Generalul în rezervă Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, a fost audiat, săptămâna trecută, de procurorii Parchetului General, în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu privind înregistrările lui Sebastian Ghiţă, au declarat astăzi surse judiciare pentru News.ro.
Florian Coldea a fost audiat, ca martor, în cursul săptămânii trecute, de magistraţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul deschis după ce Sebastian Ghiţă a făcut publică o înregistrare în care fostul preşedinte Traian Băsescu transmitea unui interlocutor că România e un stat mafiot.
Coldea a cerut să fie trecut în rezervă, în 17 ianuarie, în urma anchetei declanşate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), deşi instituţia a precizat că nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare.
Dosarul a fost deschis în 4 ianuarie de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, faptele cercetate fiind legate de înregistrările prezentate de Sebastian Ghiţă, prin intermediul postului de televiziune pe care îl controlează, România TV.
După deschiderea dosarului, procurorii au decis ridicarea tuturor înregistrările lui Sebastian Ghiţă prezentate la România TV şi audierea persoanelor la care se face referire în aceste materiale video, dar şi a altor persoane care ar putea să ajute la stabilirea împrejurărilor de fapt şi de drept în acest caz.
De la dispariţia lui Sebastian Ghiţă, în decembrie 2017, România TV a difuzat mai multe înregistrări cu acesta, care face acuzaţii grave la adresa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Ghiţă a susţinut că dosarul Realitatea Media a fost "măsluit" şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem" sau că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi care a plecat din ţară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploieşti, care a plătit 200.000 de euro, "la cererea Laurei Codruţa Kovesi şi a statului român".
Fostul deputat a vorbit şi despre legăturile sale cu şefa DNA, despre care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a arătat mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care o incriminează pe Kovesi.
Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai mulţi oameni politici în legătură cu diverse numiri în funcţie sau cu acţiuni ale justiţiei.
Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numărat Elena Udrea, Traian Băsescu şi, recent, Sebastian Ghiţă, care l-a menţionat în fiecare dintre cele opt apariţii ale sale la televiziunea pe care o controlează.
Într-o înregistrare difuzată de România TV, Sebastian Ghiţă relata despre concedii petrecute cu acesta, în Seychelles, în 2010, şi în 2012 în Toscana, unde ar fi fost şi Vasile Dâncu. Sebastian Ghiţă a prezentat şi o fotografie în care a susţinut că se află soţia sa şi soţia lui Coldea, la Disneyland.
Conform altei înregistrări făcute publice, fostul preşedinte Traian Băsescu transmite unui interlocutor că are înregistrări "cu toţi", sugerând că România este un stat mafiot.
În dosarul deschis la Parchetul General a fost audiată, în 22 februarie, şi judecătoarea Camelia Bogdan, care a declarat că nu are nicio legătură cu acele înregistrări, iar în dosar nu are nicio calitate.
În 8 februarie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis exluderea din magistratură a Cameliei Bogdan, care a dat condamnările din dosarul ICA, pentru că "a încălcat prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii", respectiv pentru că a participat la un seminar organizat de Ministerul Agriculturii, acesta fiind parte civilă în dosarul ICA.
Camelia Bogdan a spus că va contesta la Completul de cinci judecători al instanţei supreme decizia CSM de excludere a ei din magistratură, arătând că i s-a făcut o mare nedreptate, iar sancţiunea este vădit disproporţionată în raport cu aspectele care au fost verificate de Inspecţia Judiciară.
În dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiţă a fost audiat, în 17 ianuarie, şi fostul preşedinte Traian Băsescu, în calitate de martor.