Tancurile de paradă din Germania sunt inutile în Ucraina

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie

Călin Rechea

A trecut ceva timp de când presa nu a mai scris despre contribuţia decisivă a tancurilor germane Leopard la eliberarea Ucrainei.

Motivul este relativ simplu: dacă nu au fost distruse de dronele ruseşti, aşteaptă reparaţiile sau operaţiunile de întreţinere în centre din Polonia sau Lituania.

Publicaţia Der Spiegel a scris recent că "tancurile germane au fost create pentru exerciţii, nu pentru operaţiuni reale de luptă". Verdictul deosebit de grav a apărut în urma informaţiilor venite din Lituania, unde o comisie germană a inspectat un centru de reparaţii.

Comisa a fost neplăcut surprinsă de numărul mare al defecţiunilor mecanice şi electronice, după cum scrie publicaţia germană, în condiţiile în care "numărul tancurilor defecte din punct de vedere tehnic este comparabil cu numărul distrus de trupele ruse".

"Încercările armatei ucrainene de a repara tancurile duc la deteriorarea lor suplimentară", a fost concluzia unui membru al comisiei germane, care prezintă o imagine demnă de Monty Python sau Benny Hill Show.

Lipsa pieselor de schimb, traducerea defectuoasă a documentaţiei tehnice şi dificultăţile logistice sunt alte probleme grave amintite în articolul de la Der Spiegel, unde se mai subliniază că "şi în Lituania, departe de linia frontului, mecanicii sunt nevoiţi să improvizeze, pentru că pur şi simplu nu ştiu să repare tancurile germane Leopard".

Se pare că liderii politici şi militari ai Rusiei au motive să fie mulţumiţi. Inepţia propriilor soldaţi pe câmpul de luptă, despre care se scrie cu o satisfacţie nedisimulată în presa occidentală, pare să fie net inferioară celei manifestate de armatele din NATO.

O altă "revelaţie" prezentată în Der Spiegel este aceea că "tancurile germane se uzează mult mai repede în condiţii de luptă decât în timp de pace", conform declaraţiilor unui ofiţer german. Mai mult, un ofiţer ucrainean dintr-o unitate echipată cu tancuri Leopard 2 a declarat pentru Der Spiegel că şenilele sunt foarte fragile, iar "tensiunea lor slăbită este un dezastru în condiţii de luptă".

În timp ce "înspăimântătoarele" tancuri Leopard aşteaptă reparaţiile, o altă publicaţie germană, RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), scrie că "scenariul de coşmar devine realitate", pe fondul lipsei acute de muniţie a trupelor ucrainene.

Declaraţia aparţine "marelui războinic" Ben Hodges, generalul american în rezervă citat pe larg şi în presa noastră, fost comandant al armatei americane din Europa. Acelaşi general a proclamat necontenit victoria iminentă a Ucrainei în ultimii doi ani. "În faţa acestei evoluţii explozive, nervozitatea creşte în cercurile UE şi NATO", mai scrie RND.

Tot presa din Germania a mai scris şi despre drone misterioase care survolează baze militare ale Bundeswehr-ului unde sunt instruiţi soldaţii ucraineni. Operaţiunile durează de cel puţin un an de zile, iar în această perioadă nu a fost capturată nicio dronă, în ciuda bruiajului şi a altor mijloace de interceptare electronică.

Între timp, bombardamentele ruseşti din Ucraina s-au intensificat, iar pe canalul ucrainean Rezident de pe platforma Telegram se arată că "moralul soldaţilor Forţelor Armate ucrainene continuă să scadă din cauza atitudinii comandamentului faţă de unităţile lor".

Situaţia gravă în care se află trupele ucrainene este reflectată şi de o declaraţie recentă a generalului german Andreas Marlow, comandantul centrului UE de pregătire a soldaţilor din Ucraina de lângă Berlin, pentru ziarul elveţian Neue Zurcher Zeitung (NZZ).

"Din cei 200 de mii de soldaţi profesionişti aflaţi la Kiev în februarie 2022, aproape toţi au fost ucişi sau răniţi", a precizat generalul Marlow, iar acum "numărul covârşitor al soldaţilor din forţele armate ucrainene aflaţi astăzi pe linia frontului este reprezentat de civili sau, în cel mai bun caz, de rezervişti".

Publicaţia franceză Le Point a scris recent că "soldaţii ucraineni şi-au pierdut spiritul de luptă şi nu mai cred în victorie", în condiţiile în care "trupele ruse profită de superioritatea numerică şi cuceresc pas cu pas teritoriul".

Le Point mai subliniază că "avantajul ruşilor este dat de rezerva aproape inepuizabilă de obuze", care le permite "să efectueze foc continuu, profitând de superioritatea artileriei lor".

Pe de altă parte, canalul Rezident a mai remarcat o schimbare a tacticii ruşilor, care au început să direcţioneze tirurile de artilerie către poziţii din spatele liniilor frontului.

"În loc să lupte împotriva poziţiilor fortificate, ruşii produc pierderi forţelor ucrainene din spatele frontului", subliniază Rezident, care mai spune că obiectivul acestor bombardamente este "de a provoca o înfrângere strategică a inamicului", în condiţiile în care "operaţiunile individuale s-au încheiat pentru moment, iar războiul continuă cu implicarea unor armate întregi pe fronturi largi".

Un alt cont ucrainean de pe platforma Telegram accentuează faptul că Ucraina nu este pregătită pentru un astfel de război, mai ales cu sprijinul actual al partenerilor occidentali, şi face un apel disperat pentru începerea negocierilor: "avem nevoie de pace nu pentru că este cea mai acceptabilă opţiune, ci pentru că acum este singura opţiune de supravieţuire şi nu mai există nicio alternativă".

În ciuda acestei situaţii dramatice, preşedintele Zelensky consideră inacceptabilă orice "îngheţare" a conflictului de-a lungul actualei linii a frontului, pe care o consideră o înfrângere pentru Ucraina, şi forţează adoptarea legii mobilizării generale, chiar dacă există numeroase probleme legale, inclusiv de constituţionalitate, nerezolvate.

Contul Rezident de pe Telegram arată că tocmai această incertitudine determină conducătorii politici şi militari ai Ucrainei să evite asumarea directă a responsabilităţii, mai ales că legea mobilizării generale a condus deja la creşterea accentuată a tensiunilor sociale.

O petiţie cu peste 25 de mii de semnături în favoarea aşa numitei "mobilizări corecte" este ignorată de autorităţi, iar Rezident scrie că "Biroul Preşedintelui are o problemă cu percepţia mobilizării în societate, în condiţiile în care ucrainenii de rând apără ţara, iar rudele oficialilor, politicienilor, procurorilor sau oamenilor de afaceri de bucură de viaţă".

Surse din apropierea Biroului Preşedintelui au declarat pentru Rezident că administraţia Biden continuă să-i ceară preşedintelui Zelensky îngheţarea conflictului. Mai mult, ar exista şi un avertisment în acest sens: dacă preşedintele ucrainean nu îşi va schimba poziţia până la primăvară, atunci se vor "scurge" online o serie de scandaluri de corupţie, care vor submina complet autoritatea guvernului.

Deja a crescut semnificativ neîncrederea cetăţenilor în autorităţile publice, în condiţiile în care "încercarea autorităţilor de a declara că toate rachetele inamice au fost doborâte provoacă neîncredere în informaţiile oficiale".

"Când mai mult de 40 de rachete au sosit la Kiev într-un singur atac, iar apărarea aeriană a reuşit să respingă mai puţin de jumătate, de ce trebuie să declari că le-ai doborât pe toate?", întreabă, retoric şi inutil, Rezident.

Financial Times a scris recent că "forţele apărării antiaeriene a Kievului sunt extenuate, iar Vestul nu se grăbeşte cu ajutorul", în timp ce ultimele informaţii oferite de contul Rezident de pe Telegram susţin că "preşedintele trebuie să se ocupe tot mai mult de disputele interne, deoarece a început să piardă controlul asupra peisajului politic".

Rezident mai subliniază că "se formează treptat un mare front al oligarhilor şi al elitelor locale, în condiţiile în care confruntarea cu Klitschko şi Poroşenko s-a intensificat", iar Biroul Preşedintelui consideră că "toţi politicienii din opoziţie încearcă să negocieze în secret cu Rusia prin intermediul contactelor lor în elita rusă, pentru a oferi un plan alternativ pentru Ucraina".

Aceste probleme nu pot fi rezolvate, nici pe departe, cu tancuri germane sau cu avioane F-16, a căror livrare a fost, oricum, amânată.

Se pare că armele "minune" şi-au pierdut "farmecul" în Ucraina, iar preşedintele Zelensky va fi distribuit, cât de curând, în rolul maurului care şi-a făcut datoria.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Noi vrem șarada ZELE forever

    1. Aici e doar șarada Putler.

    Macar a facut ceva pentru tara lui. Cati din cei care comenteaza pe aici ar fi putut si reusit sa tina inchegata o natiune in conditiile astea?

    1. niciunul. eram predati la rusi fara un foc de arma. binenteles dc nu eram in nato.

      Si-a decimat-o da. Mare prostovan criminalul asta la care decartati non-stop.

      Eu as fi refuzat intrarea in NATO si eram la pace si cu Vestul si cu Rusia. Asta era solutia ideala.

      Mergi la Tiraspol și ai exact ce îți dorești.

    Deci la mujici le crapa caloriferele, la propriu, si pe ei ii preocupa tancurile Leopard...de Kafka:-)

    1. mujicul de rand n-are nici o vina. sunt indobitociti de propaganda zilnica si chiar si asa doar cca 60% sunt pro razboi, ceea ce inseamna 40% antirazboi, asta dupa sondajele oficiale din rusia. care sigur nu-s umflate sa iasa cum trebuie.

      pe tine de ce te preocupa caloriferele rusesti? De ce nu te preocupa recesiunea din Europa?

      Asa cu recesiune si tot e mult mai bine decat cu caloriferele crapate :D

    Adevăr sau scenarita?

    1. Mânia visului spulberat. :

    Ce rau e in occident si ce bine e in rassia!

    maretele leopard si abrams nu sunt facute pentru razboaie de uzura....doar pentru defilare si razboaie fara inamici!...;)))) multa slava ucraina...atat cat a mai ramas din ea!....;)))) hai cu propaganda ca ucraina castiga si rusii sunt terminati!...;)))

    1. abrams a luptat in razboaie ca armata USA se plictiseste pe timp de pace, dar armatele germaniei , Frantei, etc sunt de design, parada

      Slava Rusia ????

    Tancurile de azi nu au fost proiectate sa se apere de drone si astfel devin inutile in actiuni ofensive. O drona militara costa 5000, tancul 2 milioane...de aia nu se mai trimit "miracole" in Ucraina...

    1. Te inseli. Tancurile inca sunt foarte, foarte utile pe campul de batalie. Rusii le folosesc.

      Dar trebuie sa stii cum sa le integrezi intr-un sistem de lupta cu arme anti-drona, razboi electronic si antiaeriana. Nu merge ca in manualele NATO, dupa cum zic si ucrainienii. "Ne-au antrenat pentru alt razboi". 

    Naivitate sau prostie? Orisicare simplu cetățean știe ce înseamnă o ofensiva. Tancurile occidentale sunt puse la păstrare. Rusia sta în tranșee și a minat torulAcelasi lucru îl face și Ucraina. Ofensiva nu se poate realiza nici de rusi și nici de ucrainieni. Pierderile ar fi uriașe. Frontul de lupta este de 1200 de km. Pentru a întra în contraofensiva îți trebuie un milion de soldați cu toate acareturile și îți trebuie acceptul politic în a pierde jumătate dintre eiin cite a zile.

    Nici măcar un idiot nu poate face asta neavind motivația. Tot felul de neaveniți își dau cu părerea. Tancurile sunt folosite în cimp deschis nu în tranșee. Blindatele sunt distruse ușor dacă nu ai sprijin aerian comunicații între ele și dacă nu ai distrus înainte cimpurile de mine. Propaganda anti Ucraina este prosteasca 

    1. Tancurile occidentale nu sunt puse la pastrare, ci sunt stricate deja si pot fi cu greu reparate doar ca sa se strice din nou.

      Nu fi naiv

      Buna ziua. De acord total cu Dvs. .Iar penibilitatea cu "marele razboinic" Ben Hodges-probabil se bazeaza pe faptul ca oamenii nu se informeaza. Acest ofiter a condus printre altele divizia 101 aeropurtata in operatiunea "Iraqi Freedom". Chiar e razboinic. Dar de, nu se ridica la nivelul unui Ciuca.

    Totul este extrem de simplu. Dacă Rusia cucerea în prima săptămână Ucraina acum eram în război. Interesul României este foarte clar arătat de către Iohannis și Zelenski. Ucraina trebuie sa reziste. Nu înțeleg pe cei care romani fiind se situează de partea rușilor. România, dacă Ucraina pierde, nu va mai exista în forma cunoscuta noua. Fără intervenția Occidentului acum eram vecini cu Rusia. Cit mai raminea din tara. Imposibil de înțeles de ce votanții care nu pricep interesele României votează prin interpuși Moscova și Budapesta. Cum naiba sa votezi Kelemen, Bârnă,Orban fost de PNL, Simion sau Tomac? Votati pe singurul "roman absolut" Nicolae Ciuca.

    1. O sa votam Marcel Ciolacu,hahaha

      Cum sa votam partidul PNL care a separat romanii in vaccinati si "fiinte inferioare" care nu au voie sa intre in niciun magazin? Cum sa votam PNL? PNL, partidul sinistrilor apartheid? Care au condamnat o majoritate a romanilor la statutul de "inferiori" lipsiti de drepturi? Jos PNL. Jos PSD.... niste mizerii politice corupte.

      Glumesti

      Îmi zici cum te cheama

      De ce te interesează

    Nu se arunca pe tabla de sah ce e mai bun in fata... mergi cu pioni si altele...

    s c c r e t 

    Bani dați degeaba și mai și stârnesc ursul sa vina spre noi.

    1. Ursul sovietic intră în hibernare, alături de monstrul din Loch ness.

      si ursii astia nesupraveghiat se "inmultesc" sau ia "turbare", coboara la "sate" si ataca "oameni" de "foame" sau de teritoriu.

      asa pare si cu ursul nostru, a atacat pentru "teritoriu" ... mascul "alfa"... cu cei "nepregatiti"; dar nici vanatorul nu sta degeaba dupa primele victime observate. 

      s c c r e t 

    ” analistul ” radu tudor spunea la vremea respectiva ca aceste tancuri vor schimba soarta razboiului , ahahaha !

    1. Ce șanse mai are Rusnacia? Vin și F16, destinul va fi cruntuț.

      confluctiul armat la nivel global nu se linisteste ci creste!

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb