Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat ieri, în cadrul dezbaterii privind moţiunea de cenzură, ruşinat de motivele pentru care s-a ajuns al această situaţie politică, dar a făcut un apel la maturitate şi responsabilitate din partea clasei politice astfel încât cetăţenii să poată beneficia de pe urma integrării europene. Şeful Executivului a subliniat că nu este ruşinat de introducerea unei moţiuni de cenzură, fapt care este parte a procesului democratic, ci de motivele care au condus la introducerea acestei moţiuni. Tăriceanu a arătat, citat de Rompres, că Parlamentul va vota dând un semnal asupra tipului de democraţie cu care România merge înainte şi că legislativul trebuie să aleagă între demagogie sau populism şi fapte sau rezultate.
"Democraţia noastră este nouă, este în formare, procesul de consolidare fiind de abia la început. Niciodată nu mi-am dorit să fiu parte a unui sistem politic fragil, una din naţiunile unde continuitatea politică depinde de starea de spirit a unui personaj ce se crede trimisul lui Dumnezeu pe pământ, uitând complet de ce am fost votaţi să conducem România", a afirmat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
Premierul a subliniat că în ultima perioadă a constatat o dezechilibrare a raporturilor dintre instituţiile statului, în condiţiile în care "preşedintele României a transformat instituţia prezidenţială nu doar într-un jucător, ci într-un demolator".
Primul-ministru a reafirmat că respectă decizia electoratului, care a votat pentru ca Traian Băsescu să-şi reia mandatul conform atribuţiilor constituţionale, dar şeful statului nu respectă acest vot. Tăriceanu a arătat că liberalii nu vor fi niciodată de acord cu o arhitectură constituţională care să facă România să arate precum Cuba, Venezuela sau fostele republici sovietice.
Şeful Executivului a spus că potenţialul imens al României este distrus şi frânat de unii politicieni mânaţi de ambiţii mărunte, avizi de putere şi care pun interesele personale deasupra celor naţionale. El a declarat că a încercat să facă tot posibilul să nu se ajungă în această situaţie, ruşinoasă pentru clasa politică românească şi care afectează imaginea României.
Premierul a subliniat că articolele din presa internaţională vorbesc zilnic nu de creşterea economică a României sau de oportunităţile de investiţii, ci de "eternul conflict" dintre preşedinte şi premierul României.
"Vă rog mergeţi şi citiţi cu ochii dvs. aceste articole din presa internaţională, citiţi şi spuneţi dacă sunteţi mândri, pentru că eu mă simt ruşinat", a subliniat Tăriceanu, arătând că moţiunea nu propune o dezbatere privind programele guvernamentale, pe care ar fi acceptat-o, şi nici una privind nevoile cetăţenilor.
"Singurul lucru pe care îl dezbatem astăzi (n.r.-ieri), pentru care suntem toţi aici este dorinţa de putere şi interesele personale ale unui personaj care doreşte să-şi subordoneze toată puterea în România. Vrea un Parlament unicameral format numai din susţinătorii lui, vrea o justiţie care să-i judece numai pe inamicii lui şi să-i protejeze prietenii, vrea un guvern care să execute ordinele sale. Se crede un personaj coborât din cer pentru a ne salva. Este chiar tragic", a declarat primul-ministru.
Tăriceanu a subliniat că, din cauza luptelor politice interne, nu pot fi rezolvate multe din problemele care îi interesează pe cetăţeni. Pentru a rezolva astfel de situaţii, a spus şeful Executivului, nu trebuie irosit timpul în dezbateri inutile, iar demagogia, fanfaronada trebuie înlocuite cu clarviziune şi responsabilitate.
"Personal, în perioada următoare intenţionez să las politica deoparte şi să mă concentrez asupra funcţiei mele", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, care a făcut apel la oamenii politici să facă acelaşi lucru pentru a construi o Românie cu adevărat europeană, dând astfel un mesaj de maturitate şi responsabilitate politică.