Banca elveţiană "UBS Group" AG este investigată din nou în SUA, fiind suspectată că şi-a ajutat clienţii americani să se sustragă de la plata taxelor, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de presa internaţională.
Eventuala anchetă vine la şase ani după ce UBS a plătit o amendă de 780 milioane dolari, pentru acuzaţii similare.
Conform surselor, UBS le-a furnizat clienţilor, în mod necorespunzător, titluri care le permit deţinătorilor să-şi ascundă identitatea. Noua investigaţie se concentrează pe aceste titluri de valoare la purtător, spune una dintre surse.
Procurorii americani mai investighează dacă UBS a încercat să acopere conduita angajaţilor săi, după ce informaţiile privind aceast comportament au ajuns la cunoştinţa oficialilor băncii, menţionează sursele.
Marsha Askins, purtător de cuvânt al UBS - sediul din New York, Peter Carr, purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din SUA, şi Chris Sinos, cel al FBI, au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la o eventuală investigaţie ce priveşte bancă elveţiană.
În 2009, UBS a evitat un proces penal în urma încheierii unui acord amiabil cu Justiţia din SUA, în baza căruia a plătit o amendă de 780 de milioane de dolari. UBS a recunoscut, atunci, că a favorizat evaziunea fiscală şi le-a dezvăluit autorităţilor americane numele a 250 de clienţi americani. Ulterior, UBS a mai dezvăluit identitatea a 4.450 dintre clienţii săi.
UBS se numără printre băncile care au plătit amenzi în valoare totală de aproape 65 de miliarde de dolari în 2014, cu 40% mai mult decât în 2013, potrivit unui raport al grupului Boston Consulting. Valoarea totală a amenzilor pe care le-au dispus autorităţile de reglementare din Europa şi SUA în 2014 este cea mai mare din istorie, sancţiunile fiind aplicate pentru o serie de nereguli, precum manipularea pieţei valutare sau a dobânzilor şi efectuarea de tranzacţii cu ţări aflate pe lista sancţiunilor SUA.
În noiembrie anul trecut, şase bănci mari - "Citigroup", "JPMorgan Chase & Co.", "Bank of America", "HSBC Holdings", UBS şi "Royal Bank of Scotland" - au acceptat să plătească amenzi de 4,3 miliarde dolari către autorităţile de reglementare din Elveţia, SUA şi Marea Britanie, pentru acuzaţii privind manipularea pieţei valutare.