Eficienţa controalelor din păduri a crescut incredibil, iar în 2021 nu cred că îşi mai permite cineva să facă defrişări ilegale, pentru că va ajunge la puşcărie, cu siguranţă, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de specialitate, informează Agerpres.
"Personal, sunt adeptul soluţiilor digitale, care să ne ofere informaţii în timp real, să avem sisteme care fac diferenţa între activitatea legală şi cea ilegală şi sisteme care nu pun o presiune mare pe cel care trebuie să completeze documente, chiar şi digitale. Din dorinţa de a opri activitatea nelegală nu putem să punem o presiune insuportabilă pe cei care activează şi muncesc în mod legal. Din acest punct de vedere, SUMAL 2.0, în combinaţie cu Inspectorul Pădurii, este un bun exemplu. Poliţia spune deja că eficienţa controalelor a crescut incredibil, pentru că opresc maşinile care sunt anunţate prin 112 şi care, în prealabil, au fost verificate prin Inspectorul Pădurii. Cred că, în momentul de faţă, nu îşi mai permite nimeni să facă defrişări ilegale. Defrişarea, în accepţiunea publicului larg, înseamnă o tăiere la ras pe un versant, unde a dispărut pădurea. Nu cred că, în 2021, cineva mai riscă o asemenea faptă penală, pentru că va ajunge la puşcărie, cu siguranţă. Este din ce în ce mai rău ca aceste cantităţi uriaşe de masă lemnoasă din defrişări să intre în circuitul legal", a subliniat Tanczos.
La finele anului 2019, Comunitatea Forestierilor - Fordaq arăta, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi, că starea pădurilor din România este bună, iar conform Inventarului Forestier Naţional (IFN) se recoltează mai puţină masă lemnoasă decât creşterea pădurii. În acest sens, o analiză de specialitate întocmită de către aceeaşi organizaţie arăta că cifra de 38,6 milioane de metri cubi încadrată la categoria "volum dispărut" (drain wood) nu a fost explicată, diferenţa faţă de volumul comercial raportat de administraţiile silvice fiind asimilată automat, în mod greşit, tăierilor ilegale.
Primul ciclu al Inventarului Forestier Naţional s-a desfăşurat în perioada 2008 - 2012, iar în anul 2018 au fost finalizate lucrările pentru realizarea celui de-al doilea ciclu IFN, început în 2013. La ora actuală, în România, suprafaţa forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn "pe picior" este de 2,2 miliarde de metri cubi, în timp ce cantitatea de lemn recoltat din pădurile României ajunge la la 38,6 milioane metri cubi.
Vodafone România a organizat, miercuri, o conferinţă online în cadrul căreia au fost prezentate planurile companiei în ceea ce priveşte implicarea în protejarea mediului înconjurător şi a pădurilor, potrivit Agerpres.
1. Defrişări ilegale ?
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2021, 14:54)
În România ilegalul = legal ....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2021, 14:56)
"Tesla is cutting down 92 hectares of trees to build a new factory in Berlin"
"Tesla will plant three new trees for every one cut"
Giga Factory Berlin - investitie de 2 miliarde euro, pentru constructia fabricii,Tesla a trebuit sa taie 92 hectare de copaci si s-a angajat sa planteze TREI copaci pentru fiecare copac taiat. Tesla planteaza copacii si nu statul German. In Romania cati copaci a plantat Schweighofer si de ce statul Roman trebuie sa faca reimpadurirea si nu firma care exploateaza masa lemnoasa?
3. Io no (mai) pot cu astia!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 31.03.2021, 17:24)
Altul, care ne ia pe toti drept tampiti!