• PNL a depus 3.000 de amendamente la Legea bugetului, însă toate au fost respinse, se pare, pe criterii politice
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că toate cele 3.000 amendamente depuse de parlamentarii liberali la proiectul de buget au fost respinse în comisiile de specialitate ale Legislativului "exclusiv în baza unor criterii politice, fără a se asculta punctul de vedere al opoziţiei".
"Actualul buget este mai degrabă o peticeală care ne va servi o scurtă perioadă de vreme, după care vom constata că previziunile bugetare sunt complet nerealiste", a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.
Liderul liberalilor consideră că previziunile bugetare "sunt complet nerealiste vor trebui complet revizuite".
"Sigur că în acest interval va fi necesar să facem apel la instituţii gen FMI, Comisia Europeană, pentru a ajuta Guvernul în construcţia unui buget care să stea în picioare", a mai susţinut preşedintele PNL.
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, sâmbătă, proiectul de buget de stat pentru anul 2009, cu 28 de voturi pentru şi opt voturi împotrivă. Proiectul bugetului de stat pentru anul 2009 prevede venituri de 75,7 miliarde lei (13,07 la sută din PIB) şi cheltuieli de 94,5 miliarde lei (16,32 la sută din PIB), cu un deficit de 18,819 miliarde lei (circa 4,7 miliarde euro la un curs mediu de patru lei).
Veniturile fiscale ale bugetului de stat sunt programate la 64,8 miliarde lei, din care impozit pe profit, venit şi pe câştigurile de capital - 19,93 miliarde lei, iar încasările din TVA sunt estimate la 44,41 miliarde lei. Din impozitul pe profitul companiilor, statul şi-a propus să strângă 19,93 miliarde lei, la care se vor adăuga 750 milioane lei - impozit pe profitul băncilor comerciale şi 4,69 miliarde lei impozit pe venitul persoanelor fizice. La capitolul de cheltuieli bugetare, proiectul de buget de stat prevede cheltuieli de personal de 15,68 miliarde lei, cheltuieli pentru bunuri şi servicii - 4,429 miliarde lei, cheltuieli cu dobânzile - 5,2 miliarde lei, subvenţii - 4,26 miliarde lei, transferuri pentru administraţia publică - 11,79 miliarde lei, cheltuieli de asistenţă socială - 17,86 miliarde lei, alte transferuri - 14 miliarde lei.