Tăriceanu salută majorarea salariului minim, dar recomandă prudenţă în politicile sociale în 2008

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 14 noiembrie 2007

Tăriceanu salută majorarea salariului minim, dar recomandă prudenţă în politicile sociale în 2008

Premierul Tăriceanu a declarat, ieri, că stabilirea salariului minim la 500 de lei se înscrie pe linia politicii salariale a Guvernului, dar a recomandat prudenţă în politicile sociale şi a precizat că orice majorare salarială trebuie să fie în acord cu productivitatea muncii. "Majorarea la 500 de lei care a fost acceptată de confederaţiile sindicale participante aseară (n.r. luni) la discuţii reprezintă o creştere de 28%, care este absolut remarcabilă. Trebuie ca toată lumea să privească cu precauţie modul în care evoluează economia româneas-că. Orice creştere salarială trebuie să fie în acord cu productivitatea muncii şi cu competitivitatea economică şi trebuie să existe prudenţă în ceea ce priveşte politicile sociale", a mai arătat Tăriceanu.

În acest sens, premierul a subliniat prudenţa care trebuie să caracterizeze elaborarea politicilor economice pentru anul viitor. "Anunţul făcut de minis-trul muncii este un element pozitiv. Sunt de acord să venim în îndeplinirea aşteptărilor salariaţilor de majorare a salariului minim pe economie, este un lucru pe care ni l-am propus, în acest sens fiind elocvente majorările salariale din ultimii doi ani şi jumătate. Aceas-tă majorare de 28% este în sensul aşteptărilor care sunt fireşti, dar reprezintă şi o zonă care implică precauţia. Toate politicile economice, inclusiv cele salariale, pentru anul 2008 vor trebui să fie destul de prudente", a afirmat premierul Tăriceanu.

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a anunţat, luni seara, după o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor şi cu cei ai patronatelor, că salariul minim la nivel naţional va fi, în 2008, de 500 de lei, valoare unică valabilă atât în contractele colective de muncă între sindicate şi patronate, cât şi pentru salarizarea bugetarilor, pentru prima dată în ultimii ani.

Vosganian spune că majorarea salariului minim la 500 de lei va avea un impact suportabil pe buget

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, că majorarea salariului minim la 500 de lei, faţă de 450 stabilit iniţial prin bugetul pe 2008, va avea un impact mic asupra fondurilor publice, argumentând prin numărul mic al celor din administraţie cu salarii sub 500 lei. "Impactul pe buget va fi mic, suportabil. La jumătatea anului viitor am putea renegocia valoarea salariului minim pe economie", a declarat, marţi, Vosganian.

Salariul minim de 500 lei poate umfla preţurile, dar aduce încasări mai mari la buget

Majorarea salariului minim până la 500 lei în 2008 riscă să aibă efecte inflaţioniste, însă ar putea aduce statului încasări mai mari din impozitele pe salarii, umflate de măsura anunţată marţi de autorităţi, susţin analiştii economici chestionaţi de NewsIn. "Creşterea salariului minim va avea un efect inflaţionist la nivel macroeconomic, dar şi un efect fiscal accentuat în condiţiile în care mulţi angajatori care obişnuiesc să treacă pe cartea de muncă salariul minim vor fi obligaţi să scoată din buzunar mai mulţi bani", a declarat analistul economic Matei Păun. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de preşedintele Grupului pentru Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, care consideră că această măsură va afecta inflaţia şi, în acelaşi timp, "va aduce mai mulţi bani din impozite la bugetul statului".

În opinia sa, componenta inflaţionistă va fi mai puternică dacă se transferă şi la nivelul celorlalte salarii. "Avem un an electoral şi acest aspect se regăseşte în măsurile luate de Guvern", a mai spus preşedintele GEA, care a menţionat că, din perspectiva investitorilor străini, percepţia negativă în ce priveşte mixul de politici din România se amplifică.

Creşterea salariului minim poate reprezenta un semnal de noi creşteri salariale pe anumite segmente cum ar fi educaţia, a mai spus Voinea.

Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că această majorare nu are un impact important asupra inflaţiei, deoarece numărul persoanelor care primesc salariu minim este relativ mic. El a adăugat că în sectorul privat această majorare nu va fi binevenită, deoarece patronii trebuie să le plăteas-că mai mult, aspect care este însă pozitiv pentru angajaţi, în condiţiile demarării sistemului de pensii private obligatorii. Şerbănescu consideră, însă, că adevăratele probleme vin din creşterea marilor salarii - care s-a produs deja, precum şi din achiziţiile publice şi din afacerile ilicite.

"Această majorare a salariului minim reprezintă un puseu pentru creşterea celorlalte salarii, fără să exis-te vreo justificare în ce priveşte productivitatea", a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar. Orice creştere salarială cu caracter electoral nu face decât să sporească diferenţele dintre nivelul productivităţii şi nivelul salariilor, consideră Baltazar, adăugând că aceste măsuri dăunează competitivităţii româneşti.

Directorul ING Bank România, Florin Cîţu, consideră că majorarea salariului minim va pune, teoretic, presiune pe resurse şi pe deficitul de cont curent în cazul în care acesta se foloseşte ca bază de calcul pentru celelalte salarii. "Practic, este greu de calculat care este impactul, dar poate condiţiona migrarea unor salarii către economia gri", a precizat Cîţu.

"Dacă majorarea salariului minim bugetar s-ar limita la această creştere, de la 450 la 500 de lei, de care beneficază circa 200-300.000 de persoane, n-ar fi o problemă, dar depinde câte sporuri, bonusuri şi prime sunt anexate acestei majorări", a spus Valentin Lazea, economist şef al Băncii Naţionale a României (BNR), care a ţinut să precizeze că exprimă o părere personală, care nu reprezintă poziţia băncii centrale.

El a mai declarat că nu e obligatoriu ca deficitul bugetar să depăşească nivelul de 3% din PIB, chiar dacă va fi mărit salariul minim, cu condiţia să se facă economii în alte părţi. Lazea a mai spus că, din păcate, de obicei astfel de reglaje vizează reduceri pe partea de investiţii de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb