TANCZOS BARNA: "Dezvoltarea infrastructurii de colectare separată este punctul de pornire pentru o gestiune mai bună a deşeurilor"

S.B.
Politică / 8 noiembrie 2022

"Dezvoltarea infrastructurii de colectare separată este punctul de pornire pentru o gestiune mai bună a deşeurilor"

Punctul de pornire pentru o gestiune mai bună a deşeurilor este dezvoltarea infrastructurii de colectare separată, iar în prezent construim centre de colectare cu aport voluntar şi insule ecologice digitalizate unde populaţia va putea aduce deşeurile reciclabile, a susţinut, marţi, pe propria pagină de Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, informează Agerpres.

"Am participat, astăzi, la o dezbatere privind sistemul de gestionare a deşeurilor, organizată de Consiliul Investitorilor Străini. Discuţiile au vizat aplicarea legislaţiei, stadiul reglementărilor din domeniu, măsurile care trebuie luate pentru tranziţia către economia circulară şi creşterea nivelului de colectare separată şi reciclare. Punctul de pornire pentru o gestiune mai bună a deşeurilor este dezvoltarea infrastructurii de colectare separată. Ministerul Mediului vine cu două măsuri din PNRR. Construim centre de colectare cu aport voluntar şi insule ecologice digitalizate unde populaţia va putea aduce deşeurile reciclabile. Însă, fără o schimbare de mentalitate, sistemele de colectare nu vor fi eficiente. Avem nevoie de educarea şi conştientizarea populaţiei privind impactul deşeurilor asupra mediului înconjurător şi importanţa colectării selective. Provocările din acest domeniu sunt uriaşe: reglementarea şi controlul acestui domeniu implică o colaborare între autorităţile din diferite sectoare, dar necesită atenţie sporită şi la fiecare nivel de decizie. Totodată, este nevoie şi de implicarea mediului privat. Dialogurile constructive sunt foarte utile în acest sens", susţine Tanczos.

În data de 20 octombrie, Ministrul Mediului a semnat, la Guvern, 22 de contracte de finanţare pentru realizarea unor Centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar în localităţi din România.

Contractele de finanţare parafate cu unităţile administrativ-teritoriale (UAT) care s-au înscris în această rundă de finanţare au o valoare totală de 114 milioane lei (fără TVA), iar alocarea financiară totală aferentă acestei subinvestiţii este de aproximativ 587,9 milioane euro, echivalentul a 2,9 miliarde lei, din care, în acest moment, mai sunt disponibili 1,8 miliarde lei. Ca urmare a implementării acestei subinvestiţii, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 250 de centre de colectare prin aport voluntar, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 565 de centre de colectare prin aport voluntar.

Conform PNRR, pe Componenta 3 - Managementul deşeurilor este alocat un buget total de 1,239 miliarde de euro, iar obiectivul central este accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară.

Totodată, la jumătatea lunii septembrie a acestui an, ministrul de resort anunţa, pe Facebook, faptul că 47 de oraşe depuseseră cereri de finanţare pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin primul program de finanţare lansat de Ministerul Mediului prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb