Tbi bank raportează un profit net de 35,5 milioane de euro în 2022

G.D.
Bănci-Asigurări / 30 martie 2023

Petr Baron, CEO, tbi

Petr Baron, CEO, tbi

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru anul 2022 arată un profit net record de 35,5 milioane de euro, cu 29% peste nivelul de 27,5 milioane de euro din 2021, conform unui comunicat remis redacţiei. Banca s-a adaptat rapid la context şi la preferinţele consumatorilor, ceea ce a ajutat atât liniile de afaceri din retail, cât şi cele pentru IMM-uri să crească peste tendinţele pieţei şi să contribuie pozitiv la rezultate în ansamblu.

Potrivit sursei citate, tbi bank a primit în 2022 aproximativ 1,3 milioane de cereri de finanţare în România, Grecia şi Bulgaria şi a aprobat aproape 550 de mii de cereri de finanţare în valoare de 726 de milioane de euro, cu 34% mai mult faţă de 2021. Creşterea poate fi observată atât în sectorul de retail, cât şi în cel al IMM-urilor din Bulgaria şi România.

tbi raportează o creştere impresionantă de 54% (+380 milioane euro) a activelor totale la sfârşitul anului 2022, ajungând la 1,1 miliarde de euro. Portofoliul de credite a crescut la 778 de milioane de euro la sfârşitul lunii decembrie 2022, un plus de 43% faţă de 2021. În 2022, banca a obţinut o performanţă foarte bună în România, cea mai mare creştere venind din zona de IMM-uri, de peste 40%, urmată de activitatea din retail, cu o creştere solidă de 37%, contribuind astfel puternic la rezultatele tbi bank.

Veniturile tbi bank au crescut anul trecut cu 30%, până la 161 de milioane de euro, pe baza unei performanţe comerciale solide. Această evoluţie a susţinut evoluţia profitului operaţional până la 122 milioane de euro în 2022, cu 28% mai mult faţă de anul anterior. Creşterea cu 30% a cheltuielilor băncii, până la 79 de milioane de euro, a fost determinată în principal de avansul accelerat al portofoliului de credite şi de investiţiile în noi linii de afaceri (soluţia neon) şi pieţe (extinderea în Grecia). Profitul înainte de impozitare s-a cifrat la 43 de milioane euro.

Portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 796 milioane de euro la sfârşitul lunii decembrie 2022, cu o creştere record de 63%, depăşind substanţial performanţele pieţei. Soluţiile avantajoase, valoarea creată pentru clienţi şi încrederea acestora în siguranţa economiilor lor au transformat depozitele în principalul motor al acestei evoluţii, ceea ce a dus, de asemenea, la o creştere şi mai mare al bazei de clienţi cu aproape 70% faţă de 2021, subliniază sursa citată.

La sfârşitul perioadei, banca avea o poziţie puternică şi stabilă atât din punct de vedere al lichidităţilor, cât şi al capitalului. Pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidităţii (LCR) era de 592%, cu mult peste minimul de reglementare de 100%, iar rata de adecvare a capitalului (CAR) era de 22,1%. Operaţiunile băncii, cu o eficienţă în continuă creştere şi având un raport cost-venituri de 49,8%, alături de o rentabilitate a portofoliului de lucru (ROWP) de 23,8%, au permis ca rentabilitatea capitalului propriu (ROE) şi rentabilitatea activelor (ROA) să ajungă la 20,6% şi, respectiv, 4%. Rezultatele au plasat tbi din nou printre cele mai eficiente şi profitabile bănci din regiunea Europei de Sud-Est.

"În vremuri de incertitudine continuă peste tot în lume, modelul de afaceri al tbi continuă să genereze o creştere rapidă şi profitabilă, performanţa noastră financiară record din 2022 fiind o dovadă în acest sens. Acestea sunt rezultatul celei mai bune implementări din zona noastră de activitate, de către echipa noastră dedicată, care continuă să dezvolte un ecosistem de finanţare şi de cumpărături atât pentru comercianţii noştri, cât şi pentru clienţii noştri comuni, utilizat zi de zi. Pe măsură ce inevitabil ne gândim la ce ne rezervă anul 2023, vom continua să dezvoltăm produse şi servicii inovatoare care să îmbunătăţească experienţa clienţilor noştri, bazată pe aplicaţiile mobile - noua noastră soluţie neon fiind cel mai bun exemplu în acest sens - şi să ne extindem reţeaua de comercianţi din România, Grecia şi Bulgaria", spune Petr Baron, CEO, tbi.

În urmă cu aproximativ 6 ani, tbi bank a început unul dintre cele mai ambiţioase procese de transformare din Europa de Sud-Est. Traiectoria de la un jucător local tradiţional la primul challenger din regiune a fost atât o provocare, dar mai ales o reuşită sustenabilă, în ciuda contextului incert la nivel global. Orientarea tbi către clienţi, extinderea pe noi pieţe şi dezvoltarea produselor conduc în mod constant la rezultate financiare excelente, iar anul 2022 nu a făcut excepţie, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb