SURSE: Rusia va pune în conservare conductele de gaze Nord Stream

G.D.
Internaţional / 4 martie 2023

Rusia va pune în conservare conductele de gaze Nord Stream

Conductele de gaze subacvatice Nord Stream ale Rusiei, avariate de explozii inexplicabile în septembrie anul trecut, urmează să fie sigilate şi blocate, deoarece nu există planuri imediate de reparare sau reactivare a acestora, au declarat pentru Reuters surse familiare cu planurile, conform News.ro.

Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, fiecare constând din două conducte, au fost construite de Gazprom, compania controlată de stat din Rusia, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an în Germania, pe sub Marea Baltică.

Trei dintre conducte au fost rupte de explozii inexplicabile în septembrie, iar una dintre conductele Nord Stream 2 rămâne intactă.

Dar tensiunile crescânde dintre Moscova şi Occident cu privire la invazia Rusiei asupra Ucrainei au oprit deja Nord Stream 1 şi au împiedicat ca gazoductul său geamăn, criticat de Washington şi Kiev pentru creşterea dependenţei Germaniei de Rusia, să intre vreodată în exploatare.

Gazprom a spus că este posibil din punct de vedere tehnic să se repare liniile rupte, dar două surse familiare cu planurile au afirmat că Moscova vede prea puţine perspective ca relaţiile cu Occidentul să se îmbunătăţească suficient în viitorul previzibil pentru a fi nevoie de conducte.

Europa şi-a redus drastic importurile de energie din Rusia în ultimul an, în timp ce exporturile Gazprom controlate de stat, în afara fostei Uniuni Sovietice, aproape s-au înjumătăţit în 2022, pentru a ajunge la un minim post-sovietic de 101 bcm.

O sursă rusă a spus că Rusia a considerat proiectul "îngropat". Alte două persoane au spus că, deşi nu există niciun plan pentru a repara conductele rupte, acestea vor fi cel puţin conservate pentru o posibilă reactivare în viitor.

O altă sursă familiară cu planurile a confirmat că părţile interesate iau în considerare conservarea.

Acest lucru ar însemna, cel mai probabil, etanşarea capetelor rupte şi aplicarea unei acoperiri în ţevi pentru a preveni coroziunea suplimentară de la apa de mare.

Una dintre sursele ruse a spus că, dacă gazul natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, pe care Europa îl foloseşte pentru a compensa o parte din livrările sale ruseşti, ar deveni mult mai scump, Europa ar putea fi din nou pregătită să cumpere mai mult din Rusia.

Ministerul Energiei din Moscova a trimis întrebările primite operatorilor de conducte, dar nici ei, nici Gazprom nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Engie, Gasunie şi Wintershall DEA - părţi interesate din Nord Stream AG, operatorul Nord Stream 1 - au refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al companiei germane E.ON, care deţine şi o participaţie în Nord Stream AG, a declarat: "Din cunoştinţele noastre ca acţionar minoritar, nu a fost luată nicio decizie, nici pro sau împotriva restabilirii liniei".

Moscova a susţinut, fără a furniza dovezi, că Occidentul a fost în spatele exploziilor.

Luna trecută, Casa Albă a respins drept "ficţiune completă" o postare pe blog a jurnalistului de investigaţie american Seymour Hersh, care susţinea că Washingtonul este responsabil.

Investigaţiile din Danemarca, Germania şi Suedia nu s-au încheiat încă.

Nord Stream 1 era oricum inactiv de la sfârşitul lunii august, când a fost închis pentru întreţinere, dar nu a repornit niciodată, deoarece Rusia şi Occidentul s-au certat în legătură cu întreţinerea unei turbine de pompare, pe fondul sancţiunilor occidentale.

Nord Stream 2, de dimensiuni similare, fusese finalizat în septembrie 2021, dar existau tensiuni cu Rusia, deoarece autorităţile de reglementare din Germania refuzau să-l certifice.

Berlinul a îngheţat apoi proiectul, cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi trimită forţele armate în Ucraina, pe 24 februarie anul trecut.

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus să folosească legătura nedeteriorată a Nord Stream 2 pentru a pompa gaze, dar Germania, acum dornică să înceteze dependenţa de Rusia, a respins ideea.

De asemenea, Polonia a încetat să mai cumpere gaz rusesc.

Rusia exportă în prezent doar aproximativ 40 de milioane de metri cubi pe zi de gaze prin conducte către Europa, prin Sudzha, la graniţa dintre Ucraina şi Slovacia.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat ieri că Moscova, care speră să înfiinţeze un hub de gaze în Turcia pentru a înlocui ruta baltică, nu se va mai baza pe Occident ca partener energetic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Conductele de gaze subacvatice Nord Stream ale Rusiei,

    avariate de explozii inexplicabile în septembrie anul trecut" 

    In vara anului 2022 USA Navy a tinut un exercitiu militar numit Baltops 22, 

    cu care ocazie a pus explozibil cu telecomanda la gazoductul N.S. 1+2, 

    pe care la 3 luni de zile norvegienii lui Soltenberg au detonat distrugand conductele, 

    sustine ziaristul Seymour Hersh,posesor al Premiului Pulitzer

    1. Dominique Trinquand,fostul sef al misiunii militare franceze

      la ONU si NATO, a declarat ca ziaristul Seymur Hersh are 

      dreptate referitor la sabotarea conducteler N.S.1+2 de catre 

      administratia de la Washington

      Inteviul cu D-ul general Dominique Trinquand a fost

      difuzata la televiziunea franceza LCI, vineri

      Doar doi ati gasit?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb