SURSE: DNA cercetează infracţiunile de conflict de interese în cazul Ponta într-un nou dosar

Alexandru Costea
Anticorupţie / 18 septembrie 2015

DNA cercetează infracţiunile de conflict de interese în cazul Ponta într-un nou dosar

Actualizare 18:54 Luni va fi primul termen în procesul lui Ponta

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat astăzi că primul termen în procesul în care Victor Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, evaziune fiscală şi abuz în serviciu de către procurorii DNA va fi luni, 21 septembrie, conform deciziei publicate pe site-ul scj.ro.

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:08 Joseph Daul şi Manfred Weber au cerut demisia premierului Victor Ponta

Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European, şi Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, au cerut astăzi, într-un comunicat de presă emis de PPE, demisia premierului Victor Ponta ca urmare a trimiterii acestuia în judecată pentru fapte grave de corupţie.

"Solicit primului ministru al Guvernului României, Victor Ponta, să îşi prezinte imediat demisia din funcţia de prim-ministru, ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru acuzaţii grave de corupţie. Poporul român merită o carte de vizită mai bună decât un prim ministru trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor", a declarat Joseph Daul, potrivit comunicatului PPE.

Daul a lansat un apel către Ponta de a nu supune unui risc inutil realizările făcute prin numeroase eforturi de "poporul român şi de guverne de centru dreapta".

"Premierul Ponta ar trebui să facă un pas înapoi şi să lase justiţia să decidă", a declarat Manfred Weber, solicitând "demisia imediată" a premierului Victor Ponta, singurul premier care va fi judecat în timpul mandatului.

"Victor Ponta este singurul premier ce va fi judecat în timpul mandatului, împotriva lui fiind formulate în mod oficial mai multe capete de acuzare pentru corupţie (n.r. fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor şi conflict de interese). Din această cauză imaginea României are de suferit fiind în acelaşi timp o dovadă a lipsei de respect pentru cetăţenii români, care merită mult mai mult", se arată în comunicatul citat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:25 CSM a sesizat IJ, la solicitarea DNA, pentru verificări în cazul afirmaţiilor lui Ponta

Conducerea CSM a sesizat Inspecţia Judiciară, la solicitarea procurorilor DNA, în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţii publice ale premierului Victor Ponta au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.

"Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rezultatul votului unanim exprimat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu ocazia Adunării Generale a Procurorilor din data de 18 septembrie 2015, prin care au solicitat Consiliului să analizeze dacă afirmaţiile publice ale domnului Victor Viorel Ponta, prim ministrul României, făcute ca urmare a trimiterii sale în judecată, aduc atingere independenţei sistemului judiciar.

În temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conducerea Consiliului a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţiile publice ale domnului Victor Viorel Ponta au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CSM.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:55 DNA îl reclamă pe Victor Ponta la Inspecţia Judiciară

Adunarea Generală a procurorilor din DNA, prin vot unanim exprimat, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, informează un comunicat al DNA publicat pe site-ul instituţiei.

Procurorii pleacă de la constatarea că primul-ministru al României Ponta Victor-Viorel a afirmat pe pagina sa Facebook, printre altele, că: "(....) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!"

În comunicat se arată că: "La data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare şi completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi şi subiectul privind aceste declaraţii lansate în spaţiul virtual de către premierul României.

Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală.

Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar."

În solicitarea adresată CSM, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie consideră că afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza cât şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.

"Aceste afirmaţii pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cât şi probitatea morală şi profesională a procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Reamintim că independenţa sistemului judiciar este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, iar imparţialitatea şi integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale", transmit procurorii.

(S.A.)

----------

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au disjuns acuzaţiile referitoare la cele trei infracţiuni de conflict de interese faţă de premierul Victor Ponta în dosarul "Turceni-Rovinari" în care continuă cercetările, ancheta vizând mai multe persoane, ne-au confirmat surse judiciare.

Faptele fiind săvârşite în calitate de deputat şi prim-ministru, DNA a sesizat Camera Deputaţilor, la începutul verii, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă acesta, însă plenul le-a respins.

Potrivit unui comunicat de presă emis la începutul lunii iunie de instituţie, procurorii au constatat că "se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Şova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA «Şova şi Asociaţii» reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat «Ponta Victor-Viorel» reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA «Şova şi Asociaţii» în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aproximativ 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Se vede ca DNA executa niste ordine(externe sau interne).

    1. din scaune de hoti asa se vede; da de pe tusa nu se vede comanda; doar daca o fi de la Ponta ,ca asta lucreza cu manusi' si e normal sa comande doar e bulibasa in Ro

      O femeie de la tara...cand fura o gaina de la vecinul...este condamnata intre 3 luni si 1 an la inchisoare. ...Aici Ponta (prim ministru !!!!) si Sova aduc prejudicii statului (celor 2 soc.Rovinari Turceni) de ordinul milioanelor de lei( insusire de bani necuveniti,adica furt ) ce putem sa mai zicem...multi ani de inchisoare. ...Sa lasam divagatiile...ca vezi doamne sunt alte cazuri si mai grave... Aici analizam o persoana care este pe o functie de varf ( prim ministru), ..sunt convins ca la toate cazurile le vine randul...ca vorba aia de 25 de ani ....sau format multi talhari... numai ca uite ca uni se duc pe alte posturi..cazul socru .Sarbu..urmarit penal se propulseaza la C.de Conturi.Pui lupul sa pazeasca oile.

    atit primul ministru ,presedintele senatului ,presedintele celui mai mare partid din parlament si majoritatea parlamentarilor spun tot timpul ca justitia face la comanda dosare.sistemul acesta judiciar trebuie desfintat si recladit dupa vointa poporului.

    1. si care-i vointa poporului PSDeule? ponta si ai lui nu ai voie sa fie atinsi nici cu o floare? a furat , la bulau , po sa fie mama lu ponta

      adevarat graiti ; la comanda mea se fac toate , ca doar sunt jupan in Ro;

    Pana nu vad un Berceanu,flacaul cu 3 case pe malul lacului,etc.de la PDL.nu cred decat ce vad.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb