• Premierul despre majorările salariale: "Nu vă aşteptaţi la aşa ceva, este cea mai antieconomică măsură, este ca şi cum am arunca benzină peste foc"
Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis profesorilor grevişti că solicitarea lor de creştere a salariilor cu 50% este cea mai "antieconomică" măsură, în condiţiile actualei crize financiare.
Şeful Guvernului a susţinut, ieri, citat de NewsIn, că "este total nerealist ca, în contextul unei crize economice fără precedent, salariile să fie majorate cu 50%".
Potrivit premierului, procesul de majorare a salariilor cadrelor didactice ar epuiza sumele alocate pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă într-o economie ameninţată de şomaj, cum este cea a noastră.
Tăriceanu a arătat că, în ţara noastră, semnalele unei crize au început să apară, exemplificând prin faptul că industria din Transilvania cunoaşte o restrângere a activităţii, 4.000 de angajaţi fiind deja daţi afară, în timp ce, la Piteşti, producţia de automobile s-a oprit pentru un timp.
Şeful Guvernului a explicat: "Trebuie să fim precauţi. Când începe criza, economia privată se restrânge, iar guvernele se concentrează pe infrastructură, pentru a genera locuri de muncă. Nu trebuie să punem presiune pe buget. Nu vă aşteptaţi la aşa ceva, e cea mai antieconomică măsură, este ca şi cum am arunca benzină peste foc".
Tăriceanu a reiterat faptul că atâta vreme cât va conduce Guvernul, el nu va fi de acord ca, din raţiuni populiste şi electorale, să acorde bani în plus.
De asemenea, premierul a arătat că guvernarea sa este la final de mandat şi că nu intenţionează să pună în dificultate şi construcţia bugetară de anul viitor, prin creşteri salariale nesustenabile.
Premierul a precizat că salariile profesoriilor vor creşte, în anii următori, în toate ramurile economiei, însă, a subliniat că "această creştere trebuie făcută cu responsabilitate".
Liderul Guvernului a reluat şi acuzaţiile la adresa partidelor politice, pe care le-a acuzat că, din raţiuni electorale, manipulează aşteptările profesorilor.
Printre politicienii vizaţi de premier este fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, actualmente deputat PSD, care, conform celor spuse de premier, susţine că sunt bani la buget pentru salariile, ignorând cu bună ştiinţă că banii sunt pentru investiţii în sistem.
În acest sens, Tăriceanu a declarat că educaţia a devenit un subiect "superpolitizat" de PD-L şi PSD, formaţiuni care, în opinia sa, alimentează "iresponsabil" ideea creşterii salariilor.
Astfel, şeful Guvernului a făcut apel la responsabilitatea sindicaliştilor şi a profesorilor, spunând că de la PD-L şi la PSD nu se aşteaptă la mai mult.
Premierul a mai susţinut că, în acest moment, trebuie majorate fondurile alocate investiţiilor pentru a susţine creşterea economică şi pentru a nu permite pierderea locurilor de muncă.
Ieri a început greva de avertisment în Educaţie, la care participă, potrivit ministrului Anton Anton 60.000 de profesori, iar potrivit sindicaliştilor, 70.000 de dascăli, dintr-un total de 350.000. Programul protestelor include greva generală la 18 noiembrie. Profesorii nu acceptă amânarea până în aprilie 2009 - prin ordonanţă de urgenţă - la care a recurs în urmă cu o săptămână Guvernul pentru a întârzia aplicarea unei legi adoptate de Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu prin intermediul căreia salariile profesorilor cresc cu 50%.