Ţara noastră şi Moldova vor să adopte un set de măsuri pentru fluidizarea traficului la frontiera comună

Alexandra Cismaru
Politică / 23 martie 2017

Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, astăzi, că Ţara noastră şi Moldova intenţionează să ia un set de măsuri prin care traficul mărfurilor şi circulaţia persoanelor la frontiera comună să fie mai facile, printre aceste măsuri fiind şi suplimentarea personalului de la vămi şi poliţia de frontieră.

Sorin Grindeanu a spus: "A fost punct pe ordinea de zi de astăzi de la întâlnirea noastră. Ştim de aceste probleme. Atât Ministerul Finanţelor - pentru că vorbim şi de vămi, cât şi Ministerul de Interne - pentru că vorbim şi de Poliţia de Frontieră, şi-au spus punctul de vedere şi au anunţat măsurile pe care le vor lua în perioada imediat următoare, împreună cu omologii de la Chişinău, astfel încât aspectele semnalate să poată fi înlăturate", a spus Sorin Grindeanu, răspunzând unei întrebări legate de problemele de la graniţă cu care se confruntă cetăţenii moldoveni care vor să intre în România.

Pe de altă parte, Grindeanu a invocat faptul că autorităţile române trebuie să respecte anumite proceduri care le sunt impuse de statutul de ţară membră a Uniunii Europene. Totuşi, România poate suplimenta personalul de la graniţă pentru ca fluxurile de mărfuri şi persoane să fie mai rapide

Grindeanu a precizat, citat de News.ro: "Complexitatea controalelor pe care noi trebuie să le facem, noi - România, la punctele de frontieră este dată de standarde, iar măsura imediată pe care şi cei de la Vamă şi cei de la Poliţia de Frontieră o vor lua este de mărire a personalului în punctele de trecere a frontierei, astfel încât fluxul să fie mult mai rapid".

Şedinţa comună a celor două Guverne s-a desfăşurat şi în contextul marcării, pe 27 martie, a unirii Basarabiei cu România în 1918.

Şedinţe comune ale celor două Executive au mai avut loc în 2012, la Iaşi şi Bucureşti, şi, de asemenea, în 2015, la Neptun, potrivit Digi24.

În răspunsul trimis primarului din Iaşi, premierul Sorin Grindeanu susţine că alegerea municipiului Piatra Neamţ ca loc de desfăşurare pentru şedinţa comună nu trebuie gândită în cheia competiţiei şi că următoarea reuniune de acest gen va avea loc la Iaşi.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat, marţi, că este un afront faptul că şedinţa comună a guvernelor din România şi Republica Moldova are loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, afirmând că a trimis o scrisoare în acest sens premierului Sorin Grindeanu şi că aşteaptă explicaţii din partea acestuia. El a mai spus că o şedinţă comună a celor două guverne ar trebui să aibă loc la Iaşi, în "fieful oamenilor de cetăţenie moldovenească". Edilul ieşean a afirmat că speră ca măcar şedinţa comună de anul viitor să fie programată la Iaşi, în anul în care este sărbătorit centenarul Marii Uniri.

Luni, liderul PSD Iaşi Maricel Popa îi acuza de oportunism politic pe cei care spuneau că este o greşeală că şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova are loc la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, precizând că decizia guvernului român arată maturitate politică şi normalitate.

Tot luni, deputatul PSD de Iaşi Silviu Macovei i-a cerut premierului Sorin Grindeanu explicaţii "solide" privind faptul că şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean are loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, arătându-se surprins de o astfel de decizie.

Aflat sâmbătă la Iaşi, liberalul Ludovic Orban a declarat că a aflat cu stupoare că PSD a uitat că Iaşiul este capitala Moldovei, întrucât şedinţa comună a guvernelor României şi Republica Moldova va avea loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, "locul natural" pentru o asemenea reuniune, el calificând acest lucru drept o greşeală politică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb