Teatrul ieftin declanşat de legea statutului parlamentarilor a ajuns la final

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 12 ianuarie 2006

Preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, şi a solicitat ieri Parlamentului să reexamineze proiectul. Argumentul său a fost că forma actuală a legii creează parlamentarilor "privilegii interzise de Constituţie". Se deschide drum, astfel, unui scenariu politic pe care ziarul Bursa l-a anticipat. În numărul nostru din 23 decembrie scriam, într-un articol intitulat "Privilegiile nesimţite ale parlamentarilor - o capcană pe care şi-a întins-o PSD cu mîna lui": "Presa a mediatizat pe larg aprobarea legii, opinia publică privind-o în adevărata ei lumină: ca o nesimţire din partea parlamentarilor, care nu se mai satură de privilegii. S-a creat exact orizontul de aşteptări care îi place lui Traian Băsescu: după declaraţia lui Emil Boc, preşedintele se poate ralia opiniei generale, nepromulgînd legea. Lovitura de imagine este evidentă: singuri, Băsescu şi Emil Boc - va gîndi cetăţeanul simplu, au pus cu botul pe labe liota de parlamentari veroşi."

Iată că previziunea noastră s-a adeverit: preşedintele Băses-cu dă cartonaş roşu Parlamentului, spre deliciul tribunelor. El devine portavocea omului simplu şi acuză că privilegiile excesive pe care şi le-au stabilit parlamentarii, precum şi regimul juridic special pe care aceştia şi-l doresc încalcă legea fundamentală - Constituţia României.

Şeful statului nu este de acord nici ca membrii familiilor parlamentarilor să aibă paşaport diplomatic şi nici ca deputaţii şi senatorii să beneficieze, la încheierea mandatului, de o indemnizaţie tranzitorie pînă cînd îşi găsesc ceva de lucru (în cazul în care îşi caută).

Într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale se precizează: "Prin cererea de reexaminare, şeful statului nu susţine atribuirea unor asemenea drepturi întrucît ele sînt discriminatorii faţă de alte categorii de demnitari şi, prin aces-tea, neconstituţionale. În plus, nu trebuie uitat că demnităţile se exercită în interesul poporului, astfel că nu pot fi detaşate de percepţia şi de starea economică generală".

Prin neratificarea legii privind statutul deputaţilor preşedintele Băsescu împuşcă doi iepuri dintr-o dată: discreditează opoziţia, care a susţinut ferm proiec-tul, dar şi Parlamentul în totalitate, care a permis ca o astfel de lege să fie aprobată. Este o mişcare ce îi consolidează poziţia de ultim şi ferm apărător al omului simplu, care a fost pregătită, fără îndoială, de conducerea Alianţei DA. Pentru că altfel nu se explică de ce legea a primit girul Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă majoritatea parlamentară din care provine Băsescu nu ar fi permis aceasta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb