Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a dezvăluit că România se împrumută de pe pieţele internaţionale la dobânzi foarte mari, adăugând că acestea pot scădea dacă guvernanţii vor da dovadă de predictibilitate şi credibilitate. "Este primul an în care trebuie să revenim pe o traiectorie de predictibilitate şi să ne îndreptăm către deficitul de 3% în cei 7 ani, pe care şi l-a asumat România", a afirmat el.
"Astăzi s-a împrumutat Ministerul Finanţelor la o dobândă de 7,9%. Dobânzile sunt foarte mari tocmai din cauza acestei expuneri ridicate. În 2024, România s-a împrumutat pe pieţele internaţionale şi naţionale cu suma de 250 de miliarde de lei. Planul pentru 2025 este de 231 de miliarde. Noi putem să reducem costul dobânzilor doar dacă arătăm predictibilitate, credibilitate şi ne ţinem de cuvânt. Pentru că aceasta este prima întrebare a investitorilor externi care împrumută România, dacă clasa politică înţelege în ce situaţie se află această ţară. Asta este prima întrebare: dacă decidenţii din Guvern înţeleg cât de gravă sau mai puţin gravă este situaţia în care se află România. Şi eu sunt ferm convins că acest Guvern în sfârşit a înţeles. Este primul an în care trebuie să revenim pe o traiectorie de predictibilitate şi să ne îndreptăm către deficitul de 3% în cei 7 ani, pe care şi l-a asumat România, dar oricum este o asumare a noastră, şi sunt convins că atât miniştrii, cât şi domnul prim-ministru înţeleg că este un an în care nu orgoliile contează, cine cât primeşte, cum primeşte, ci o muncă în echipă de încadrare a întregului buget în acest deficit de 7% şi de realizare a investiţiilor, în primul rând, din fonduri europene", a declarat Tanczos Barna, joi, la Europa FM.
El a precizat că România va dispune în acest an, per total, din fonduri europene şi naţionale, PNRR, agricultură, autostrăzi de peste 140 de miliarde de euro pentru investiţii.
"Este 7% din PIB, am putea spune, dar calculele economice nu se spun aşa neapărat, dar am putea spune că deficitul este egal, ca procent, cu procentul investiţiilor în bugetul pe 2025. Dar ideea este că avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de muncă asiduă pe partea de absorbţie de fonduri europene, pentru că ele sunt cele mai ieftine fonduri pentru investiţii (...), iar fondurile naţionale trebuie cheltuite cu chibzuinţă, să nu risipim aceşti bani foarte, foarte greu obţinuţi", a conchis ministrul Finanţelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 09:18)
Felicitari pentru echipa UDMR, politicieni civilizati, buni comunicatori si administratori. Felicitari si pt Burduja si Grindeanu. Am iesit in strada atunci OUG13, dar nu pot sa nu-l apreciez acum pe Grindeanu pentru pasiunea cu care isi face treaba si ii sprijina pe constructori.
In legatura cu indexarea punctului de pensie. Este clar ca problema pensiilor speciale nu va putea fi rezolvata niciodata. Si atunci, cea mai buna solutie in viitor ar fi sa nu mai creasca punctul de pensie ci ca toti pensionarii sa primeasca in plus aceeasi suma fixa in fiecare luna. Plata unei sume fixe este constitutionala pentru ca nimeni nu este discriminat, iar pt un pensionar cu 2-3000 lei, 300 de lei in plus lunar inseamna mult mai mult decat pt unul cu o pensie de 25.000 lei. Si, apoi, in fiecare an statul indexeaza suma fixa cu rata inflatiei.
In felul acesta ii putem ajuta pe cei cu pensii mici, dar fara sa rupem bugetul tarii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 09:23)
daca eliminati sau limitati circulatia cash-ului puneti economia pe butuci
dar matale fiind din UDMR iti si doresti asta nu?
Ban.Cher.Vali
3. Foarte corect asa ca trebuie ca d ministru sa cear
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 10:07)
Vad ca se promoveaza agresiv (posibil in mod interesat) cresterea cheltuielilor de capital cu inzestrarea la mai mult de 2,5% din PIB ,cifra deja convenita . Dar daca ne uitam la cat reprezinta acest capitol in bugetul Romaniei pe 2024 constatam ca e aproape exact cifra deficitului ,spre 7% la 11 luni ,precis inca si mai mare pe 12 luni. In PIB al fiecarei natiuni intra toate tranzactiile comerciale ,investitii ,fonduri euroepene etc ,inclusiv ale companiilor private . Dar guvernul ,deci MF are ceva control dar numai asupra cheltuielilor publice : de ce sa ajgajeze bugetul pe 2025 (si dupa aceasta data) la un procent dintr o suma totala din care controleaza o fractiune destul de mica ?Mai ales in contextul actual ,cand se schimba administratia in America si exista perspectiva credibila pentru negocieri ,armistitiu sau (improbabil) pace ? Si mai ales ca Romania are angajamentele de bun samaritean catre basarabeni ,ucraineni etc si de fapt tot ce cheltuieste e pe datorie ? E un punct de inflexiune in politica globala ,deci proiectia bugetului trebuie sa l ia in considerare
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 10:23)
Dupa ce gasca Johannis a luat 100 miliarde euro,
imprumut de stat,ptr. inarmare si circul rusnac,
acum cu ordonante trenulet ABIA platesc dobanda,
si tot ei ne conduc spre culmile bunastarii,
romanii merita tot ce e mai bun
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 10:34)
România a ajuns în cea mai favorabilă poziție din istorie.
Cei 45 de ani de ocupație sovietică au lăsat semne.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 17.01.2025, 15:06)
da ,favorabila pt .....,in genunchi,cu capul plecat,sa luam democratia si din fata si din spate!
5. A spus ceva dl. ministru..
(mesaj trimis de Valmon4 în data de 17.01.2025, 11:46)
...si despre cat de repede se va ocupa despre gaura de la TVA sau acolo e tabu (ca deranjeaza complicitatile de la nivel inalt)?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 15:01)
eee :) asta nu se poate. nu stim... nu putem...
NU VREM!