Pe când eram elev, prin clasa a V-a, profesoara noastră de limba română ne-a dat un test: să compunem propoziţii folosind cuvinte dintr-o listă. Unul dintre acestea era "panoramă". Un termen probabil nu bine-cunoscut elevilor de gimnaziu, dar nici cu totul obscur. Unii dintre colegii mei au reuşit, alţii nu. Îmi amintesc că o colegă a venit cu următoarea soluţie: "Eu sunt o panoramă!". Mulţi ani "panorama" aceea a fost pentru mine un exemplu eminent al absurdului - nu doar în limbaj, ci şi în gândire sau în acţiune.
Zilele din urmă, pe când treceam cu maşina pe lângă un autobuz, am observat, lipit de caroserie, un slogan publicitar: "Fericirea este o lagună!". (Era vorba despre un parc de distracţii). Mi-a revenit în minte întâmplarea din şcoală. Absurdul fără limite.
Dar imediat am realizat că, pe undeva, sloganul este, de fapt, adecvat la lumea în care suntem scufundaţi. Luaţi cazul grevei profesorilor. De treizeci de ani această categorie profesională se zbate în sărăcie. Bugetul ministerului "educaţiei" (ghilimele) este, proporţional, cel mai mic din istoria României. Guvernul spune că nu mai are bani. Dar găseşte bani, tot mai mulţi, să plătească "pensiile speciale". Pe care tot el spune că vrea să le desfiinţeze... Însă tot de la Guvern aflăm că unele pensii speciale nu sunt de fapt "speciale", deci vor rămâne în plată. Adică (practic) toate. Dumneavoastră mai înţelegeţi ceva?
Mă uit în dicţionar. Lagună înseamnă "porţiune din bazinul unei mări sau al unui ocean separată aproape complet de rest printr-o fâşie îngustă de pământ". Sau "baltă de apă sărată pe marginea mării".
Cam aşa şi ţara aceasta. Să revenim. Zeci de mii de profesori sunt în stradă. Au ajuns şi la Palatul Cotroceni. Pe o pancartă scria: "Au ajuns profesorii să fie conduşi de corijenţi!". Mă tem că da.
Fostul profesor Klaus Iohannis - sau actualul, nu înţeleg prea bine, pentru că omul şi-a rezervat de mai bine de zece ani postul de la Sibiu - a şters-o pe malul mării la Neptun, în vila prezidenţială. Doar nu era să îşi strice weekendul cu o problemă minoră cum este greva dascălilor.
A rămas în schimb în laguna de la Ministerul Educaţiei fosta sa consilieră, actuala ministră, Ligia Deca. A spus că... profesorii... examenele... ceva... Puterile mă lasă. Efectiv eu nu înţeleg ce vorbeşte această doamnă. Ziariştii sunt însă mai abili decât subsemnatul, lucru pentru care îi invidiez. Ei au descoperit că ministerul vrea să încheie mediile din pix, fără un bacalaureat propriu-zis. Deci elevii vor termina liceul fără să aibă, de fapt, un bacalaureat dat după toate regulile bacalaureatelor. Unde se mai întâmplă asta? Vă asigur că nici în Africa.
Vorbind de Africa. Acum doi ani, preşedintele a trimis la post un lot de "diplomaţi de carieră". Unul dintre aceştia, ambasadorul României din Kenya, a făcut o glumă rasistă la o reuniune diplomatică. Se pare că a văzut o maimuţă şi a spus celor din jur că şi-a făcut apariţia... corpul diplomatic african. Întrebat, a pretins că asta a fost o glumă. Ciudat simţ al umorului. Insul a fost rechemat de la post abia după ce presa africană a făcut scandal. Cine l-a propus şi cine l-a trimis sunt bine-mersi, ei se bronzează la lagună...
Dinspre Externe ne mai vin şi alte veşti bune. (Vorba vine). Ambasadorul Rusiei a dat recent un interviu în care s-a declarat, în context, mulţumit de relaţiile cu România. Cred şi eu... Statisticile arată că firmele ruseşti ori deţinute de ruşi au avut profituri record, în România, anul trecut, în ciuda sancţiunilor internaţionale. Iar România este o lagună atunci când vine vorba de a ajuta militar Ucraina. În vreme ce alte state europene transferă miliarde de dolari, armament greu şi sisteme de rachete, de la Bucureşti practic zero. Politica externă a Românei pare făcută de grupul parlamentar AUR.
Până una-alta, situaţia bălteşte. Chiar la propriu. Prin judeţul Tulcea s-a rupt un dig. Zeci de hectare au fost inundate. Nici nu a fost nevoie să vină ruşii să distrugă vreun baraj. Îi avem pe ai noştri.
Aşa că m-am gândit să dau bir cu fugiţii. În vacanţă, desigur. Dar realizez că planul nu are şanse de reuşită. Centura Capitalei (aşa-zisa autostradă A0) se pare că nu va fi terminată nici anul acesta. Firmele turceşti care o construiesc... nu prea o construiesc - scrie presa. Aşa că peste vară rămân în laguna din oraş.
Unde lucrurile devin interesante. Tot din presă: au apărut super-şobolanii prin Bucureşti. Din câte înţeleg, sunt mutanţi locali, capabili de performanţe extraordinare, din categoria "sapă găuri în ciment până în apartamentele oamenilor". Autorităţile dau din umeri şi zic că au făcut "toate deratizările gratuite". Deduc că doar la cele cu plată dau şi cu otravă de şoareci.
Însă nu trebuie să luăm totul în tragic. Autorităţile ne anunţă că pe 16 kilometri au fost montate, pe autostrăzi şi pe drumurile naţionale, "panouri fono-absorbante". O idee binevenită. Măcar de acum nu vom mai auzi claxoanele şi strigătele celor blocaţi în trafic. Ce fericire...