Companii din Kuweit, Israel, dar şi din România au depus, deja, oferte serioase pentru "Oltchim", ne-au declarat surse apropiate situaţiei.
Investitorii interesaţi de vânzarea "Oltchim" pe bucăţi trebuie să depună ofertele neangajante, până pe 23 ianuarie, iar cei calificaţi pentru etapa următoare vor primi acces la "camera de date", adică o serie de informaţii confidenţiale despre com-panie.
Cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxo-alcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de anhidridă ftalică. Investitorii trebuie să depună oferte separate pentru pachetele de care sunt interesaţi.
Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări.
În august, compania a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.
De noul proces de vânzare se ocupă consultanţii AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de ziarul BURSA, în august.
"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012. Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.
Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, actualmente deputat în Parlamentul României, a scris că vânzarea pe bucăţi a "Oltchim"este o mare greşeală şi speră ca noul Guvern să nu aprobe o asemenea procedură de vânzare. Domnul Niţă spune: "Această platformă funcţionează ca un întreg şi trebuie să rămână ca atare. Nu ne obligă nimeni să o privatizăm cu orice preţ. Compania trebuie listată la bursă prin majorare de capital, iar sumele obţinute pot fi inves-tite în retehnologizarea unor secţii/sectoare de producţie. Nu este posibil ca, la procesul de privatizare, să participe firme care se ocupa de tăierea fierului vechi. De aceea, cea mai potrivită variantă este găsirea unui partener serios, cu experienţă în domeniu, sau listarea pe bursă".
Fostul ministru este de părere că actualul minis-trul Economiei trebuie să se implice foarte serios pentru a încerca salvarea "Oltchim" şi pentru păstrarea locurilor de muncă.
1. Privatizata URGENT!!!!
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 17.01.2017, 02:35)
Trebuie urgent privatizata!!!!Macar dispare o gaura de la buget!!!
1.1. adevar adevarat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2017, 03:31)
macar in al 12-lea ceas
2. PING-PONG
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2017, 03:40)
Si uite cum apare unul, cu o idee de altfel buna, sa puna bete-n roate privatizarii Oltchim. Deci nu va faceti iluzii desarte, Oltchim nu se va privatiza niciodata. Baietii destepti stiu de ce.
2.1. ....si uite asa murim in nepasare (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2017, 05:57)
Nimeni nu e responsabil?. Statul este totusi majoritar. Trebuie sa vedem forta statului. Din ce a mai ramas nu stim ce sa facem. Asa...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Bula în data de 17.01.2017, 08:08)
Statul e majoritar dar creditorii conduc in acest moment. Creditorii vor sa vanda si nu statul pentru ca vor sa recupereze datoriile. ....
2.3. raportul financiar apartine lui Bula (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 17.01.2017, 10:13)
Sa vedem cum explica israelienii SI kuweitii diferenta de NOUA SUTE OPTZECI SI TREI MILIOANE RON a capitalului social in cele 2 rapoarte financiare RAS SI IFRS.Singurul care rezolva enigma este BULA. Sau Florin Georgescu. De la BNR
De la CAFR. De la BLACKROCK:-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de Ion în data de 17.01.2017, 08:11)
Daca Oltchim sau parti din Oltchim ajung pe mana lui Vuza Stefan (Chimcomplex), se va alege praful de Oltchim!
A se vedea situatia Somes Dej.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Bula în data de 17.01.2017, 17:35)
OLT va fi vandut creditorii vor lua banii iar actionarii inclusiv actionarul majoritar care a dus compania aici va lua praful de pe toba..... Piperea nu a avut ca obiectiv salvare ci comisionul. Tot comisionul si la RADET. Sa crezi ca Piperea va salva OLT sau RADET inseamna ca nu mai stim in ce tara traim. Doar vorbe domnule Piperea!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2017, 08:56)
E deja listata, nea nita
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2017, 19:33)
Ar trebui sa se gindeasca bn politicul cu privatizarea sa nu o facem cum sa facut cu ani in urma si ar trebui sa nu mai facem tot ce zice uniunea europeana prea ne conduce uniunea europeana cred ca o sa ne zica si ce avem voie sa mincam
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2017, 19:39)
Eu nu sunt de acord sa fi admistratori niste avocati eu cred ca ar trbui sa fie o persoana in domeniu nu niste avocati,pe ei nu intereseaza sa faca treaba decit bani sa ii ia de la oltchim (luati masuri politucle ca daia te-au ales poporul dar vb degeaba ca fac tot ca ei )
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2017, 11:54)
DE CE VREA STATUL SA VANDA VACA CARE DA LAPTE?
UNOR SMECHERI CARE VOR DOAR UGERUL?
CA DOAR ALA DA LAPTE?
dAR CU RESTUL CE FACI?
IL DAI LA ABATOR (FIER VECHI?)??
CE MAI FACI DOAR CU UGERUL?
DAR DE CE STATUL VINDE VACA?
NU E IN STARE SA VADA DE EA?
SA O CAZEZE ?
SA II DEA DE MANCARE?
SA O MULGA?
ATUNCI HAI SA O VINDEM SI CUMPARAM LAPTE DIN IMPORT!
DOAR CA DETINEM MATERIE PRIMA IN APROPIERE SI STATUL E ACTIONAR MAJORITAR SI NU STIE CE SA FACA SAU NU VREA SA FACA TREABA BUNA CU OLTCHIMUL?
ATUNCI FACETI MAJORARE DE CAPITAL CU APORT DE CAPITAL DIN PARTEA INVESTITORILOR INTERESATI, STATUL ISI MICSOREAZA PARTICIPAREA SI EVENTUAL RAMAN SI CREDITORII ACTIONARI !!!
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2017, 13:16)
S-au implicat din 12.11.2008 Guvernele;Boc,RazvanUungureanu ,Ponta si Ciolos cu adevarat pt. salvarea oltchim?Daca de 4 ani(din 30.01.20130 este in insolventa ,fara sa existe o strategie clara de salvare de la faliment..Vanzarea pe active este pregatirea falimentului.Guvernul Grindeanu are opozitie fata de situatia de la Oltchim?