România va trimite săptămâna viitoare primele cinci Programe Operaţionale la Comisia Europeană. Fiecare minister are deja un portofoliu de proiecte pregătite pentru a fi finanţate din fonduri structurale începând din anul 2007, a declarat ieri primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul reuniunii cu miniştrii responsabili cu cele şapte Programe Operaţionale pentru fondurile structurale.
După aprobarea de către Guvern, Ministerul Finanţelor va transmite Comisiei Europene Programele Operaţionale, conform procedurii comunitare. Comisia va analiza Programele şi trebuie să finalizeze procedura de aprobare în maximum patru luni.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că pentru a optimiza absorbţia fondurilor structurale, autorităţile române intenţionează ca, în acord cu Comisia Europeană, să înceapă implementarea unor proiecte încă înainte de aprobarea finală a Programelor Operaţionale de către Comisie. Această măsură ar implica un anumit risc, respectiv ca unele dintre programele finanţate la început cu bani româneşti să nu fie aprobate în cadrul programelor operaţionale. "Acest risc merită asumat deoarece România începe mai repede implementarea proiectelor eligibile pentru bani europeni, cu atât fondurile vor fi mai bine absorbite.", a spus ministrul Vlădescu.
Ministrul Finanţelor a mai arătat că anul 2010 este anul de referinţă pentru orice calcule referitoare la rata de absorbţie a României. Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că "primul an, 2007, va fi cu siguranţă unul cu rezultate modeste", dar portofoliile de proiecte care deja există în ministere vor permite României să aibă un grad de absorbţie ridicat. Spre exemplu, pe Programul Operaţional Regional, Ministerul Integrării Europene are proiecte pregătite în valoare de 374 milioane de euro, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor are proiecte în domenii ca managementul apelor sau al deşeurilor. Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei au pregătit un portofoliu de aproximativ 1000 de proiecte finanţabile prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurse Umane. Aceste proiecte, deşi nu au valoare foarte ridicată, sunt foarte uşor de implementat, fiind sesiuni de training pentru specializarea personalului.
"În bugetul de stat pe anul 2007 au fost prevăzute 455 milioane de euro pentru co-finanţarea proiectelor, iar dacă luăm în calcul o co-finanţare de minim 15%, aceasta ne-ar permite demararea de programe în valoare de 3 miliarde de euro, fonduri structurale, în anul 2007", a spus premierul Tăriceanu.
Cheltuielile pentru proiectele care vor fi finanţate din fonduri structurale sunt eligibile începând cu data de 1 ianuarie 2007, chiar dacă Programele Operaţionale vor fi aprobate abia în semestrul doi al acestui an. Cu alte cuvinte, dacă un proiect va fi aprobat pentru finanţare în cadrul unui anumit program operaţional în luna iulie, iar el este implementat încă din ianuarie 2007, vor fi decontate din fonduri structurale toate cheltuielile, nu numai acelea de după iulie.
În şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare vor intra în analiza Executivului cele cinci Programe Operaţionale care au fost finalizate de ministere: Mediu, Transport, Dezvoltare Resurse Umane, Programul Operaţional Regional şi cel pentru Asistenţă Tehnică. Peste două săptămâni, Executivul va aproba şi ultimele două programe operaţionale: Creşterea Competitivităţii Economice şi Dezvoltarea Capacităţii Administrative, programe pentru care Comisia Europeană trebuie să trimită documentul de poziţie în zilele următoare.