TĂRICEANU: "În orice stat de drept, decizia CCR ar fi fost urmată de demisia şefei DNA"

S.A.
Politică / 28 februarie 2017

Călin Popescu-Tăriceanu (Sursa foto: Facebook)

Călin Popescu-Tăriceanu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 20:10 Dragnea: "Nu pot să cer demisia Codruţei Kovesi pentru existenţa unui conflict juridic de natură constituţională"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi, la Parlament, că nu poate să ceară demisia procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

Întrebat dacă împărtăşeşte poziţia lui Călin Popescu-Tăriceanu potrivit căruia se impune demisia din partea Laurei Codruţa Kovesi, Liviu Dragnea a răspuns negativ.

Liderul PSD a subliniat, citat de News.ro: "Nu împătăşesc (opinia lui Tăriceanu, n.r.). Pentru aşa ceva eu nu pot să cer demisia nimănui pentru că există conflicte juridice de natură constituţională, au mai existat, vor mai exista şi Curtea va decide. Nu pentru aşa ceva eu aş cere demisia cuiva".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că social-democraţii nu au avut niciodată de gând să ceară revocarea lui Kovesi de la şefia DNA.

"Noi, ca partid, nici în campanie, nici înainte de campanie, nici după alegeri nu am avut de gând şi nu avem de gând să cerem revocarea celor trei procurori: procuror general, procuror-şef DIICOT, procuror-şef DNA", a precizat Liviu Dragnea.

----------

În orice stat de drept, decizia de ieri a Curţii Constituţionale (CCR) referitoare la ancheta DNA privind Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 13 trebuia urmată de demisia şefei DNA, care "a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist", afirmă preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Acesta a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook: "În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR ar fi fost urmată de demisia şefului instituţiei care a încălcat un principiu fundamental al democraţiei: separaţia puterilor în stat. Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aş numi corupţia de putere. Am spus şi repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acţionat în logica instituţiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea şi că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică şi cred că stopează ofensiva unor instituţii nedemocratice de a prelua toată puterea în România. Ca preşedinte al Senatului, Camera superioară a forului democratic suprem, nu pot decât să sper că în instituţiile nedemocratice mai sunt oameni care au suficientă responsabilitate pentru a înţelege că lucrurile trebuie să se schimbe".

Potrivit lui Tăriceanu, schimbarea trebuie să înceapă cu o "curăţire" a acestor instituţii.

El mai afirmă: "Opinia publică a aflat în ultimele săptămâni informaţii compromiţătoare despre procurori care s-au comportat nedemn pentru funcţia lor: au acţionat abuziv, în logica cuiva care ştie că are puterea absolută. De asemenea, au ieşit la suprafaţă informaţii legate de protocoale dintre SRI şi DNA care depăşesc cu mult cadrul legal de relaţionare între cele două instituţii. De la mic la mare, de la cazuri individuale la modalităţi de acţiune instituţionale, se vede cum cancerul corupţiei de putere riscă să cuprindă întreg acest sistem. Deci, o curăţire nu mai poate fi amânată".

De asemenea, preşedintele Senatului spune că decizia CCR trebuie să aducă în prim-plan şi "încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor".

Tăriceanu a mai scris: "Decizia nu este propriu-zis despre aceste drepturi, dar încălcarea lor este un efect nedorit al beţiei de putere. Am speranţe că eforturile mele, alături de reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi şi o serie de voci din societatea civilă, vor da roade. În România de astăzi, drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, telefoanele cetăţenilor sunt ascultate fără mandat, oameni nevinovaţi sunt hăituiţi de justiţia care ar trebui să le facă dreptate, iar România pierde sute de milioane de euro la CEDO. Aceste lucruri trebuie schimbate şi eu voi continua să acţionez pentru a le schimba".

Curtea Constituţională a admis, ieri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută chiar de Tăriceanu, după ce procurorii au deschis o anchetă cu privire la elaborarea proiectului de OUG de modificare a Codurilor penale. "Există conflict juridic între autorităţi când o putere îşi arogă competenţe, puteri care revin altei puteri", a declarat Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României.

El a precizat că DNA şi-a depăşit atribuţiile în ancheta privind OUG 13 şi că nu trebuia să verifice legalitatea, oportunitatea ordonanţei, ci trebuia să se rezume la aspectele penale: "Toată tevatura asta probabil că nu s-ar fi ivit dacă ar fi existat o cooperare loială între autorităţi. Asta înseamnă că acele avize puteau fi cerute sub forma unei consultări".

Preşedintele CCR a mai declarat că verificarea respectării condiţiilor de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă revine Curţii Constituţionale, nu DNA şi că a fost încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Intr-un stat de drept presedintele camerei deputatilor (puterii legislative) nu este condamnat penal pt. Fraudarea alegerilor, iar cel al senatului..... sa nu ne pronuntam inca dar....va urma......

    In ultima perioada CCR cam taie si spanzura.....iar intr-un stat de drept membrii CCR nu sunt numiti politic si tot intr-un stat de drept DNA ar trebui sa lucreze mai in liniste...un pic de prezumtie de nevinovatie inainte de pronuntarea definitiva a sentintelor 

    1. Numărarea votanților nu reprezintă fraudarea alegerilor.

      Aia s-a petrecut în 2009, iar instituția care a fraudat acele alegeri beneficiază de secretizarea fraudării timp de 50 de ani. 

    Cu multe MOAȘE: JUSTIȚIE cu buric netăiat -legi flambate contordionat ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb