Ţara noastră îşi propune să dezvolte rapid industria de baterii prin formarea şi recalificarea a 20.000 de lucrători

F.D.
Miscellanea / 2 iunie 2022

Ţara noastră îşi propune să dezvolte rapid industria de baterii prin formarea şi recalificarea a 20.000 de lucrători

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, alături de Ministrul Educaţiei, Sorin-Mihai Cîmpeanu, au semnat, astăzi, un Memorandum de Înţelegere cu EIT InnoEnergy, motorul inovaţiei pentru energie sustenabilă susţinut de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), instituţie a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă.

Memorandumul are ca scop dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru recalificarea şi perfecţionarea talentelor, cu scopul de a atinge obiectivele europene şi naţionale în ceea ce priveşte clima şi dezvoltarea economiei circulare. Demersul îşi propune accelerarea implicării României în lanţul valoric european al bateriilor prin intermediul mai multor iniţiative coordonate de EIT InnoEnergy.

Colaborarea dintre statul român şi EIT InnoEnergy vizează realizarea şi implementarea unui strategii naţionale pentru baterii, perfect aliniată la nevoile şi oportunităţile lanţului valoric european. Strategia va stabili şi activa ecosistemul românesc de baterii, promovând o dezvoltare accelerată a acestuia.

Memorandumul de Înţelegere urmăreşte crearea unei noi reţele de formare şi educaţie care va perfecţiona sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane, în următorii patru ani, dat fiind deficitul de competenţe existente în domeniul bateriilor.

"Acest parteneriat este rezultatul consecvenţei cu care am transmis, în ultimele şase luni, mesajul de a dezvolta în România capacităţi de producţie, concomitent cu dezvoltarea cercetării, a inovării, a formării şi a reconversiei profesionale. Europa creşte viteza de luare a deciziilor şi de stabilire a parteneriatelor, iar România nu va sta deoparte şi va participa activ la masa rotundă a statelor europene puternice. Avem nevoie de susţinere într-un parteneriat echilibrat bazat pe valori şi interese comune. Aşa vom evidenţia România pe harta economică de interes a Europei", a susţinut Ministrul Economiei Florin Spătaru.

Academia Alianţei Europene pentru Baterii (EBA) este un program de referinţă, conceput pentru a perfecţiona forţa de muncă din întregul lanţ valoric european al bateriilor, care va fi lansat în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziţie justă, (Dolj, Gorj, Mureş, Hunedoara, Prahova şi Galaţi). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universităţi din ţară pentru a introduce noi programe de licenţă şi masterat pentru studenţi.

"Până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei şi patru milioane de locuri de muncă directe şi indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor trebui să fie recalificaţi şi perfecţionaţi cu expertiză specifică bateriilor. Este nevoie de un efort considerabil şi sunt încântat de faptul că Academia EBA a reuşit să răspundă cu succes nevoilor de formare în ţări precum Franţa, Spania, Ungaria, iar acum şi România. Pentru a crea o lume mai sustenabilă, îmbunătăţind în acelaşi timp securitatea energetică europeană, trebuie să construim capacităţile, competenţele şi investiţiile în inovare care să ne permită să realizăm acest lucru", a declarat Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy.

La rândul său, Premierul Nicolae Ciucă a salutat această iniţiativă.

"Ne propunem să fim mai orientaţi către viitor, inclusiv în proiecte legate de economia circulară care pot atrage investiţii şi genera noi locuri de muncă. Vrem sa atragem investiţii de cel putin 2 miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani. Semnarea, astăzi, a acestui acord cu EIT InnoEnergy este un pas în această direcţie. Dorim să pregătim forţa de munca în sectorul bateriilor pentru a atrage mai uşor investiţii. Acordul semnat si intrarea noastră in Academia Alianţei Europene pentru Baterii (EBA) este si o importanta oportunitate pentru unele universităţi cum ar fi cea din Petroşani, Piteşti, Craiova sau Galaţi care pot sa folosească cu sprijinul EIT InnoEnergy un curriculum european de pregătire", a precizat Nicolae Ciucă, Prim-Ministru.

Totodată, Memorandumul de Înţelegere promovează utilizarea platformei de investiţii în afaceri, o platformă unică pentru principalele părţi interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor.

"Proiectul România Educată urmăreşte dezvoltarea sistemului de învăţământ prin îmbunătăţirea relevanţei, accesibilităţii, flexibilităţii, atractivităţii şi calităţii programelor de educaţie şi formare profesională, contribuind, astfel, la creşterea competitivităţii, a coeziunii economice şi sociale, facilitând dezvoltarea profesională şi personală a cetăţenilor.

În fiecare an, în România sunt introduse noi programe de studii şi de formare profesională, centrate pe cerinţele pieţei muncii. Memorandumul semnat astăzi vine în sprijinul acestui proces transformativ, evidenţiind rolul important al educaţiei în susţinerea dezvoltării economice.

Bateriile reprezintă o parte strategică a tranziţiei digitale şi ecologice a Europei şi o tehnologie generică esenţială pentru competitivitatea sectorului auto. Susţinută de Comisia Europeană şi de Banca Europeană de Investiţii, Alianţa Europeană a Bateriilor (EBA) reuneşte autorităţile naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, regiunile, institutele de cercetare din industrie şi alte părţi interesate din lanţul valoric al bateriilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bla bla bla de doi bani daca te uiți la cursurile de recalificare oferite de AJOFM vezi numai cursuri de femeie de serviciu sau agent de paza sau ajutor de bucătar, foarte puține cursuri de formare in meserii tehnice cum ar fi electrician,instalator ,mecanic auto etc,ăștia de mai sus sunt vrajeli de politicieni de doi bani,poate nenorociții ăștia cheamă asiatici pe posturile alea si românii sunt alungați in continuare din țară.

    1. > Memorandumul de Înţelegere urmăreşte crearea unei noi reţele de formare şi educaţie

      Asta e reteta de risipit bani. Mai intai facei "reteau de educatie", cheltui bani, apoi faci niste cursuri vai de ele. 

    Vreo 3 specialisti ma ofer sa fiu formatat si eu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb