TĂRICEANU: "Îi atrag atenţia preşedintelui că s-a angajat pe un drum foarte periculos"

Cristina Bratu
Politică / 23 octombrie 2016

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis, preşedintelui Klaus Iohannis, că prin declaraţiile privind desemnarea premierului, după alegerile parlamentare, "s-a angajat pe un drum foarte periculos şi că prin încălcarea repetată a Constituţiei îşi asumă o mare responsabilitate personală".

Copreşedintele ALDE a reacţionat sâmbătă prin intermediul unui comunicat de presă la declaraţiile şefului statului de vineri.

"La o lună de zile distanţă, perioadă în care s-a angajat făţiş şi fără rezerve în poziţia de lider şi coordonator al campaniei electorale a PNL şi USR, preşedintele Iohannis a confirmat de la Bruxelles temerile pe care le-am exprimat public în mod repetat şi anume, că nu va respecta votul românilor din 11 decembrie, adică, va pune democraţia între paranteze. În temeiul articolului 85 din Constituţie, «Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru»....Desemnarea candidatului nu este un act arbitrar al Preşedintelui, ci trebuie să se bazeze pe votul exprimat de alegători. În vederea desemnării candidatului la funcţia de prim ministru, Preşedintele invită partidele la consultări. Cu acest prilej, Preşedintele primeşte propunerea de candidat de premier din partea partidului care a obţinut majoritatea absolută în Parlament sau din partea coaliţiei majoritare constituită de partide înaintea consultărilor", menţionează Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE afirmă că "preşedintele nu are atributul constituţional să negocieze formarea unei majorităţi, aşa cum a declarat, şi că acest drept aparţine exclusiv partidelor cu reprezentare parlamentară".

"Deloc surprinzător după multiplele încălcări ale Constituţiei din ultima vreme, preşedintele Iohannis a declarat că după alegeri, în loc de consultări, va negocia majoritatea pe care şi-o doreşte: «vom negocia, vom discuta şi vom vedea cine are o majoritate». Nu este un secret pentru nimeni că aşa-zisele negocieri anunţate de preşedintele Iohannis, în realitate impunerea voinţei prezidenţiale, trebuie să ajungă la concluzia anunţată explicit în mod repetat: Dacian Cioloş, viitor premier. Pregătirea psihologică a viitoarelor negocieri pentru desemnarea primului ministru, adică, inhibarea adversarilor planurilor preşedintelui prin acţiuni de intimidare materializate în dosare penale mai puţin sau deloc justificate, o face DNA de ceva vreme. Cei care nu acceptă majoritatea şi premierul preferate de preşedintele Iohannis, le rămân opţiuni greu de acceptat: hărţuirea prin tribunale, arestul preventiv, ruinarea imaginii şi a carierei politice şi, posibil, pierderea temporară a libertăţii'', susţine Tăriceanu.

În opinia sa, afirmaţiile preşedintelui echivalează cu un anunţ că îşi va depăşi atribuţiile constituţionale.

''Ca să nu-şi facă nimeni iluzii că ar putea să renunţe la planul său arbitrar cu ocazia aşa-ziselor negocieri sau că ar putea să ţină cont de programele partidelor votate de electorat şi pe care le-a etichetat drept «sensibilităţi, preşedintele Iohannis a mai spus: «Eu nu-mi doresc o situaţie în care, după alegeri, apar tot felul de sensibilităţi ca să nu reuşim să formăm un Guvern». Pe de altă parte, Constituţia prevede că formarea guvernului este atribuţia partidelor şi a Parlamentului, dar folosirea pluralului «formăm» de către preşedinte ne arată că domnia sa nu va ezita să se implice, să-şi depăşească atribuţiile sale constituţionale.

Călin Popescu Tăriceanu îi atrage atenţia preşedintelui Klaus Iohannis că încalcă Constituţia şi îşi asumă o mare responsabilitate personală.

Cu tot respectul pe care-l datorez funcţiei pe care o ocupă, îi atrag atenţia public preşedintelui Iohannis, că s-a angajat pe un drum foarte periculos şi că prin încălcarea repetată a Constituţiei îşi asumă o mare responsabilitate personală'', concluzionează preşedintele Senatului.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Se ingusteaza poarta de intrare in parlament pentru tariceanu. De unde si disperarea

    1. Te astept deseara la portita....Taricene.

      DNA l-ar putea aduce la 15% daca-l ridica in campanie.

    pt.ca mai e o luna si jumatate si esti istorie-categoria "mari dezamagiri"!

    1. Vă încurcă rău. PNL la 25%, USR de 10% și PMP la 5% înseamnă că infractorul bețiv nu mai ajunge prim-ministru.

    doar spune-le unde esti

    1. Scoate milionul de la SOV....sapai te lasa astia in pace.

      Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a luat banul gros. La el e milioanul.

    Pai, da, dar, Tariceanu are dreptate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb