Autorităţile par decise să ia orice măsură este nevoie pentru a-i face pe cetăţeni să conştientizeze pericolul la care se expun dacă nu respectă restricţiile de circulaţie impuse în această perioadă de stare de urgenţă, cauzată de pandemia de Covid 19.
Cea mai dură dintre acestea îi priveşte pe cetăţenii români care doresc să se întoarcă în ţară pentru a petrece sărbătorile pascale. Marcel Vela, ministrul de Interne, care a emis în urmă cu două zile Ordonanţa militară nr.7, a spus: "Aş dori să fac un apel către fraţii noştri din Diaspora, cei care doresc să ajungă în ţară în următoarele zile cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte: dragi compatrioţi, rămâneţi acasă, unde locuiţi, şi faceţi sărbătorile în pace şi linişte. Din păcate, aici vom fi obligaţi să vă trimitem în spaţiile de carantinare instituţionalizată timp de 14 zile".
Prin Ordonanţa militară nr. 7, a fost instituită carantina totală în oraşul Ţăndărei după evenimentele petrecute vinerea trecută în localitatea ialomiţeană. Ţăndărei devine al doilea oraş pe care locuitorii nu îl mai pot părăsi până la abrogarea acestei ordonanţe militare, după ce, la începutul săptămânii trecute, prin Ordonanţa militară nr.6, municipiul Suceava şi opt comune aferente au intrat în carantină totală.
În acest moment, în cele două localităţi sunt permise doar transportul de marfă, aprovizionarea populaţiei şi accesul persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activităţi economice, sau în domeniul ordinii publice, sanitar, utilităţi publice.
O altă măsură luată prin aceeaşi ordonanţă militară este suspendarea transporturilor aeriene şi rutiere de persoane înspre Austria, Belgia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia şi Iran, pentru 14 zile, începând de ieri, ora 23:00. Destinaţiile respective se alătură Italiei şi Spaniei, ţări spre care transporturile aeriene şi rutiere de persoane au fost suspendate prin ordonanţele militare emise anterior. Restricţia nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, mărfuri, precum şi pentru aterizările tehnice.
În legătură cu acest domeniu de activitate, ministrul Marcel Vela a precizat: "Pentru că transportatorii sunt extrem de importanţi în această perioadă, am stabilit pentru conducătorii transporturilor cu capacitatea mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome, că vor declara pe propria răspundere că îşi asumă locul în care vor putea fi contactaţi de autorităţi. Aceştia nu se vor izola la domiciliu, cu condiţia să nu aibă simptome de infectare. În privinţa traficului internaţional, pentru fluidizarea activităţii în punctele de trecere a frontierei, conducătorii străini ai camioanelor de transport marfă nu vor mai completa declaraţiile epidemiologice, dacă vor parcurge strict coridoarele de tranzit şi punctele de trecere de la capete, fiind interzisă abaterea de la acestea. De asemenea, durata de tranzit a României nu trebuie să depăşească 48 de ore".
În privinţa identificării acestor camioane, în ordonanţa militară se arată că la intrarea în ţară, conducătorul auto străin este obligat să aplice pe parbriz un colant care va identifica acest tip de transport, iar şoferul este obligat să păstreze un formular de tranzit. Dacă nu respectă aceste lucruri, va intra în carantină 14 zile pe cheltuiala sa, iar camionul va fi preluat de un reprezentant al firmei care îl deţine.
Ordonanţa militară nr. 7 mai prevede că în perioada stării de urgenţă, angajaţii gărzilor forestiere vor lucra alături de dispozitivele de ordine publică şi control a circulaţiei împreună cu personalul MAI şi MApN, pentru controale silvice.