TAMARA CIOFU, PSD:  "Toţi copiii cu cerinţe educaţionale speciale din învăţământul preuniversitar vor beneficia de sprijin din partea statului"

A.C.
Politică / 24 mai 2017

 "Toţi copiii cu cerinţe educaţionale speciale din învăţământul preuniversitar vor beneficia de sprijin din partea statului"

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunţat astăzi că toţi copiii cu cerinţe educaţionale speciale din ciclul preuniversitar, indiferent de forma de învăţământ pe care o urmează vor beneficia de sprijin din partea statului, în urma unei hotârâri de guvern care urmează să fie adoptată în perioada imediat următoare, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale de la Camera Deputaţilor la iniţiativa deputaţilor Tamara Ciofu şi Adriana Săftoiu au fost organizate o serie de consultări publice privind problemele persoanelor cu dizabilităţi.

La această consultare au fost invitate persoane cu diferite tipuri de dizabilităţi fizice sau mentale, reprezentanţii de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Autoritatea Naţională pentru persoanele cu dizabilităţi, Institutul Român pentru Drepturile Omului şi membrii ai organizaţiilor naţionale şi internaţionale care se ocupă de educaţia şi integrarea copiilor cu autism şi a celor nevăzători şi surzi, se arată în comunicatul de presă. Parlamentarii din cadrul Comisiei au luat decizia să organizeze întâlniri permanente cu asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi pentru a prelua problemele şi petiţiile acestora, astfel încât să crească nivelul lor de integrare în comunitate.

Ciofu a declarat: "În primul rând am pus problema acordardării asistenţei sociale care constă în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special care au fost excluşi printr-o hotărâre a Guvernului condus de Dacian Cioloş. În urma sesizărilor şi interpelărilor pe care le-am făcut la mai multe ministere începând de anul trecut am primit astăzi proiectul hotărârii de guvern care va fi adoptat în următoarele săptămâni prin care se oferă aceste drepturi tuturor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale din învăţământul preuniversitar, indiferent de forma de învăţământ pe care o urmează. Era o discriminare şi o nedreptate pentru aceştia, dar şi pentru familiile lor care trebuiau să suporte din propriul buzunar cheltuielile zilnice".

Principalele cerinţe ale participanţiilor în ceea ce priveşte adaptarea cadrului legal pentru persoanele cu dizabilităţi s-au referit la: recunoaşterea oficială a limbajului mimico-gestual, iniţierea unui program naţional pentru deprinderea competenţelor digitale în rândul copiilor cu dizabilităţi de vedere şi de auz şi a celor cu autism, editarea de manuale şcolare gratuite în limbajul Braille, prevederea de sancţiuni pentru refuzul accesului persoanelor cu dizabilităţi însoţiţi de câini, ghizi de asistenţă, alocarea de fonduri pentru derularea de campanii educative şi informative privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, potrivit sursei citate.

Deputatul PSD a precizat: "I-am informat pe participanţii la întâlnire că am solicitat Guvernului actual extinderea screeningului auditiv şi oftalmologic precoce prin realizarea de testări în fiecare maternitate din ţară. În programul de guvernare sunt de asemenea prevăzute măsuri pentru depistarea precoce a malformaţiilor congenitale prin programe profilactice la nivel preconcepţional, prenatal şi neonatal. În calitate de medic pediatru ştiu că unele din cele mai întâlnite probleme sunt deficienţele de auz şi tulburările de vedere, care dacă nu sunt depistate la timp este dificil să fie tratate şi ameliorate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb