi pusă în aplicare avem nevoie şi de votul altora", a explicat Gerea.
(A.C.)
------------------
Actualizare 9:31
Electrica a anunţat aseară deciziile Adunării Generale a Acţionarilor de ieri. Astfel compania va fi administrată de un Consiliu de administraţie compus din 7 (şapte) administratori aleşi de Adunarea Generala Ordinară a Acţionarilor Societăţii, dintre care cel putin 4 (patru) administratori trebuie sa fie independenţi şi neexecutivi. Până în prezent, Consiliul de administraţie al Electrica SA a fost compus din 5 (cinci) membri.
Statul Român, reprezentat prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, nu va putea propune mai mult de 3 (trei) candidaţi pentru funcţia de administratori, membri in Consiliu. Ceilalţi 4 (patru) candidaţi pentru funcţia de administratori vor fi în mod obligatoriu independenţi şi neexecutivi şi vor fi propuşi de ceilalţi acţionari, potrivit companiei.
Şedinţele Consiliului vor fi ţinute în mod valabil în prezenţa a cel puţin 5 (cinci) membri dintre care doi dintre membri vor fi obligatoriu independenţi.
Ioan Roşca, Director General Electrica SA, a declarat: "În ceea ce priveşte participaţiile deţinute de Fondul Proprietatea, aşa cum am mai spus, consider această achiziţie ca fiind absolut naturală, facilitând reorganizarea grupului. Nu dorim însă să facem această achiziţie în orice condiţii. Preţul trebuie să reflecte realităţile din piaţă. După cum se ştie, am mai purtat negocieri cu Fondul la începutul acestui an, dar atunci nu am ajuns la o înţelegere".
-------
Acţionarii "Electrica" (EL) au decis, ieri, mandatarea Consiliului de Administraţie să înceapă negocierile cu Fondul Proprietatea pentru achiziţionarea întregii participaţii deţinute de FP la filialele Electrica, respectiv Electrica Distribuţie Muntenia Nord (EDMN), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (EDTN), Electrica Distribuţie Transilvania Sud (EDTS) şi Electrica Furnizare, potrivit unor surse prezente la Adunarea Generală.
Vânzarea ar urma să aibă următoarele condiţii: "Obiectul achiziţionării: toate deţinerile FP la capitalul social al Electrica Distribuţie Muntenia Nord ("EDMN"), Electrica Distribuţie Transilvania Nord ("EDTN"), Electrica Distribuţie Transilvania Sud ("EDTS") şi Electrica Furnizare SA ("Electrica Furnizare"), după cum urmează: 21,99% din capitalul social al EDMN, respectiv [7.796.022] acţiuni; 22% din capitalul social al EDTN, respectiv [8.167.813] acţiuni; 21,99% din capitalul social al EDTS, respectiv [9.327.282] acţiuni; 22% din capitalul social al Electrica Furnizare, respectiv [1.366.412] acţiuni".
Se pare că acţionarii nu au dorit să lase pe mâna CA-ului cumpărarea participaţiilor la filiale, ci au decis ca aprobarea încheierii efective a contractului (inclusiv termenii specifici ai acestuia) având ca obiect achiziţionarea de către societate a participaţiilor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea în toate filialele societăţii să fie hotărâtă de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, potrivit surselor.
Totodată, acţionarii Electrica au decis mărirea numărului de membri CA de la cinci la şaspte.
AGEA de ieri fusese convocată la solicitarea acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deţinând împreună peste 15% din capitalul social al Electrica.
Unele surse susţin că propunerea BERD să fie stabilite criterii de eligibilitate pentru membrii Consiliului a fost respinsă.
În aprilie, Electrica şi Fondul Proprietatea au încetat negocierile privind potenţiala achiziţie de către EL a participaţiilor minoritare deţinute de Fond la mai multe filiale ale societăţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, deoarece nu au ajuns la un consens privind preţul tranzacţiei.