Surse: România ar urma să primească în total peste 6.300 de solicitanţi de azil

Andrei Stan
Internaţional / 7 septembrie 2015

Germania: Pachet de şase miliarde de euro pentru a face faţă crizei refugiaţilor

Actualizare 15:39

România ar urma să primească peste 6.300 de solicitanţi de azil, conform unei noi scheme de cote pentru ţările membre stabilită de Comisia Europeană, potrivit unei surse europene citate astăzi de Reuters.

Conform propunerii precedente a CE, din luna mai, România ar fi urmat să primească 1.705 solicitanţi de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Însă, noua schemă prevede că în România ar trebuie să fie relocaţi alţi 4.646 de refugiaţi, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanţi de azil, dintr-un total estimat de 160.000.

Conform noilor cote naţionale stabilite de Bruxelles, Germania va primi peste 40.000 şi Franţa peste 30.000 din totalul de 160.000 de solicitanţi de azil care ar urma să fi relocaţi din Italia, Grecia şi Ungaria.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să dezvăluie miercuri noile propuneri. Oficiali europeni au afirmat că Juncker va propune relocarea a 120.000 de persoane în plus faţă de cele 40.000 de persoane propuse anterior de Comisie pentru a fi redistribuite.

(M.V.)

----------------

Actualizare 14:44 Dragnea: "Parcă nu aş vrea să văd mii de imigranţi pe străzile Bucureştiului"

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, astăzi, la finalul şedinţei BPN, că fenomenul migraţiei a devenit din ce în ce mai acut şi că se discută din ce în ce mai mult şi în Europa şi, firesc, în România, transmit surse din presă.

Dragnea a povestit că, vineri, a fost în Ungaria şi a observat comportamentul unora dintre refugiaţi, despre care a declarat că este "ciudat".

"Am văzut cum câteva mii de oameni s-au organizat în câteva minute şi au decis să plece în marş de acolo pe străzile Budapestei şi parcă nu aş vrea să văd mii de imigranţi pe străzile Bucureştiului", a arătat Dragnea, adăugând că "plecând de la acestă constatare" fenomenul l-a îngrijorat foarte mult.

"Cred că este normal să cer, atât cât pot eu, tuturor instituţiilor statului ca într-un termen rezonabil, rezonabil însemnând rapid, ca România să aibă o analiză foarte serioasă asupra capacităţii de a primi sau nu imigranţi, câţi imigranţi poate primi în condiţii decente", a precizat Dragnea.

În acelaşi context, Dragnea a precizat că trebuie gândit serios ce capacitate are România de a primi imigranţi şi că trebuie să existe puterea de negociere de a obţine "autoritate asupra tranzitului".

"Nu este foarte simplu să campezi mii de refugiaţi în România trebuie să te gândeşti serios dacă din punct de vedere a asigurării medicale suntem pregătiţi pentru un număr de..., dacă avem capacitatea organizatorică şi administrativă de a-i putea caza pe toţi cei care ar putea să vină şi în condiţii de iarnă, de a le asigura hrană în condiţii decente", a adăugat Dragnea.

(M.V.)

------------------

Actualizare 14:02 Tokes Laszlo: Imigranţii, un pericol la adresa identităţii Europei şi a creştinismului

Eurodeputatul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a declarat astăzi, la Oradea, într-o conferinţă de presă, că imigranţii reprezintă un pericol la adresa identităţii europene şi a creştinismului, susţinând că în această chestiune este nevoie de soluţii politice de perspectivă, transmit surse din presă.

''Această problemă se pune foarte accentuat şi în Parlamentul European, în întreaga Uniune Europeană. Unii uită de identitatea noastră europeană, fie ortodoxă sau romano-catolică, dar nouă nu ne este indiferent în ce direcţie se dezvoltă situaţia din Europa. Nu ne este indiferent dacă putem păstra valorile noastre creştine. Imigranţii reprezintă totodată un pericol la adresa identităţii noastre europene, a moştenirii noastre, a rădăcinilor noastre europene. Nu putem fi indiferenţi la imigraţia aceasta vastă care se petrece. De la sine este înţeles că trebuie să existe solidaritate cu aceşti imigranţi, mai ales cu cei persecutaţi sau refugiaţi de război, dar după cum s-a mai spus de mai multe ori, în ţările lor de baştină trebuie să se găsească soluţii la problemele lor, şi numai temporar sau în al doilea rând, să acceptăm această situaţie care a creat o situaţie haotică în Europa, a spus" Tokes.

Eurodeputatul a precizat că, săptămâna trecută, a luat cuvântul în Comisia pentru Afaceri Externe a PE, susţinând poziţia guvernului de la Budapesta. "Sunt adept al acestei politici privind cazul imigranţilor şi cred că este necesar să ne unim, ţările care fac parte din grupul de la Vişegrad, chiar şi ţările Balcanilor de vest, pentru soluţionarea în perspectivă a acestui val al imigranţilor. Un expert al lor a numit ieri chiar o invazie asupra Europei", a spus Tokes.

Întrebat ce înseamnă "poziţia Ungariei" pe care a susţinut-o, el a răspuns că înseamnă, pur şi simplu, să se trateze cazul imigranţilor conform legislaţiei europene, a respectării reglementărilor pentru spaţiul Schengen şi a Convenţiei de la Dublin. "Avem acum o situaţie extraordinară care depăşeşte cadrul legal existent (...)'', a menţionat Tokes.

(M.V.)

------------------------

Actualizare 13:25 Victor Ponta a vorbit cu premierul bulgar Boiko Borisov despre criza refugiaţilor

Astăzi a avut loc o convorbire telefonică între prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, şi prim-ministrul Bulgariei, domnul Boiko Borisov, transmite un comunicat de presă.

Tema principală a convorbirii a constituit-o criza refugiaţilor şi efectele acesteia la nivelul Europei. Cei doi premieri au evocat faptul că atât România, cât şi Bulgaria sunt solidare cu statele din Europa afectate de acest fenomen migraţionist fără precedent în istoria modernă şi că vor continua să se coordoneze şi să se informeze reciproc asupra evoluţiilor regionale pe această temă. Pe lângă problemele ce privesc capacităţile de sprijin, cei doi prim-miniştri au reiterat preocuparea comună pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane la nivel regional. În acest context, cei doi premieri au evocat importanţa unei decizii pozitive privind obţinerea de către România şi Bulgaria a primei faze a aderării la spaţiul Schengen, pentru graniţele aeriene.

În cadrul convorbirii, cei doi premieri şi-au exprimat satisfacţia faţă de rezultatele pozitive ale Grupului trilateral România-Bulgaria-Serbia inaugurat de cei trei premieri la Craiova, fiind de acord ca următoarea reuniune să aibă loc în perioada imediat următoare.

(M.V.)

--------------------

Actualizare 13:05 Angela Merkel: "Afluxul de imigranţi va schimba Germania"

Germania va fi "schimbată" de afluxul masiv de imigranţi, a declarat astăzi cancelarul federal german Angela Merkel, care a promis că va depune toate eforturile pentru ca aceste schimbări să fie "pozitive" pentru ţara sa, informează AFP.

"Ceea ce trăim astăzi este ceva ce va continua să ne preocupe în anii ce vor urma, să ne schimbe, şi dorim ca schimbarea să fie una pozitivă şi credem că vom putea reuşi acest lucru", a declarat Merkel pentru presă.

"Germania, Austria şi Suedia nu pot fi singurele ţări care primesc refugiaţi", a subliniat, la rândul său, vicecancelarul şi ministrul economiei german, social-democratul Sigmar Gabriel, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

Merkel, Gabriel şi preşedintele celui de-al treilea partid ce formează coaliţia aflată la putere la Berlin, bavarezul Horst Seehofer, au convenit în noaptea de duminică spre luni asupra unui nou ajutor financiar de 6 miliarde de euro destinat primirii şi integrării de refugiaţi, dintre care 3 miliarde vor fi alocate landurilor şi comunelor.

Berlinul doreşte totodată să accelereze procedurile de examinare a cererilor de azil, să revizuiască sistemul de alocaţii acordate solicitanţilor de azil şi să-şi orienteze bugetul de asistenţă spre prevenirea imigraţiei.

(M.V.)

-------------------

Actualizare 11:54 Năstase: Ţara noastră nu trebuie să fie afectată de valurile de imigraer

Fostul premier, Adrian Năstase a declarat astăzi pe blogul personal că problema refugiaţilor va avea nevoie de soluţii, iar România nu trebuie să fie afectată major de valurile de imigrare.

"Disputa între stânga şi dreapta europeană se concentrează în formula solidaritate vs securitate - cu un grad mai mare de demagogie din partea stângii. Evident, unele ţări vor încerca să preia din coşul cu fructe doar pe cele mai valoroase. Şi analiza demografică va juca un rol important. Traian Băsescu se felicita că România a ratat în 2011 singurul obiectiv important al său de politică externă - intrarea în Spaţiul Schengen. Încă o dată, ţara noastră nu se găseşte, acum, la o masă comună, acolo unde se vor lua decizii. Sigur, Băsescu vrea să se răzbune pentru eşecul său, dar România nu trebuie să plătească pentru frustrările sale. România nu trebuie să fie afectată major de aceste valuri de imigrare. Dar ea nu poate să se izoleze, în acest context. Fără să am toate informaţiile, cred că ar trebui luate decizii în trepte. Prima ar putea fi alinierea la poziţiile ţărilor din Grupul Vişegrad - Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, care refuză cotele de alocare. În felul acesta şi puterea de negociere în momentele viitoare va fi mai mare", a afirmat luni Năstase, într-o postare pe blogul personal.

Potrivit acestuia, chestiunea refugiaţilor nu poate fi înţeleasă decât în contextul mai larg al reîmpărţirii sferelor de influenţă, după căderea comunismului - Iugoslavia, fosta Europă de Est, Iran, Irak, ţările arabe, ţările maghrebiene, Asia de sud-est.

"Statul este configurat, în esenţă, prin trei elemente fundamentale: teritoriu, populaţie, guvern. Nu sunt vizate schimbări teritoriale (cu excepţia aplicării principiului autodeterminării popoarelor - interpretat, uneori, în formule partizane). De aceea, conceptele la modă, în ultimii 25 de ani, au fost drepturile omului şi drepturile minorităţilor, legate de problematica populaţiei. Reglementările internaţionale referitoare la refugiaţi, imigranţi, azilanţi au evoluat foarte mult iar Spaţiul Schengen, Acordul de la Dublin, protejarea frontierelor externe ale UE trebuiau să ofere un filtru pentru a fi acceptaţi în Europa doar cei cu 'valoare adăugată' mai mare. La fel ca şi sistemul de imigrare şi de vize din SUA sau Canada. Cei care au sprijinit valul masiv de refugiaţi spre Europa au dat peste cap întregul sistem clasic de protecţie. Probabil că în felul acesta s-a schimbat agenda publică internaţională şi va fi afectată solidaritatea europeană. Este clar că bărcile din Nordul Africii nu vor ajunge şi pe coastele SUA", a arătat fostul premier.

(M.V.)

------------------

Actualizare 11:32 Ponta: "Nu putem primi mai mulţi refugiaţi decât avem capacitatea"

România trebuie să fie solidară cu tot ce se întâmplă în Europa, atât la obligaţii, cât şi la drepturi, iar ţara noastră nu poate primi mai mulţi refugiaţi decât are capacitatea, a declarat astăzi premierul Victor Ponta.

"România trebuie să fie o ţară europeană şi să fie solidară cu tot ce se întâmplă în Europa. Avem aceleaşi obligaţii cu celelalte ţări şi, dacă suntem solidari la obligaţii, suntem solidari şi la drepturi şi tocmai ţările care ne cer să fim solidari sunt ţările care ne-au amânat în Schengen. Nu putem primi în niciun caz pe termen scurt mai mulţi refugiaţi pe cât avem în acest moment capacitatea. În acest moment, capacitatea României este de 1.500 de locuri. Împreună cu toate ţările europene trebuie să ne gândim cum să facem să oprim cauza, nu efectul pentru că noi acum lucrăm la efect", a declarat Ponta la sediul central al PSD.

(M.V.)

-----------------

Actualizare 10:29 Viktor Orban: "Ungaria nu va deschide focul asupra imigranţilor care trec de gardul ridicat la frontiera cu Serbia"

Ungaria nu intenţionează să tragă asupra imigranţilor care încearcă să treacă de gardul ridicat la frontiera de sud a ţării, cu Serbia, şi doreşte să discute despre cotele europene pentru primirea refugiaţilor odată ce frontierele externe ale Europei vor fi închise, a declarat premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

Într-un interviu difuzat luni de postul public austriac ORF, Victor Orban şi-a reiterat poziţia potrivit căreia mulţi imigranţi care sosesc în ţara sa din zonele de criză din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia fug de sărăcie şi nu sunt cu adevărat refugiaţi care au nevoie de azil.

"Noi protejăm Europa conform normelor europene care prevăd că graniţele pot fi traversate doar în anumite zone în mod controlat şi după înregistrare", a afirmat el în interviul pentru ORF.

Întrebat dacă militarii desfăşuraţi de-a lungul frontierei vor primi ordin să tragă asupra imigranţilor, şeful guvernului ungar a afirmat: "Nu este necesar deoarece va exista un gard de care nu se va putea trece. Cine vrea totuşi să treacă de acest gard trebuie arestat şi condamnat. Nu va fi necesară folosirea armelor".

(M.V.)

---------------------

Actualizare 08:24 Schauble: Statele UE trebuie "să acţioneze împreună" în criza imigranţilor

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, a invitat duminică cele 28 de state ale UE "să acţioneze împreună" în faţa crizei refugiaţilor pentru a păstra "pacea şi valorile" în Europa, transmite AFP.

Ministrul german, care s-a exprimat în limba franceză, a vorbit în "Biserica Păcii" din Liebfrauenberg, lângă Froeschwiller, o mică comunitate la nord de Strasbourg (în estul Franţei), lăcaş al reconcilierii franco-germane care adăposteşte o mănăstire franciscană.

Schauble a estimat că Europa trebuie "să dovedească" dacă doreşte "să păstreze pacea şi libertatea" şi modelul său de societate. El a făcut un inventar al provocărilor europene evocând între altele criza refugiaţilor, datoria ţărilor din zona euro, încălzirea climatică şi epidemiile, invitând statele din UE "să acţioneze împreună".

"Numai dacă Europa reuşeşte să găsească răspunsuri corecte şi să rezolve problemele, dacă ea probează asta la situaţia de acum ne vom putea păstra modul nostru de viaţă", a declarat Schauble.

Potrivit ministrului german, chiar dacă Franţa şi Germania "acţionează concertat", cele două ţări nu vor putea să rezolve singure problemele.

"Faptul ca două ţări să fie la comenzi nu este conformă cu ideea europeană: Europa se compune din 28 de ţări egale în drepturi. În cadrul său, niciuna nu poate şi nici nu trebuie să-şi facă propriul joc", a afirmat Schauble, care lua parte la un cult protestant organizat în cadrul centenarului comemorării morţilor din Primul Război Mondial.

(S.A.)

------------

Coaliţia cancelarului Angela Merkel a căzut de acord în noaptea de duminică spre luni asupra unui pachet de şase miliarde de euro pentru a răspunde crizei imigranţilor şi refugiaţilor, în contextul în care 20.000 de solicitanţi de azil care au părăsit Siria din cauza războiului civil au ajuns în Germania în cursul acestui weekend, transmit agenţiile DPA şi Reuters.

După o întâlnire la nivel înalt a membrilor coaliţiei la guvernare care a durat peste cinci ore, s-a ajuns la un acord pentru alocarea în bugetul federal pe 2016 a trei miliarde de euro, în timp ce alte trei miliarde vor fi alocate landurilor şi municipalităţilor pentru primirea imigranţilor. În acest an, un miliard de euro de la bugetul federal va fi alocat pentru ajutorarea imigranţilor ilegali şi a refugiaţilor.

Peste 20.000 de imigranţi, majoritatea refugiaţi din Siria, au intrat în Germania din Austria de sâmbătă.

De asemenea, s-a convenit asupra altor măsuri, precum grăbirea procedurii de soluţionare a cererilor de azil şi facilitarea construcţiei de adăposturi pentru solicitanţii de azil.

Acordul prevede şi extinderea listei ţărilor considerate sigure, pentru a include Kosovo, Albania şi Muntenegru. Scopul este de a accelera procedurile de extrădare a imigranţilor din sud-estul Europei pentru ca autorităţile să se poată concentra asupra refugiaţilor din ţări răvăşite de război precum Siria, Irak şi Afganistan, informează Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ei in cap nu au “grăunţe, numai pleavă şi puzderii.”

    Interesanta este ideea exprimata de porcul hamesit si intelectul Nastase: “chestiunea refugiaţilor nu poate fi înţeleasă decât în contextul mai larg al reîmpărţirii sferelor de influenţă, după căderea comunismului - Iugoslavia, fosta Europă de Est, Iran, Irak, ţările arabe, ţările maghrebiene, Asia de sud-est. ” Dar acest mare porc al neamului lasa ideea la nivel de asertiune; nu ne spune clar/mai clar ce si cum.  

    Nu inteleg de ce, daca vor sa stapineasca situatia, autoritatile europene n-o trateaza logic si practic. Daca problema nu este tratata in acest fel, inseamna ca respectivele autoritati nu vor s-o rezolve. 

    Occidentul a facut eforturi deosebite pentru democratizarea marii majoritati a tarilor musulmane, adica au facut eforturi pentru ai face pe cetatenii acestor tari liberi. Ei si ce sa vezi si sa nu crezi, cind respectivii musulmani fac si ei mari eforturi pentru a fi liberi, conducatorii occidentului, in loc sa le-o acorde acum cind si ei vor, ei se apuca de discutii, parca n-ar sti ca pe tarmurile Mediteranei stau pe picior pentru a prinde libertatea milioane, si dau din colt in colt.  

    Solutia, pe scurt. 

    Tarile occidentale sa deschida agentii pe malurile estice si sudice ale Mediteranei, cite sunt necesare, care inregistreaza doritorii de libertate, ii aranjeaza pe destinatiile dorite, si cind vaporul Biruinata este plin ful de oameni care doresc libertatea, ii duc in siguranta la destinatiile finale dorite, care cum aleg: Italia, Germania, Rusia, SUA, Canada... Daca careva dintre aceste tari mari luptatoare pentru libertate, nu-i primesc, n-au decit sa se spele cu ei pe cap, adica sa-i lase la voia intimplarii, ceea ce nu cred c-ar fi in stare sa faca, ca-si strica blazonu!, si apoi sa raspunda in fata comunitatii internationale. 

    Lasind gluma la o parte, afirmam, pe buna dreptate, ca omul este cel mai pertios capital. Cine v-a adaposti si-i va ingriji pe acesti urmasi nefericiti ai luptei pentru libertate, multi, tineri, cum nu se poate mai buni de munca, va avea mult de cistigat. 

    Este drept ca statele care vor primi in numar mare este posibil se expuna pe viitor la cereri de autonomie, de genul: Sa ne faceti in acest liceu 3 sali de sport: germana, turca si siriana; s-au si mai si: De acum sa luati la cunostinta si sa tineti cont ca noi in aceasta tara am infiintat Republica Turcia Mica, noi Republica Siria Mica,… Totusi este greu de crezut ca acesti pribegi vor da vreodata in mintea secuilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb