Turcia va fi prezentă la Târgul de Turism al României, care începe joi, cu o promovare mult mai puternică şi oferte cu până la 50% mai mici faţă de anul trecut, drept consecinţă a atentatelor teroriste cu care s-a confruntat, consideră Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Potrivit domniei sale, Turcia are nevoie de mai mulţi turişti de la noi şi din cauza faptului că ruşii au scos-o de pe lista lor de destinaţii.
Reprezentantul ANAT a declarat că ţările arabe sunt evitate, Egiptul şi Tunisia confruntându-se cu probleme şi, din păcate, Marocul a intrat şi el într-un con de umbră, deşi aici nu au existat incidente. În schimb, Zanzibar este o destinaţie care intră puternic pe piaţa din România.
"Contextul geopolitic în care se află România influenţează turismul", apreciază Dragoş Răducanu, prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronale din Turismul Românesc (FPTR), care a declarat: "Noi, ca ţară, avem renumele de destinaţie sigură. Cred că românii se vor orienta anul acesta spre destinaţiile interne".
În opinia domnului Răducanu şi numărul turiştilor străini a crescut, nu neapărat ca o consecinţă a promovării făcută de autorităţi, cât datorită siguranţei, iar calitatea serviciilor din România a sporit.
Oficialul FPTR consideră că, după Litoral, zonele de tratament cum sunt Călimăneşti, Herculane, Felix sau Sovata, vor fi cel mai căutate în 2016. Totodată, s-au înregistrat creşteri ale numărului de turişti şi în mediul rural, potrivit oficialului FPTR.
Acesta a adăugat că, pe litoralul nostru, tariful mediu, în vârf de sezon, pentru şase nopţi, cu servicii all-inclusive va fi în jur de 300 de euro de persoană, iar în perioada de early booking va ajunge la 950 de lei de persoană.
Ediţia de primăvară a Târgului de Turism se va desfăşura între 25-28 februarie şi va găzdui 285 de companii din 15 ţări.
Această ediţie se bucură de o participare externă mai mare, numărul ţărilor care vor lua parte la târg fiind în creştere cu 15%, faţă de 2015, conform oficialilor Romexpo. Acestea sunt: Albania, Bulgaria, Croaţia, Egipt, Grecia, Israel, Italia, Moldova, Palestina, Polonia, Serbia, Spania, Turcia şi Ungaria.