Teama de inflaţie se instalează pe pieţele americane

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2006

Dolarul se depreciază puternic, apropiindu-se de pragul de 1,30 unităţi/euro

Acţiunile - în declin simţitor

Preţurile bunurilor importate de SUA în luna aprilie au crescut cu 2,1%, ceea ce reflectă costuri mari cu ţiţeiul şi metalele cumpărate din exterior, potrivit unui raport publicat la finele săptămînii trecute, de Departamentul Muncii. Ascensiunea preţurilor importurilor în aprilie urmează unei scăderi de 0,2% în luna martie. În aces-te condiţii, analiştii aşteaptă o creştere a inflaţiei, astfel că piaţa este deja nervoasă.

Dolarul s-a depreciat vineri, apropiindu-se de pragul psihologic de 1,30 unităţi/euro. Moneda SUA a fost cotată la 1,2956 unităţi/euro, comparativ cu 1,2837 unităţi/euro în ziua precedentă. Aşadar, dolarul a ajuns la cel mai redus nivel din ultimul an în raport cu euro. Dată fiind situaţia actuală, analiştii preconizează că, la finele anului, vom asista la o cotaţie de pînă la 1,35 unităţi/ euro, faţă de 1,25 unităţi/euro, cît anticipau anterior.

Acţiunile tranzacţionate pe pieţele americane au scăzut, la rîndul lor, semnificativ, cel mai important declin fiind înregis-trat în sectorul energetic şi în cel al producţiei de materii prime. Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut peste 100 de puncte pentru prima oară din 2005 pînă în prezent.

Acesta a încheiat ziua de vineri cu 11.380,99 puncte, mai puţin cu 119,74 puncte sau 1% faţă de ziua anterioară. S&P 500 a scăzut cu 14,68 puncte sau 1,1%, ajungînd la 1291,24 puncte, iar Nasdaq a pierdut 28,92 puncte ori 1,3%, încheind săptămîna 8-12 mai cu 2243,78 puncte.

"La baza acestor evoluţii stă escaladarea temerilor privind inflaţia", consideră James Paulsen, strateg la "Wells Capital Management", din Minneapolis. În opinia sa, întreprinzătorii sînt, în aceste condiţii, mai puţin siguri în privinţa cîştigurilor viitoare.

Deficitul comercial a scăzut în mod neaşteptat

Deficitul comercial al SUA a scăzut, în mod surprinzător în luna martie, ca urmare a creşterii exporturilor pînă la un nivel record, respectiv a reducerii valorii importurilor de petrol (în perioada analizată). Deficitul a ajuns la 62 de miliarde de dolari, cel mai redus nivel de după luna august a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Comerţului. Deficitul consemnat în martie este inferior analiştilor, care preconizau între 63,5 şi 70 de miliarde de dolari.

Deficitul în comerţul cu petrol, ajustat în funcţie de variaţiile sezoniere, a scăzut la 20,1 miliarde de dolari, de la 22,6 miliarde în februarie. Deficitul ar putea fi, însă, mai mare pentru luna aprilie.

Exporturile au crescut cu 1,9% în martie, la recordul de 114,7 miliarde de dolari. Din această sumă, 1,25 miliarde de dolari reprezintă exporturi de materii industriale, incluzînd cupru, cărbune şi fier. Importurile au scăzut cu 0,8%, la 176,7 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb