Guvernul Germaniei va subvenţiona în 2023 preţurile energiei pentru consumatori plătind 12,7 miliarde de euro din taxele de utilizare ale reţelelor de transmisie ale celor patru operatori de sisteme de transport (TSO), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, notează Agerpres.
Taxele sunt incluse în facturile la electricitate, reprezentând 10% pentru clienţii de retail şi aproximativ o treime pentru companiile industriale.
Informaţia vine cu câteva zile înainte de publicarea nivelului taxelor din 2023 de către operatorii de sisteme de transport.
Explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate după revenirea post-Covid, şi mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanşat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocoleşte nicio ţară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.
Cancelarul Olaf Scholz a anunţat săptămâna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Conform planurilor, care vor fi finanţate prin nou împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate şi de asemenea va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri. Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou dispozitiv, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.10.2022, 19:30)
Bine ptr.germani ca au de unde subventiona,
dar celelalte tari mai putin bancabile ce fac
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 05.10.2022, 22:28)
100 miliarde initiale, 200 miliarde "deblocate", aceste prime facturi cumulate sunt mai mari decat Pib-ul Romaniei. Razboiul pare o afacere "buna" pentru Europa.