• UPDATE ORA 11.45: Suprasubscriere 113% la oferta de obligaţiuni "GDF Suez"
Gradul de suprasubscriere la oferta de obligaţiuni "GDF Suez" a fost 113%, potrivit rezultatelor finale. Listarea obligaţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc în jurul datei de 20 noiembrie.
Oferta a atras 37 de investitori, de tipul fondurilor de pensii, companii de asigurări sau de management active.
---
Oferta de obligaţiuni "GDF Suez Energy România", de 250 milioane de lei, desfăşurată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a fost subscrisă integral potrivit unor surse din piaţă.
Potrivit acestora, se poate vorbi chiar de o uşoară suprasubscriere.
Oferta "GDF" s-a încheiat pe 23 octombrie, iar obligaţiunile au o dobândă fixă de 7,4% pe an. Preţul titlurilor a fost de 10.000 de lei/obligaţiune, egal cu valoarea nominală.
Reprezentanţii marilor investitori din piaţă au dat de înţeles că abia aşteptau o astfel de oportunitate de investiţie, având în vedere că cea mai recentă emisiune de obligaţiuni lansată de o companie din ţara noastră şi listată la BVB a aparţinut Băncii Transilvania, în anul 2005. Singurele emisiuni de obligaţiuni corporative listate la BVB sunt cele ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi ale Băncii Europene de Investiţii.
"GDF Suez Energy România" a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,86 miliarde lei, în creştere cu 9%, şi un profit net de 261,9 milioane lei.
La finalul lunii august, când s-a anunţat public că GDF urma să lanseze o emisiune de obligaţiuni, reprezentanţii BVB erau foarte optimişti. Aceştia ne-au declarat, atunci, că intenţia GDF reprezintă pentru BVB un mesaj pozitiv şi deschide noi porţi către noi societăţi interesate să utilizeze mecanismele pieţei bursiere locale.
Aceştia adaugă faptul că BVB şi CNVM şi-au intensificat eforturile, în ultima perioadă, pentru atragerea de noi emitenţi pe piaţa de capital prin hotărârile luate de a nu mai percepe tarife pentru admiterea obligaţiunilor la tranzacţionare.
"BVB şi CNVM vor încerca să construiască o alternativă de finanţare pentru companiile româneşti, ceea ce înseamnă investiţii, locuri de muncă. România are nevoie de alternative de finanţare", ne-a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB, în luna august.
În opinia domniei sale, prin reducerea de comisioane de către BVB şi CNVM, "piaţa obligaţiunilor din România devine competitivă, chiar în comparaţie cu Luxemburgul".