Reprezentanţii ministerelor de Finanţe din statele membre şi cei ai băncilor centrale din zona euro au ajuns la un acord asupra termenilor pentru împrumuturile de urgenţă care ar putea fi acordate Greciei, a declarat o sursă europeană apropiată discuţiilor, citată de Reuters, potrivit Mediafax.
"S-a ajuns la un acord, este aproape o copie a termenilor Fondului Monetar Internaţional", a afirmat sursa citată referitor la dobânda pe care statele din zona euro ar putea să o perceapă pentru astfel de împrumuturi.
Întrebată care sunt condiţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI), sursa a declarat: "Pentru împrumuturi de până la trei ani se aplică rata Drepturilor Speciale de Tragere plus trei puncte procentuale, la care se adaugă alte 0,5 puncte procentuale".
Şefii de state şi de guverne din zona euro au convenit, în martie, asupra înfiinţării unui mecanism de sprijin pentru Grecia, stat împovărat de datorii.
Instrumentul de finanţare presupune acordarea, în caz de necesitate, de împrumuturi bilaterale coordonate din partea membrilor uniunii monetare şi FMI.
Liderii uniunii monetare au convenit că mecanismul poate fi activat doar ca ultimă soluţie, dacă finanţarea de pe pieţe se dovedeşte insuficientă pentru Grecia.
În context, Fitch Ratings a retrogradat, vineri, ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, cu două trepte, la nivelul "BBB-", cu perspectivă negativă, din cauza agravării problemelor bugetare determinate de perspectivele economice dificile.