România va beneficia de două reţele naţionale de radio digital terestru (T-DAB) şi opt reţele naţionale de televiziune digitală terestră (DVB-T), în cadrul planului de radiodifuziune digitală stabilit recent la Geneva, cu ocazia "Conferinţei Regionale pentru Radiocomunicaţii (RRC-06)". Acordul Geneva 2006 a fost semnat pentru România de către Secretarul de Stat Florin Bejan din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Infor-maţiei, preşedintele delegaţiei române la această conferinţă.
Domnul Bejan a declarat: "Putem spune că deja a început numărătoarea inversă pentru procesul de tranziţie de la analogic la digital şi că în următorii ani România va păşi spre era digitalizării sectorului de broadcasting. Aceşti paşi au avut loc mult mai devreme prin implementarea unui proiect pilot de televiziune digitală, deci putem spune că nu vom fi pionieri în acest domeniu. Avînd în vedere aceste realizări, nu mai avem decît să trecem printr-un proces de tranziţie şi să aplicăm o stra-tegie de dezvoltare a acestei tehnologii la scară naţională".
"Sfîrşitul conferinţei marchează practic tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală, proces care, conform cerinţelor Uniunii Europene, trebuie să se finalizeze pînă în 2012", a spus Cătălin Marines-cu, preşedinte IGCTI, vice-pre-şedintele delegaţiei.
Televiziunea digitală va înlocui, treptat, televiziunea analogică, deoarece ambele func-ţionează în aceleaşi benzi de frecvenţe şi, prin urmare, nu pot coexista la parametri de calitate optimă.
Pînă în 2012, cele opt reţele naţionale digitale de televiziune va trebui să înlocuiască cele trei reţele naţionale analogice de televiziune, existente în acest moment şi cele peste 300 de staţii locale licenţiate. IGCTI va trebui să pregătească un plan de migrare de la televiziunea analogică la cea digitală, astfel încît să putem res-pecta termenul dat de UE.
În ceea ce priveşte radioul, cele două reţele naţionale digitale se adaugă celor patru reţele naţionale analogice şi celor două reţele digitale de T-DAB în banda L (1.452-1.479,5 MHz).
Pentru unele zone, România a obţinut pentru televiziunea digitală chiar şi a zecea acoperire cu caracter regional.
RRC-06 a avut drept scop elaborarea planului pentru televiziunea digitală, plan ce cuprinde spectrul de frecvenţe 174-230 MHz şi 470-862 MHz. Peste 1.000 de delegaţi din 104 ţări din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Iran au semnat Acordul Geneva 2006, ce cuprinde procedura de coordonare a frecvenţelor între ţările semnatare. Noul Acord şi planul asociat înlocuiesc Acordul Stockholm 1961 şi planul pentru televiziunea analogică, pentru Europa, şi Acordul Geneva 1989 pentru ţările din Africa.
Serviciile de televiziune digitală terestră oferă numeroase avantaje faţă de televiziunea analogică: o gamă mai largă de opţiuni ale utilizatorului, calitate superioară a transmisiei audio şi video, rate de transmisie mai mari ale datelor, eficienţa mare de utilizare a spectrului - mai multe programe în aceeaşi bandă a canalului, precum şi consistenţa flu-xurilor de date pe distanţe lungi.
Flexibilitatea inerentă a serviciilor digitale de televiziune terestră oferă posibilitatea recepţiei mobile a semnalului de televiziune, Internet şi a serviciilor multimedia, făcînd ca aceste informaţii şi servicii să fie utilizabile oricînd şi oriunde. Se deschide, astfel, o poartă noilor tehnologii precum DVB-H (televiziune digitală portabilă - handheld) şi HDTV (televiziune de înaltă definiţie). În acelaşi timp, prin avantajul utilizării eficiente a spectrului, se creează posibilităţi mai mari de alocare a benzilor pentru serviciile mobile, fixe şi de radionavigaţie.