Tabără: Nu cred că mai este necesară taxarea pentru terenurile nelucrate

Ziarul BURSA #Politică / 29 aprilie 2011

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără afirmă că proprietarii de terenuri nu pot fi taxaţi pentru că nu le lucrează şi crede că mai importantă ar fi stimularea arendei, în timp ce ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu vrea să îi sancţioneze "cât mai repede" pe cei care nu cultivă pământul. "Nu poţi obliga pe cineva să cultive un teren, dar îl poţi obliga să îl igienizeze. Nu poţi menţine un teren acoperit de buruieni şi de plante care aduc prejudicii în jurul lor. E o diferenţă aici între ce înseamnă taxarea pe nelucrare (...) Dar nu cred că va mai fi nevoie, pentru că la această dată sunt peste două milioane de hectare de teren luate în plus în cultură. Noi am coborât ca nivel de necultivare la sub un milion de hectare anul acesta", a spus Tabără, citat de Mediafax. Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că vrea ca impozitarea terenurilor agricole nelucrate să fie aplicată cât mai repede şi că autorităţile au discuţii pe acest subiect cu experţii Băncii Mondiale.

Tabără a adăugat că intrarea în circuitul agricol a celor două milioane de hectare de teren nelucrate a fost efectul discuţiilor despre eventuala taxare. Alte motive au fost că agricultura a fost rentabilă în 2010 şi că anul trecut statul a pus banii la dispoziţia agricultorilor la timp.

"Mă interesează însă foarte mult să promovăm o altă lege care stabilizează terenurile în sistemul de lucrare - cea a arendei şi a stimulării arendei pe termen lung. Va exista şi o primă de arendare care ar putea merge de la 25 de euro la 75 de euro pe hectar pe an, în funcţie de perioada de arendare. Vrem să legăm arendarea de vârsta de peste 62 de ani, aşa cum a fost şi renta viageră", a afirmat Tabără.

Ministrul a mai spus că sunt circa 2,6 milioane de hectare de teren arabil care se găsesc în proprietatea persoanelor de peste 62 de ani şi 1,2 milioane de hectare sunt deţinute de agricultori care au peste 70 de ani.

"Am vrea să atragem de acolo terenurile către fermierii tineri. Perioa-da minimă de arendare este de 5 ani, dar noi vrem să stimulăm arendarea şi pe 49 de ani. Eu aş ţine mult la această lege, pentru că ea duce şi la concentrarea exploataţiilor agricole", a adăugat Tabără.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb