SVN România: Piaţa rezidenţială din Bucureşti şi-a revenit uşor în trimestrul trei

F.D.
Miscellanea / 21 noiembrie 2023

Andrei Sârbu, CEO SVN Romania

Andrei Sârbu, CEO SVN Romania

Piaţa rezidenţială din Bucureşti si împrejurimi şi-a revenit uşor în cel de al treilea trimestru din 2023, când au fost vândute în regiune cu doar 3,8% mai puţine locuinţe comparativ cu trimestrul III din 2022, un an în care s-au stabilit de altfel recorduri absolute de vânzări de locuinţe, relevă un raport realizat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Piaţa rezidenţială a continuat să îşi revină şi în octombrie, astfel încât vânzările de unităţi rezidenţiale înregistrate în Bucureşti şi împrejurimi în primele zece luni din 2023 s-au redus cu 17,5% faţă de perioada similară din 2022, procentul fiind semnificativ mai mic comparativ cu scăderea de 26,6% înregistrată după primele şase luni din acest an.

Dacă dinamica actuală de vânzări se va menţine, calculele SVN arată că 2023 s-ar putea încheia cu un rezultat de tranzacţii cu locuinţe care va fi cu circa un sfert mai bun faţă de cel înregistrat în 2020, când s-a înregistrat de asemenea un record de vânzări de case şi apartamente, în ciuda pandemiei Covid-19.

"Aşa cum am estimat la începutul anului, piaţa rezidenţială din România nu a intrat în colaps. Nivelul de vânzări este unul bun, mai ales dacă avem în vedere că scăderea este raportată la 2022, un an cu recorduri absolute de vânzări, iar preţurile de tranzacţionare nu s-au prăbuşit. Cea mai mare parte a băncilor au oferte de creditare cu dobânzi fixe sub nivelul IRCC, ceea ce denotă încrederea în evoluţia pieţei rezidenţiale din România, într-un context în care peste 60% dintre tranzacţii sunt încheiate exclusiv cu cash", a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Revigorarea pieţei rezidenţiale s-a produs şi într-un context în care accesibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe, fără a apela la o finanţare bancară, a ajuns la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieţei locale. Astfel, indicele SVN de profil arată că astăzi sunt necesare 86 de salarii medii pe economie la nivel naţional (sau o perioadă de 7,2 ani) pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătraţi utili) în Bucureşti.

Comparativ, la începutul anului erau necesare 96 de salarii medii pe economie, sau o perioadă de opt ani, pentru a cumpăra acelaşi apartament, în timp ce în ianuarie 2020, înainte de declanşarea pandemiei Covid-19, erau necesare 104,4 salarii medii naţionale (sau 8,7 ani) pentru a cumpăra acelaşi apartament. Această îmbunătăţire s-a produs într-un context în care preţurile de tranzacţionare au rămas în medie constante, în timp ce salariul mediu net a crescut cu aproape 15% în ultimul an.

Şi raportul rată - salariu a înregistrat o îmbunătăţire pe parcursul lui 2023, mai relevă raportul SVN. Astfel, 2023 a debutat cu o creştere semnificată a valorii indicelui de profil, până la un nivel de 64%, reprezentat de procentul deţinut de rata medie pentru achitarea unui credit ipotecar pe 25 de ani necesar pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere (50 de metri pătraţi utili) în Bucureşti, din salariul mediu net la nivel naţional.

Scăderea dobânzilor, creşterile salariale şi stagnarea preţurilor au dus însă la o îmbunătăţire a indicelui SVN pe parcursul lui 2023, rata medie deţinând în septembrie un procent de circa 55% din salariul mediu net la nivel naţional, în timp ce 2024 va debuta cu un nivel de 53%. Ultima dată când a fost atins un nivel similar a fost în 2020, când s-au vândut cu circa 25% mai puţine locuinţe faţă de nivelul actual. Trebuie avut în vedere şi că veniturile din Bucureşti sunt semnificativ mai mari comparativ cu media naţională, ceea ce face ca rata medie să deţină un procent de 45,5% din veniturile medii ale unui bucureştean

Toate aceste evoluţii s-au înregistrat într-un context în care numărul de locuinţe terminate în Bucureşti şi Ilfov în primele şase luni din acest an a fost cu 5,3% mai mic faţă de perioada similară din 2022, raportul SVN din primăvara indicând că 2023 ar putea aduce o scădere de circa 11% a livrărilor de locuinţe noi.

SVN Romania este unul dintre cele mai mari jucători activi pe piaţa de consultanţă imobiliară din România şi liderul detaşat al segmentului rezidenţial. Compania are şi trei birouri regionale, în Braşov, Cluj - Napoca şi Covasna şi este consultantul şi agentul a peste 15 proiecte rezidenţiale amplasate în Bucureşti şi în ţară. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb