TANCZOS BARNA: ''Un draft al Strategiei Forestiere Naţionale ar putea ajunge pe masa Parlamentului şi Guvernului în primăvara anului 2022''

G.U.
Politică / 28 mai 2021

''Un draft al Strategiei Forestiere Naţionale ar putea ajunge pe masa Parlamentului şi Guvernului în primăvara anului 2022''

Un draft al Strategiei Forestiere Naţionale ar urma să ajungă pe masa Parlamentului şi Guvernului în primăvara anului 2022, a anunţat, astăzi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul unei întâlniri ce a avut loc la sediul Rectoratului Universităţii Transilvania din Braşov, conform Agerpres.

"Elaborarea unei Strategii Forestiere Naţionale trebuie să aibă în vedere şi discuţiile din Uniunea Europeană, discuţii care au ca scop o strategie forestieră europeană. Este o premieră, practic, la nivel european în ceea ce priveşte exploatarea fondului forestier şi România ar trebui să aibă în vedere atât opţiunile europene, cât şi baza ştiinţifică, baza economică, baza socială care stă în spatele unei strategii pe termen mediu şi lung în domeniul forestier. Am stabilit câteva repere pentru activitatea noastră ulterioară. Sunt câteva elemente care trebuie aprofundate în acest document strategic, în opţiuni pentru politicile forestiere. Aceste elemente trebuie să fie terminate şi clarificate până la sfârşitul lunii octombrie din anul 2021. Până la sfârşitul anului, la 31 decembrie 2021, vom mai veni cu câteva analize tehnice, câteva studii care vor completa deja documentul şi în primăvara anului 2022 preconizăm că vom pune pe masa Parlamentului şi Guvernului un document draft de Strategie Forestieră, care va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate, va intra în dezbatere publică la care vom invita societatea civilă şi factorii implicaţi - proprietarii de păduri, mediul economic - să fie alături de noi, şi universităţile", a spus Tanczos.

Potrivit ministrului de resort, Strategia Forestieră Naţională va sta la baza noului Cod Silvic şi trebuie să răspundă la problema îmbinării rolului de protecţie a pădurilor cu activitatea economică.

"Această Strategie Forestieră va trebui să stea la baza noului Cod Silvic. Finalitatea acestor discuţii trebuie să fie o legislaţie nouă care să privească în viitor şi să asigure pe de o parte biodiversitate în fondul forestier şi pe de altă parte să asigure o exploatare durabilă, economică a acestei resurse regenerabile. Strategia trebuie să răspundă la câteva întrebări care ne frământă zi de zi. Cum reuşim să îmbinăm rolul de protecţie a pădurilor cu activitatea economică? La această întrebare trebuie să dea un răspuns şi Strategia Forestieră şi noua legislaţie. Cu alte cuvinte, înseamnă să avem o exploatare durabilă, să respectăm principiile europene care spun că o parte din suprafaţa forestieră trebui să fie în strictă protecţie. În acelaşi timp, partea care se exploatează să rămână o parte cu dezvoltare durabilă, să putem asigura pe termen lung menţinerea calităţii acestui fond forestier", a menţionat demnitarul.

Şeful de la Mediu a afirmat, totodată, că, în perioada viitoare, va fi prezentată o analiză comparativă realizată de NASA şi oameni de ştiinţă din afara României cu privire la felul în care se prezintă pădurile din ţara noastră şi cele din alte state.

"Vom prezenta în viitor câteva comparaţii foarte interesante cum arată pădurile din Europa şi cum arată pădurea României. O analiză făcută de NASA şi de oameni de ştiinţă din afara României, care nu au analizat pădurile României pe baza fondului silvic românesc sau pe baza exploatării din ţara noastră. Sunt câteva imagini, câteva date foarte interesante şi în viitorul apropiat vor face obiectul acestor discuţii. Trebuie să clarificăm cum îmbinăm rolul economic cu rolul de protecţie a biodiversităţii, cum vom aborda problema certificatelor verzi sau rechiziţie de carbon, cum vom aborda exploatările în afara parcurilor naţionale, cum vom aborda exploatările pe dezvoltare durabilă, astfel încât proprietarii de păduri să aibă siguranţa unei exploatări durabile şi, în acelaşi timp, să păstrăm rolul de protecţie a pădurilor", a subliniat oficialul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a participat, vineri, la sediul Rectoratului Universităţii Transilvania din Braşov, la o întâlnire tehnică în care s-a discutat planul de elaborare şi implementare al Strategiei Forestiere Naţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb