Conducerea Ministerului Transporturilor ar fi făcut noi presiuni asupra Consiliului de Administraţie (CA) al Tarom în vederea prelungirii mandatului lui Christian Heinzmann în funcţia de director general al companiei, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.
Acestea ne-au precizat că oficiali din partea ministerului de resort au fost prezenţi la şedinţa CA care a avut loc marţi, ameninţându-i pe membrii acestuia că, dacă nu vor prelungi mandatul lui Heinzmann, vor fi suspendaţi.
Potrivit surselor noastre, membrii CA au demarat procedura de recrutare a unui nou director general pentru Tarom. După data de 19 noiembrie, când actualul mandat al belgianului Heinzmann va expira, compania va fi condusă de Silvia Columb, director comercial în cadrul societăţii, urmând ca aceasta să ocupe funcţia de director general interimar.
Contactat de ziarul BURSA, Dan Pascariu, directorul executiv al companiei aeriene, nu a dorit să comenteze informaţiile.
Reprezentanţii MT consideră că membrii CA nu au motive să nu-i prelungească mandatul actualului manager al companiei, întrucât, sub mandatul acestuia, Tarom şi-a îmbunătăţit rezultatele financiare. "Ei spun că nu a restructurat compania, dar domnul Heinzmann nu are un plan aprobat de CA în acest sens. Fără un plan de restructurare nu poate face acest lucru. Compania a avut cel mai bun mers sub mandatul lui Heinzmann", ne-au spus reprezentanţii MT.
Potrivit acestora, săptămâna viitoare ar putea fi convocată Adunarea Generală a Acţionarilor, în care, probabil, vor fi aleşi doi noi membri în CA, pentru cele două posturi vacante.
Sursele noastre ne-au spus că cei trei noi membri în CA vor fi Manuel Donescu, secretar de stat din MT, Dante Ştein, consilier onorific al premierului Victor Ponta, şi Laurenţiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam.
Recent, Nicolae Demetriade şi-a dat demisia din funcţia de director executiv al Tarom, Dan Pascariu fiind în pragul suspendării de la conducerea CA.
Sursele noastre ne-au spus, atunci, că aceste schimbări vin în urma unor presiuni externe, precizând: "Pascariu şi Demetriade au fost chemaţi ieri (n.r. luni, 21 octombrie) la Ministerul Transporturilor pentru a fi puşi la curent cu presiunile venite din partea ambasadelor Belgiei, Olandei şi Marii Britanii pentru prelungirea mandatului lui Heinzmann. Celor doi li s-a pus în vedere să demisioneze, în caz contrar vor fi revocaţi din funcţie, pentru a fi numiţi alţi trei membri în CA (mai era un loc liber), care, alături de o a patra persoană din actualul CA, să voteze pentru prelungirea cu trei ani a mandatului lui Christian Heinzmann".
Ministerul Transporturilor "nu are nicio implicare" în deciziile luate la vârful Tarom, ne-au spus reprezentanţii instituţiei guvernamentale, răspunzând la întrebarea noastră legată de existenţa acestor posibile presiuni.
Recent, ministrul Transporturilor Ramona Mănescu a spus: "N-aş spune că este o constrângere din partea creditorilor internaţionali, eu pot să vă spun că, din câte ştiu, o şedinţă a AGA va avea loc. A avut loc acum ceva timp, a analizat situaţia, iar la următoarea şedinţă a acţionarilor eu ştiu că trebuie să se ia o hotărâre în sensul reformării, restructurării, unor schimbări la Tarom".
Referitor la demisia sa, Nicolae Demetriade ne-a declarat: "Am demisionat pentru că mi-am dat seama că nu poate fi respectată OUG 109. Până acum, managementul privat nu a făcut nimic pentru bunul mers al companiei, s-a pierdut mult timp. Rezultatele Tarom sunt mai bune decât cele de anul trecut, pentru că CA a vegheat la implementarea măsurilor luate, nu este meritul directorului general. Aplicarea OUG 109/2011 a fost doar o iluzie. De aceea am plecat din companie. După cum se aude, şi zvonurile întotdeauna devin realitate, Dan Pascariu va fi revocat".
În luna iunie, Heinzmann susţinea că a fost obligat să semneze un document, la solicitarea preşedintelui Consiliului de Administraţie Dan Pascariu, care prevedea, printre altele, că durata mandatului său a fost redusă de la patru ani la un an.
În replică, Dan Pascariu afirma, la vremea respectivă, că existau mai multe nemulţumiri la adresa activităţii lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.
În condiţiile actuale, mandatul domnului Heinzmann urmează să expire în data de 19 noiembrie.