Sursele de finanţare ale partidelor politice vor fi mai atent controlate

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 20 aprilie 2006

Îmbunătăţirea transparenţei privind finanţarea partidelor politice este, potrivit premierului Călin Popescu Tăriceanu, obiectivul principal al unui proiect de lege adoptat ieri, de Guvern. Pentru elaborarea acestui proiect, Ministerul Justiţiei a avut consultări cu asociaţia Pro Democraţia, a declarat ministrul de resort, Monica Macovei.

Dacă pînă acum, conform vechilor reglementări în domeniu, partidele erau obligate să prezinte doar lista donaţiilor, noul proiect de act legislativ solicită grupărilor politice o informare completă privind sursele lor de finanţare. În cazul în care partidele susţin că nu primesc donaţii, ele vor fi nevoite să publice în Monitorul Oficial o declaraţie publică în acest sens.

Proiectul de lege aduce modificări şi în privinţa cuantumului subvenţiilor primite de partide de la stat. Astfel, partidele vor primi bani în funcţie de performanţele obţinute în alegerile parlamentare şi locale. De asemenea, pentru descurajarea ascensiunii politice pe criteriul fondurilor aduse în partid, proiec-tul adoptat de guvern scade plafonul maxim al cotizaţiilor de la echivalentul a 100 de salarii minime pe economie la echivalentul a 12 asemenea remuneraţii.

Utilizarea resurselor publice în interes de partid este o altă problemă reglementată de proiectul sus menţionat, în condiţiile în care noile prevederi în domeniu interzic în mod expres abuzul de resurse publice. Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, speră că odată ce legea va intra în vigoare, nu vom mai întîlni cazuri în care membrii unui partid aflaţi în diferite funcţii publice, să folosească maşina de serviciu în scopuri personale. Proiectul de lege privind finanţarea partidelor prevede şi obligaţia grupărilor politice de a include reducerile de preţ în contabilitatea proprie întrucît aceste reduceri sînt considerate de Executiv a fi de fapt donaţii ascunse care, în mod evident, trebuie declarate.

Penalizările pentru situaţiile în care partidele nu-şi îndeplinesc obligaţiile prevăzute de lege fac şi ele obiectul documentului legislativ în discuţie. Este vorba despre suspendarea subvenţiilor de stat şi amenzi al căror cuantum a crescut de la 300 la 500 de milioane ROL.

În prezent există patru instituţii care împart controlul asupra partidelor: Autoritatea Electorală Permanentă, Secretariatul General al Guvernului, Biroul Electoral Central şi Curtea de Conturi. Întrucît acest sistem s-a dovedit nefuncţional, Cabinetul a numit Autoritatea Electorală Permanentă, ca singură instituţie cu rol de control asupra grupărilor politice şi a procesului electoral.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb