SURSE:  Modificări luate în calcul pentru Codul Fiscal - reevaluarea cotelor de TVA, impozit pe locuinţe în funcţie de valoare

G.D.
Politică / 19 mai 2022

Modificări luate în calcul pentru Codul Fiscal - reevaluarea cotelor de TVA, impozit pe locuinţe în funcţie de valoare

Analizele guvernamentale privind modificările Codului Fiscal, începând cu anul viitor, includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuinţă exclusiv în funcţie de valoarea acesteia şi nu de numărul de proprietăţi, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, o cerinţă din PNRR care trebuie atinsă. Oficialii vor să elimine şi evaziunea fiscală, prin digitalizare, informează News.ro.

Guvernul îşi propune reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor din TVA. De asemenea, urmăreşte reducerea evaziunii fiscale prin e-facturare, precum şi prin radarul mărfurilor şi mai buna conformare fiscală, ceea ce va conduce la reducerea decalajului dintre cheltuielile bugetare şi încasări, decalaj care acum ajunge de 13%.

Executivul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA, pe diverse produse, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, aceasta fiind o cerinţă inclusă în PNRR. O altă propunere se referă la reevaluarea impozitelor şi taxelor locale.

De asemenea, impozitele pe locuinţe vor ţine cont si de valoarea acestora, astfel că impozitul nu va creşte odată cu numărul de proprietăţi, afirmă surse politice.

Există discuţii la nivelul Executivului şi cu privire la reevaluarea impozitelor pe diferite forme de venituri, în condiţiile în care PNL insistă pe menţinerea cotei unice.

PSD a vorbit, prin vocea liderului PSD Marcel Ciolacu, despre nevoia unui impozit progresiv în România, cu mai multe compensări, pentru categoriile vulnerabile. PNL, în schimb, insistă pentru păstrarea cotei unice de impozitare.

Un lucru cert este că anul aceste nu vor fi introduse taxe şi impozite noi, însă modificarea Codului Fiscal este aşteptată, ca proiect, la Ministerul Finanţelor, pentru a putea fi adoptată cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi, respectiv de la 1 ianuarie 2023.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Și în prezent impozitul pe locuință este în funcție de valoarea acesteia - procentaj. Diferă de la o primărie la alta procentajul din valoare, acum este 0.1 - 0.8%. Probabil insinuează că e prea mic.

    1. S-ar putea să mă înșel dar nu prea cred că e procent din valoarea de piață. Exemplu concret: un apartament din Cluj-Napoca de vreo 100K euro are impozit 230 lei (vreo 0.05% din valoarea proprietății).

      Din păcate însă românilor le trebuie "țară ca afară". Fără să știe că aia înseamnă taxe pe proprietate între 0.5% și 1% din valoarea proprietății. Adică vreo 500-1000 euro pt apartamentul de mai sus care n-are nimic ieșit din comun. 

      Valorile proprietăților la care se face acum impozitarea sunt cele de acum 10-15 ani. După criza din 2010-2012, preturile in piața imobiliară erau chiar mai mici, i-aș fi rugat să-mi dea banii aia și să le dau casa. Acum prețurile sunt din nou umflate cu pompa, mult peste cele reale, de construcție (de 3-4 ori). Problema e cine hotărăște cât valorează de fapt o locuință, azi valorează o sumă și peste un an prețul poate fi dublu sau la jumătate.

      Cei care hotarasc cat face o locuinta sunt vanzatorul si cumparatorul: daca un idiot este dispus sa ofere 100.000 de euro pe o locuinta care nu face( tehnic) mai mult de 70.000 atunci acela este pretul, dictat de piata. Ca si in cazul masinilor pretul de piata este mult umflat fata de pretul de catalog, astfel ca cei care au o dauna totala se plang ca au dat o suma de bani pe masina si au primit despagubire o suma mult mai mica! In cazul masinilor se poate afla valoarea reala , de catalog, prin programele agreeate de constructorii de masini. Ar fi util daca s-ar face si in domeniul imobiliar cel putin o asemenea baza de date, care sa tina cont de preturile de constructie , dotari , zona ,etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb