Ţăranii arădeni sunt de părere că etichetele vor scumpi produsele agricole

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 7 ianuarie 2008

Fermierii trebuie să respecte normele de igienă personală

Fermierii trebuie să respecte normele de igienă personală

Ţăranii care îşi vând produsele în pieţele arădene sunt la curent cu noile prevederi privind normele de etichetare, însă susţin că încă nu au luat legătura cu tipografiile sau firmele specializate pentru a-şi realiza etichete. Aceştia susţin că, dacă prin această măsură ne vom alinia la normele europene, o vor respecta, însă vor fi nevoiţi să creas-că preţurile produselor. Irina Crişan, o comerciantă din piaţa Mihai Viteazul din Arad, a declarat: "Mai devreme sau mai târziu tot trebuiau res-pectate legile Europei, aşa că nu avem încotro şi trebuie şi noi să facem comerţul aşa cum trebuie. Numai că acest fapt va atrage după sine scumpirea produselor pentru că noi investim nişte bani în etichete pe care trebuie să-i recuperăm cumva. Şi acest lucru sigur că nu va fi pe placul cumpărătorilor".

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, dr. Viorel Agud, până acum 756 de producători agricoli din tot judeţul au depus actele pentru a se înregistra la această instituţie şi a primi autorizaţia din care să rezulte că pot comercializa produse agricole, cum ar fi carne, lactate şi brânzeturi în pieţe. "Producătorii trebuie să aibă asupra lor buletinul sau cartea de identitate şi, dacă deţin o societate comercială, actele firmei", a declarat Viorel Agud.

Din acest an, ţăranii sunt obligaţi să respecte un ghid de reguli de igienă dacă doresc să-şi mai vîndă produsele în pieţe. Ţăranii vor putea comercializa carne, lapte, ouă, peşte şi alte produse de origine animală doar dacă vor avea asupra lor un buletin de analiză care să ateste că toate normele de igienă sunt res-pectate. Mai mult, toate produsele vor trebui să aibă etichete pe care să fie trecut locul de provenienţă.

Actul normativ, care trebuia iniţial să intre în vigoare la 18 ianuarie 2007, a mai fost amâ-nat odată până la 18 iulie 2007, după mai multe proteste ale reprezentanţilor fermierilor. După 1 ianuarie 2008, când a intrat în vigoare forma modificată a ordinului, fermierii vor putea realiza vânzări directe la nivel naţional de carne, lapte, brânzeturi, ouă, peşte şi alte produse alimentare de origine animală numai dacă respectă anumite norme. Trebuie să se asigure tranşabilitatea produselor, astfel că ele vor trebui marcate, etichetate şi, desigur, este obligatorie respectarea unor norme de igienă. Recomandarea Comisiei Europene este ca producătorii să respecte aceste norme. Utilajele folosite în fermă trebuie să fie curate şi igienizate, iar fermierii trebuie să respecte normele de igienă personală, sa eticheteze şi să marcheze produsele pentru a se cunoaşte gospodăria de provenienţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb