tbi bank raportează o creştere de peste 17% a profitului net, în primul semestru

F.D.
Bănci-Asigurări / 2 septembrie

Petr Baron, CEO, tbi bank

Petr Baron, CEO, tbi bank

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru prima jumătate a anului 2024 arată un profit net de 23,2 milioane euro, cu peste 17% mai mare decât profitul de 19,7 milioane euro obţinut pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Pe parcursul primelor şase luni din 2024, tbi a continuat să încheie parteneriate cu comercianţi, inclusiv din noi segmente de piaţă, iar acum soluţiile de plată ale băncii sunt disponibile în aproape 30.000 de puncte ale partenerilor comerciali din pieţele sale principale de operare - România, Bulgaria şi Grecia. Această extindere puternică a ajutat banca să rămână unul dintre lideri în ceea ce priveşte planurile de plată oferite în cele trei ţări. În plus, rezultate excelente au fost înregistrate de toate liniile de business.

tbi bank a gestionat aproape 1 milion de cereri de finanţare în Bulgaria, România şi Grecia în primul semestru din 2024, marcând o creştere de aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. În primele şase luni, banca a acordat 420.000 de credite în valoare de 532 milioane de euro, cu 22% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

tbi raportează o creştere impresionantă de 33% a activelor totale până la sfârşitul primului semestru din 2024, ajungând la 1,6 miliarde de euro (de la 1,2 miliarde de euro la sfârşitul S1 2023). Portofoliul brut de credite s-a ridicat la 1,15 miliarde euro, o creştere de 26% faţă de primele şase luni din 2023, ceea ce poziţionează tbi în primele 10 bănci de pe piaţa bulgară.

Pe baza acestor performanţe, venitul tbi bank a crescut cu 25%, până la 120 milioane de euro, în principal datorită unei creşteri de 28% a veniturilor nete din dobânzi. Acest lucru a permis ca profitul operaţional să ajungă la 85 de milioane de euro în primul semestru al acestui an.

De asemenea, portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 1,23 miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie 2024, depăşind cu mult performanţa pieţei şi demonstrând o creştere solidă de 35% faţă de sfârşitul primului semestru din 2023. Principalul motor a fost portofoliul de depozite la termen din retail, unde creşterea a fost şi mai mare, de 40% faţă de iunie 2023.

Creşterea cu 27% a cheltuielilor generale ale băncii, până la 58 de milioane de euro, a fost determinată în principal de investiţiile continue în tehnologie şi în soluţii de inteligenţă artificială pentru a sprijini dezvoltarea de noi produse pe toate pieţele.

La sfârşitul primului semestru, banca avea o poziţie puternică şi robustă atât din punct de vedere al lichidităţii, cât şi al capitalului - pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidităţii (LCR) a fost de 929% (mult peste media sectorului bancar şi una dintre cele mai mari din sectorul bancar), iar rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost 22,8%. Operaţiunile tbi arată o disciplină tot mai bună în ceea ce priveşte gestionarea costurilor (46,9% raportul costuri/venituri), la care se adaugă un randament al portofoliului de credite de 21,3%, ceea ce permite ca rentabilitatea activelor (ROA) şi cea a capitalului propriu (ROE) să ajungă la 3,0%, respectiv 20%.

"În ultimele 6 luni, am dovedit încă o dată că putem fi valoroşi pentru clienţi prin furnizarea constantă de servicii noi - dar, în acelaşi timp, şi foarte profitabili. Piatra de temelie a succesului nostru rămâne echipa şi nu este o coincidenţă faptul că recent revista Newsweek ne-a numit printre primele 100 cele mai iubite locuri de muncă din lume! Dedicarea echipei are efect pozitiv direct asupra clienţilor noştri din SEE, deoarece aceştia continuă să primească produse excelente şi au parte de o experienţă deosebită. Privind spre a doua jumătate a anului 2024, rămânem pregătiţi pentru creştere şi continuăm să redefinim experienţa bancară în regiune", spune Petr Baron, CEO, tbi fs.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb