Comisarii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sunt supuşi de mai multă vreme presiunilor politice, ne-au spus unele surse apropiate situaţiei, care subliniază că, în general, politicul face presiuni asupra funcţionarilor publici.
Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care, în ultimele zile, au apărut informaţii pe anumite pagini de socializare potrivit cărora comisarii ANPC se plâng de faptul că nu îşi pot face meseria aşa cum ar trebui şi că, în acelaşi timp, nu pot face public acest aspect de teamă să nu-şi piardă slujba.
Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, industrii şi servicii, ne-a spus că a primit şi el semnale referitoare la existenţa unor presiuni la nivelul ANPC şi că aşteaptă dovezi în acest sens. "După ce voi avea dovezile, îl voi chema la Parlament pe şeful ANPC, Bogdan Pandelică, ca să dea explicaţii".
Conducerea ANPC nu ne-a răspuns la întrebările pe subiect, până la închiderea ediţiei.
O iniţiativă legislativă care prevede modificarea statului ANPC a fost depusă anul trecut la Parlament, aflându-se, acum, pe circuitul de aprobare. Proiectul de lege prevede trecerea ANPC din subordonarea Guvernului în coordonarea Parlamentului. În prezent, sunt aşteptate avizele de la noul Guvern şi de la alte instituţii abilitate, după cum ne-a spus domnul Zamfir. Senatorul liberal ne-a spus, în cadrul unui interviu acordat la finalul anului trecut, că avem nevoie de o autoritate a consumatorilor independentă, "ieşită de sub papucul Guvernului, cu o structură solidă, bine plătită, care să apere cu adevărat interesele oamenilor": "Acum, cu doi-patru oameni pe judeţ, plătiţi cu 900-1.200 de lei, nu se poate face protecţia consumatorului!"
Anterior, domnia sa postase pe pagina de Facebook: "Protecţia consumatorului este vital să fie liberă de orice constrângeri şi ingerinţe, astfel încât să poată acoperi orice domeniu de pe lumea asta în care consumatorul are nevoie de protecţie. (...) De ce credeţi că ANPC a fost întotdeauna, în toate guvernele, structura de control cu cei mai puţini oameni (doi la Tulcea, patru la Teleorman, patru la Bistriţa-Năsăud, de exemplu), cel mai prost plătiţi şi cu cele mai puţine mijloace pentru a-şi face treaba?
Ce părere aveţi că tot timpul cei de la BNR, când e vorba de consumatori inşelaţi de bănci sau de IFN-uri, se spală pe maini spunând tot timpul că nu e treaba lor, ci a Protecţiei Consumatorului? Are cumva ANPC acelaşi statut ca BNR? De ce nu poate fi ANPC la acelaşi nivel de importanţă cu instituţii precum Consiliul Concurenţei sau Curtea de Conturi? Nu cumva românii sunt înşelaţi şi de către furnizorii de servicii de telefonie, de electricitate, gaze, apă-canal sau de societăţiile de leasing? Mai are rost să vorbim de produsele alimentare şi nealimentare contrafăcute şi toxice, care au inundat piaţa românească? (...) Sunt numai câteva motive pentru care eu cred cu tărie (...) că această instituţie trebuie să fie una puternică, independentă şi care să apere cu adevărat interesele consumatorilor! Cu toţii suntem afectaţi şi resimţim ineficienţa unei instituţii care ar fi trebuit să aibă mult mai multă grijă de ce se întâmplă în ţara asta!
Propunerea de trecere a ANPC din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului a fost depusă în aprilie 2016 la Camera Deputaţilor, spre avizare.
Expunerea de motive publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor arată: "Reorganizările repetate prin care a trecut această instituţie nu au fost de natură să-i permanentizeze o formă de organizare stabilă, ci, din contră, i-au creat o vulnerabilitate, riscând să afecteze în final drepturile consumatorilor. Schimbarea modului de organizare şi funcţionare a Autorităţii, în sensul poziţionării ei sub controlul parlamentar, prin faptul că va fi condusă de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din şapte membri, desemnaţi de Parlament, la propunerea Comisiilor de specialitate reunite, îi asigură autonomia şi independenţa, devenind o structură stabilă, cu buget propriu, capabilă să ia decizii în interesul consumatorilor fără a fi supusă presiunilor din partea unui terţ, fie el şi instituţie a statului".
Documentul mai subliniază, printre altele, că, anual, până la 30 iunie, ANPC va comunica Parlamentului un raport privind activitatea sa şi modul în care operatorii economici şi autorităţile publice respectă regulile protecţiei consumatorilor.
Iniţiatorii consideră că asigurarea independenţei ANPC este singurul mod prin care drepturile şi interesele consumatorilor vor fi mai bine reprezentate şi apărate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 05:02)
[Fragment eliminat, conform regulamentului.] asta nu se mai satura sa faca rau? [Fragment eliminat, conform regulamentului.]
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.04.2017, 09:48)
[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.04.2017, 09:58)
[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Savalas Linguraru în data de 04.04.2017, 13:12)
Oleuuu, da' cu bosu de langa Sibiel nu se mai da nimic? Ca ne-o salvat de banci chiparosu care s a luptat pentru noi.
Te pup frate Cristian, pacea Domnului fie cu tine. Tetrailes ceangais. Tedicheose nane hamindre, desingai amari misto, auarde!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 14:35)
După un mandat sănătos de consilier general în Administraţia Băsescu a Primăriei Capitalei şi un management falimentar la firma Roecco SRL, deputatul PNL,Daniel Zamfir, contestatul iniţiator al legii “Dai casa băncii şi scapi de credit”, şi-a construit o casă pe strada Nucilor nr 6 din Voluntari, pe care a pus-o la “bătaie” unui administrator bulgar pentru a-şi face firmă. Acţionarii Real Select Imobiliara erau Boris Borisov şi Global Development Group SRL cu sediul în strada Lucaci nr 17 din sectorul 3, sector în care Daniel Zamfir era preşedinte al PDL.
Global Development Group SRL avea ca acţionari pe Boris Borisov şi Real Select Imobiliara. O suveică perfectă, cu sediul social în casa deputatului care se luptă azi pentru „săracii” României.
Cele două firme s-au înfiinţat în aceeaşi zi 31, una în luna martie 1996, alta în mai al aceluiaşi an.
Ana Theodora, soţia de atunci a lui Daniel Zamfir, era expert imobiliar.
Banii s-au învârtit mai mult prin Real Select Imobiliara. La o cifră de afaceri de 837 458 de lei, realizată cu zero angajaţi, din ultimul bilanţ (2009) reiese o pierdere de 4162 de lei. Cealaltă firmă suroră a lăsat bugetul de stat cu un minus de 13.828 de lei.
După ce a înregistrat pierderi de 1.001.274 lei, bulgarul şi-a închis firma Real Select Imobiliara. Împotriva societăţii Global Development Group s-a început urmărirea silită. Cele două firme au reuşit să înregistreze peste un milion de lei pierderi. Bugetul de stat a fost prejudiciat. Firmele s-au închis. Ia bulgarul, de unde nu-i.Theodor Zamfir, fratele deputatului, a făcut o manevră financiară similară. Flux 24 a publicat modalitatea prin care s-a scăpat de firmă trecând-o pe numele unor cetăţeni albanezi în 2011.
Între 2000 şi 2010 s-au creat mii de circuite comerciale și financiare frauduloase prin interpunerea în sistem de rețea tip ‘suveică’ a firmelor, circuit concretizat în emiterea de documente false de livrare de mărfuri, anchetate de ofiţerii DIICOT.
Acţiunea fratelui de a trece firma cu datorii pe numele unor cetăţeni albanezi a fost precedată de suveica bulgară. E cazul ca DIICOT să intre pe fir.
SURSA: FLUX24.ro
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 19:34)
Interesul lui Zamfir si al [Fragment eliminat, conform regulamentului] dintr-un mic orasel sibian este sa puna la respect ANPC dupa cum vor ei si sponsorii lor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ginel Bongeoianu în data de 04.04.2017, 06:57)
Cel chemat o sa fi tu Zamfirashule! Dar nu in fata comisiei parlamentare ci in fata procurorilor pentru banii spalati prin fimele penalului Moshe Pesash si pentru spagile incasate de la Hadarean, Zapodeanu sau alti speculanti imobiliari.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 08:23)
Numai Basescu e de vina!
4. Corect.
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 09:00)
Anpc slab inseamna coruptie in lung si in lat?
Ce sa faca unul de la Anpc cu minimbpe economie la o multinationala?
Sa ia mita si sa taca sau sa isi faca datoria? Datoria cum sa si-o faca fara protectie ca a judecatorilor, fara bani de benzina, de listat o hartie?
Salarii ca in Bnr si cu acelasi statut?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 09:10)
Coruptia a fost benefica pentru tine Topsac, de ce te plangi de ea? Fara coruptie nu mai ieseai tu la pensie pe acte false la 40 si ceva de ani.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.04.2017, 09:03)
[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 09:35)
Alo, redactia BURSA?! Orice referire la afacerile controversate ale marelui om politic Zamfir contravine regulamentului? Chiar daca limbajul este unul civilizat si cu surse din presa citate? Sa va fie rusine obrazului!
6. fără titlu
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.04.2017, 09:37)
[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]
7. Dezinformare si interese personale
(mesaj trimis de Claudiu în data de 04.04.2017, 09:46)
Domnul Zamfir are interese personale si din acest motiv doreste sa treaca ANPC-ul in subordinea Parlamentului (incalcand astfel separarea puterilor in stat). In ultimii ani au fost eliminate majoritatea clauzelor abuzive din contractele cu profesionistii si au fost gestionale anul trecut peste 100000 de reclamatii!! Cu siguranta toate cele afirmate de domnul senator sunt doar intoxicatii pt a putea justifica initiativa legislativa extrem de controversata pe care o are si acare ascunte numeroase probleme grave printre care amintesc: Presedintele poate fi roman, din spatiul UE sau spatiul economic european (citez din memorie) deci, o autoritate de control romaneaca care va putea fi condusa de un strain!! Amenzile se propune a avea valori procentuale din cifra de afaceri din anul anterior al respectivei societati comerciale, astfel putandu-se ajunge la valori de milioane de euro si, implicit, falimentarea acestora. Presedintele va fi ales pentru un mandat de 5 ani (probabil Zamfir din cate se incearca si fara posibilitati reale de schimbare) iar acest presedinte ar avea posibilitatea sa modifice sanctiunile aplicate de comisarul constatator (deci...sa ierte pe cine vrea el de acele milioane de euro care se poat aplica ca si amenda)!!!! In momentul de fata ANPC este o institutie care se bucura de unul din cele mai mari grade de incredere a populatiei si reuseste sa performeze de la an la an!! Probabil ca pt domnul Zamfir este inacceptabil ca Presedintele ANPC, DL. Bogdan Pandelica este o persoana extrem de corecta, echilibrata si incoruptibila...
8. fără titlu
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.04.2017, 09:47)
[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 09:59)
Doamna Ole, de cand informatiile cu privire la bisnitele unui deputat sau senator, scrise intr-un limbaj civilizat contravin regulamentului? Domnu' Make stie ce faceti, asta e presa libera cu care se lauda?
10. Va este Fricaaaa!!!
(mesaj trimis de sorin în data de 04.04.2017, 10:06)
De ce va temeti daca anpc este depolitizata? Va este frica ca o sa se faca dreptate si o sa inceapa si anpc-ul sa isi faca datoria asa cum trebuie si unde trebuie(nu numai controale la restaurante)...V-ati invatat sa fuarti tara asta si sa nu fi controlati. A venit safrsitul!!!
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2017, 10:11)
ANPC-ul o sa fie la fel de politizat numai ca o sa iasa de sub controlul unora si o sa intre sub controlul unor borfasi ca Zamfir, Zapodeanu, Teodorescu, Dan si altii ca ei.
11. fără titlu
(mesaj trimis de Eugen în data de 04.04.2017, 15:45)
Deputatul PNL, Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii “Dai băncii casa şi scapi de datorii”, a pierdut de-a lungul ultimilor şapte ani UN MILION de euro din declaraţiile de avere succesive, constituit ca drept de superficie (adică dreptul de a construi pe un alt teren decât al său), în bani sau în natură. Şi asta în condiţiile în care are în comuna Voluntari patru parcele, una în Bolintin-Giurgiu, cu peste 40.000 de mp, achiziţionate din 2001 până în 2007, perioada sa de debut ca şi consilier general al Capitalei din partea PDL.În declaraţia de avere din 2008, apar parcelele de teren, veniturile de sub 80.000 de lei (18.000 de Euro) ale lui şi ale fostei soţii Ana Teodora şi imobilul de pe strada Nucilor.
Peste doi ani, adică în 2010, îi apar 208.343, 56 de lei, în acţiuni şi 46377,62 de lei, depozit din 2001, care a fost omis în anul 2008. E greu de crezut că uiţi de 12.000 de Euro.Dacă în 2008 avea doar un Cielo, în 2012, parcul de maşini i se înnoieşte. Un Kia, un Seat, un Volvo. O Honda, răsar ca din senin.
Între 2008 şi 2012 a mai achiziţionat încă două terenuri, ajungând la numărul de şapte parcele.
Un misterios Nicolae Berindea îl împrumută cu 100.000 de euro, în condiţiile în care el ca acţionar şi ca administrator la Ro-Ecco 2001 nu a luat niciun ban. Dar PFA-ul i-a mers bine: 183192 de lei în 2011.Specialiştii financiari, consultaţi de Flux 24, susţin că există două explicaţii, fie şi-a luat salariul de administrator pe PFA ca să nu plătească împovărătoarele taxe şi impozite la stat pe salariu, fie a prestat activităţi de consultanţă doar pentru sine.
Cert este că ambele firme au fost lichidate înainte de a fi deputat. Una intrată în faliment, iar alta suspendată, când a ajuns parlamentar. Este în proces cu ANI care l-a declarat incompatibil pentru că avea simultan cu activitatea parlamentară şi un PFA. El a dat în judecată ANI pentru a scăpa de acuzaţie.
Dacă în urmă cu patru ani declara încasarea a 60000 de lei pe chirii (nu se specifica pe ce), această sursă dispare complet în anii următori.
Divorţează de mama copiiilor, dar nu şi de maşini.Ca parlamentar are 59.132 şi 1009 alocaţia celor doi copii, Ana şi Ioana. Divorţează de mama copiilor care era expert imobiliar. Şi rămâne cu datoria de 100.000 de Euro,
Rămâne cu jumătate din casa de pe strada Nucilor din Voluntari.
Mai ia un credit de 105.000 de euro la Art Construct SRL, a cărei contabilă, conform României libere, era sora lui Victor Ponta. Firma este fireşte o abonată a contractelor publice, acţionarul majoritar al SC Art Construct 94 SRL fiind un anume Liviu Daniel Rotaru.
O nouă casă, alte datorii
Se însoară un an mai târziu cu vedeta Antenei 3, Oana Stancu, în 2015, fac un copil, năşit de Gâdea, Ursu et comp.Cele patru maşini, plus o casă în Bucureşti, plus două credite care însumează 205.000 de Euro, îl fac pe Daniel Zamfir extrem de vulnerabil şi puţin credibil. Dintr-o leafă de parlamentar nu se pot ţine trei copiii, patru maşini şi o casă.
Oare mai are domnul deputat şi alte surse nedeclarate?
Să fii uitat voit ceva să ne comunice?
Poate dormi noaptea cu atâtea datorii?
12. PNL nu vede, de ce il accepta pe Zamfir ?
(mesaj trimis de D în data de 04.04.2017, 20:21)
PNL nu are niciun viitoe cu asa asa-zis politicieni.
Si asa PNL e pe michie de cutit.
Clar PNL dus politica anti-liberala in ultimii ani, si deputatul PNL Zamfir a atatcat adanc la liberalism.
Deputatul PNL Zamfir nu avea ce sa caute in PNL.
PNL face politica alegatorilor sai face o cu totul alta politica ?