SURSE: "Plafonarea preţului gazelor ar distorsiona piaţa"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 18 iulie 2018

"Plafonarea preţului gazelor ar distorsiona piaţa"

"O astfel de măsură ar aduce României un nou infringement din partea Comisiei Europene"

Intervenţia Guvernului asupra preţului gazelor nu se justifică în acest moment, iar o astfel de măsură ar distorsiona piaţa şi ar atrage asupra României o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene, au declarat surse din Ministerul Energiei, potrivit Agerpres.

Această precizare vine după ce, luni seară, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a afirmat că Guvernul ia în calcul o astfel de intervenţie pe piaţa gazelor.

Experţii din minister au afirmat: "Conform legislaţiei din sector, Guvernul poate lua măsuri de salvgardare în cazuri extreme, precum cele legate de pericole iminente, de dezechilibre în sistem, în cazul unor conducte magistrale avariate, dacă sunt oprite sonde sau alte incidente de acest fel. Momentan, însă, nu se întrunesc aces­te condiţii, iar intervenţia administrativă asupra preţului nu se justifică".

Potrivit acestora, o astfel de intervenţie ar perturba funcţionarea pieţei, care este pe drumul cel bun.

"Anul trecut, pe bursa de gaze s-au tranzacţionat 70% din cantităţile totale, iar pentru acest an se estimează că se va ajunge la 90% din consumul general", au adăugat sursele citate.

Mai mult, o astfel de măsură ar aduce României un nou infringement din partea Comisiei Europene, în condiţiile în care oficialii de la Bruxelles au avertizat deja ţara noastră în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor, au continuat reprezentanţii ministerului.

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-minis­trului, a anunţat că preţul gazelor va creşte cu 4% de la 1 august, însă, în următorul an, va urma o ieftinire cu peste 20%.

Domnia sa a declarat la un post de televiziune: "Chiar azi (luni - n. r.) am primit o adresă de la preşedintele ANRE - bineînţeles doamna prim-ministru şi spre ştiinţă şi mie - prin care ni se spune că situaţia nu e deloc roz. La 1 august urmează o creştere - pentru că aşa e legislaţia - de 4% a preţului la gaze. (...) Două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producţia românească şi atunci îşi permit ca un preţ de producţie de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. O parte îşi ia şi statul român, pentru că e acţionar în amândouă. De ce? Pentru că aşa au înţeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim preţul, că până la urmă cine-l suportă, e un prost care trebuie să-l plătească, decât să mărim producţia şi să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar şi la export, dar la un preţ mai mic".

Acesta susţine că legislaţia permite Guvernului să intervină pentru a regla preţul gazelor "pentru maximum trei ani".

Darius Vâlcov a adăugat: "Constatând că din 2013 până azi preţul la gaz a crescut cu 75%, ca urmare a dorinţei acestor două entităţi de a obţine profit de 300%, adică câteva miliarde de lei pe an, ANRE s-a sesizat şi ne-a trimis această adresă şi ne întreabă ce să facem pentru că există lege (...) şi legea spune în felul următor: când te afli într-o astfel de situaţie, poţi să intervii ca Guvern şi pentru maximum trei ani de zile să reglezi preţul, astfel încât acesta să poată fi suportat, să fie real plătit de către oameni către companii. Şi acest lucru la recomandarea pe care şi eu o s-o fac şi o s-o susţin - şi sunt sigur că în această direcţie vom merge - în următorul an de zile preţul gazelor se va ieftini cu peste 20%".

Potrivit Legii 123/2012, articolul 180: (1) În situaţia unui dezechilibru major între cerere şi ofertă şi/sau a unei disfuncţionalităţi evidente a pieţei de gaze naturale, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a preţului; b) limitarea venitului din activitatea reglementată. (2) Costurile recunos­cute şi amânate, potrivit alin. (1), se recuperează integral, în conformitate cu procedura aprobată de autoritatea competentă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cred ca avenit timpul sa ne mai lase UE in pace. Ce a facut pentru Romania? Nimic. Ne-a luat resursele naturale pe nimic, ne-a distrus industria, etc. iar cand vine vorba de zona Euro ne tot pune tot felul de conditii inutile si inexplicabile la care ei nici nu au visat cand au intrat in acea zona. In plus acum ne ia si forta de munca lasand tara doar cu pensionari. Rusine!

    nu ia nimeni forta de munca, majoritatea am plecat pentru o viata mai buna, conditii bune pt noi si unde suntem apreciati la adevarata valoare.

    nu sa muncim ca sclavi pt politicieni corupti care s au facut vile conturi de milione de euro/dolari si alte valute si nu au nici un fel de raspundere, inca platesc taxe si in rom, pe veniturile obtinute aici, si sunt de acord cu impozitul pe venit, dar pt ce platesc eu cass si cas cand nu beneficiez de nimic, daca ajung cateva zile pe an in rom si nu am card de sanatate, platesc mii de euro pe an sanatate si tot la privat am ajuns cand a fost nevoie, nu am card de sanaate si doctor de familie.

    afara platesc 400 de euro pe an asigurare privata si sunt asigurat in toata europa si am si pot beneficia si de caa de stat aici. 

    În raportul de ţară al Comisiei Europene publicat în feb. 2017 se remarcă faptul că, România a făcut progrese semnificative în domeniul liberalizării pieţei de gaze naturale. Ca urmare a acestor reforme, producătorii şi distribuitorii de gaze vor putea să vândă şi să cumpere gaz prin intermediul unor platforme centralizate de tranzacţionare (bursă).

    Pe 29 iulie 2016, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis o scrisoare Guvernului Romaniei prin care a cerut liberalizarea pietei gazelor si eliminarea barierelor fizice si comerciale in exportul gazelor naturale, in schimbul finantarii de 180 de milioane de euro pentru construirea BRUA si eliminarii aplicarii amenzilor europene 

    ANRE nu mai poate modifica pretul la producator, liberalizat de la 1 aprilie 2017; ANRE are doar parghiile necesare, sa controleze pretul final la consumatorul final, in conditiile in care mai reglementeaza pretul de distributie si transport in urmatorii 3 ani, până la 30 iunie 2021 

    La 1 aprilie 2017 s-a liberalizat strict preţul de achiziţie a gazelor naturale, care reprezintă doar un element din preţul final plătit de consumatorii casnici, alături de tarifele de transport, distribuţie, furnizare şi înmagazinare care compun factura consumatorului final. De la 1 aprilie 2017, producatorii de gaze nu mai sunt obligati sa vanda cu prioritate la consumatorii casnici.

    1. Bine punctat!

    Apare un personaj incompetent si spune ca va scadea pretul la gaze cu 20% la producatori, desi acest lucru e imposibil, pentru ca s-a liberalizat piata gazelor. Pretul va scadea la distribuitori si furnizori!

    Ca rezultat, Romgaz scade pe bvb cu 2%. Ar trebui sa fie anchetat pentru manipulare de piata! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb