Telefoanele pliabile au schimbat modul în care românii se raportează la smartphone-uri

A CONSEMNAT OCTAVIAN DAN
Companii / 31 mai 2023

Tiberiu Dobre, Head of MX Division, Samsung Electronics România şi Bulgaria

Tiberiu Dobre, Head of MX Division, Samsung Electronics România şi Bulgaria


(Interviu cu Tiberiu Dobre, Head of MX Division, Samsung Electronics România şi Bulgaria)

Tehnologia şi telefoanele inteligente fac parte din viaţa noastră fie că ne place sau nu. Despre tendinţele acestei pieţe uriaşe, a smartphone-urilor, despre inovaţii, lansări, provocări, proiecte şi nu doar ne-a vorbit Tiberiu Dobre, Head of MX Division, Samsung Electronics România şi Bulgaria.

Reporter: Cum a evoluat piaţa smartphone-urilor în prima parte a acestui an? Vorbim de o nouă scădere sau de o creştere a vânzărilor?

Tiberiu Dobre: În prima parte a acestui an, piaţa smartphone-urilor din România a înregistrat o creştere semnificativă, iar acest lucru este susţinut şi de segmentul mid-range, telefoanele din această gamă fiind mult mai performante faţă de generaţiile anterioare, atât din punct de vedere al autonomiei bateriei sau al calităţii camerei. Am observat o tendinţă ascendentă şi un interes tot mai mare pentru telefoanele premium, astfel că vânzările în valoare s-au dublat faţă de perioada similară a anului trecut. Această evoluţie pozitivă ne arată că românii sunt tot mai interesaţi de produsele de top şi că sunt dispuşi să investească în modelele cu specificaţii şi caracteristici avansate.

Reporter: Cum vă aşteptaţi să evolueze piaţa smartphone-urilor în continuare, în 2023?

Tiberiu Dobre: Vom continua să vedem creştere, mai ales pe segmentul premium. Oamenii sunt tot mai preocupaţi de noile tehnologii, de inovaţii, dar şi de durabilitatea în timp a produselor pe care le aleg. Pe măsură ce tehnologia avansează, se aşteaptă ca smartphone-urile să vină cu mai multe caracteristici şi funcţionalităţi noi şi îmbunătăţite. Cumpărătorii vor camere foto de înaltă rezoluţie, ecrane mai generoase, capacităţi de stocare mai mari şi autonomie sporită a bateriei. Noi, la Samsung venim de fiecare dată cu lucruri care să răspundă nevoilor acestora şi aducem pe piaţă dispozitive mult mai performante, cu actualizări software care pot fi făcute mai mulţi ani la rând. Mai mult decât atât, credem că anul acesta va aduce o creştere continuă a aplicaţiilor mobile de streaming video şi jocuri - în special în zona tinerilor din generaţia Z.

Reporter: Care sunt cele mai mari provocări pentru un jucător important din zona tehnologiei, precum este Samsung?

Tiberiu Dobre: Una dintre provocări este de a rămâne mereu în pas cu noile tendinţe şi de a inova în mod continuu. Trebuie să dezvoltăm şi să lansăm întotdeauna produse şi servicii performante, care să satisfacă cerinţele şi aşteptările în continuă schimbare ale consumatorilor. Un alt lucru pe care ne focusăm foarte mult ţine de securitatea şi confidenţialitatea datelor. Consumatorii sunt mereu preocupaţi de acest aspect şi este important pentru noi să le oferim încredere în acest sens, să ştie că datele lor sunt în siguranţă cu Samsung şi că noi investim continuu în acest aspect, tocmai pentru că ştim cât de important este pentru oameni să se simtă în siguranţă atunci când aleg să aibă o experienţă completă de utilizare a telefonului mobil.

Reporter: Cum arată pieţele din România şi Bulgaria din perspectiva dumneavoastră?

Tiberiu Dobre: România şi Bulgaria sunt destul de asemănătoare din punct de vedere al trendurilor şi preferinţelor de consum. În ambele am văzut o creştere constantă a numărului utilizatorilor de smartphone-uri datorită accesibilităţii sporite a tehnologiei mobile şi nivelului crescut de conectivitate. Atât românii cât şi bulgarii sunt atraşi de tehnologiile de ultimă generaţie, de inovaţie şi de calitate şi ne bucurăm că cei mai mulţi se regăsesc în produsele Samsung. Apetenţa oamenilor pentru tehnologie a crescut mult în perioada pandemiei, când comunicarea se desfăşura aproape exclusiv de la distanţă.

Reporter: Cum s-a schimbat comportamentul utilizatorilor de smartphone în ultimii trei ani?

Tiberiu Dobre: Ultimii trei ani au schimbat considerabil comportamentul utilizatorilor de smartphone. În primul rând, pandemia a contribuit la o creştere considerabilă a utilizării aplicaţiilor de comunicare şi streaming video şi asta pentru că utilizatorii au căutat modalităţi de a rămâne mereu conectaţi şi de a-şi desfăşura activităţile sociale şi profesionale. Şi, dincolo de toate acestea, a crescut nevoia de divertisment, iar smartphone-ul şi-a găsit un loc foarte clar şi bine definit în rutina oamenilor, motiv pentru care s-au orientat spre telefoanele din gama Premium.

Reporter: Telefoanele pliabile au stârnit interesul utilizatorilor încă de la apariţie, cum s-a materializat acest interes în vânzări directe?

Tiberiu Dobre: Anul trecut am comercializat cea de-a patra generaţie de telefoane pliabile, segment aflat într-un ritm accentuat de creştere, cu rezultate foarte bune pentru Z Flip si Z Fold. Odată cu apariţia pliabilelor s-a schimbat radical modul în care utilizatorii se raportează la dimensiunea şi forma telefoanelor mobile. Nu mai suntem limitaţi de dimensiunile standard ale acestora, ba din contră. Vin cu opţiuni multiple, o experienţă de utilizare personalizată şi adaptabilitate în funcţie de nevoile specifice ale fiecăruia dintre utilizatori. Telefoanele pliabile ne-au făcut să privim şi să consumăm altfel conţinutul digital. Un ecran mult mai generos înseamnă şi un mod mult mai atractiv şi mai dinamic de a interacţiona cu conţinutul multimedia.

Reporter: Ne puteţi alcătui un profil al utilizatorului de telefoane pliabile?

Tiberiu Dobre: În primul rând, utilizatorul de pliabile este pasionat de tehnologie de top, inovaţie şi de caracteristicile unice ale acestui tip de smartphone-uri. Este o persoană activă care obişnuieşte să-şi utilizeze telefonul pentru creare de conţinut, editare de fotografii sau videoclipuri, poate chiar desen digital şi în general activităţi mutitasking. Acest tip de smartphone-uri sunt telefoane care aduc o experienţă multimedia îmbunătăţită.

Reporter: Care sunt noutăţile aduse de telefoanele pliabile Samsung Galaxy Z Flip4 şi Galaxy Z Fold4?

Tiberiu Dobre: Galaxy Z Flip4 vine cu îmbunătăţiri la nivelul caracteristicilor preferate ale utilizatorilor Samsung, ceea ce îl face instrumentul cel mai bun pentru cei care caută modalităţi noi de auto-exprimare. Designul său compact asigură experienţe unice care nu sunt disponibile pe niciun alt smartphone. Se pot filma videoclipuri hands-free sau capta selfie-uri de grup din diferite unghiuri prin plierea parţială a Z Flip4 pentru a activa FlexCam. În plus, datorită parteneriatului dintre Samsung şi Meta, modul FlexCam este optimizat pentru cele mai populare platforme sociale, inclusiv Instagram, WhatsApp şi Facebook. În ceea ce priveşte Galaxy Z Fold4, acesta este cel mai puternic smartphone de până acum şi este rezultatul inovaţiei durabile şi al expertizei colective Samsung în materie de tehnologie mobile. Z Fold4 asigură practic funcţionalitate sporită, indiferent dacă este deschis, închis sau în Flex mode. Mai mult, multitasking-ul pe Z Fold4 este mai uşor ca niciodată, astfel încât utilizatorii să poată face mai multe lucruri cât timp sunt în mişcare. Şi dincolo de toate acestea, noua bară de activităţi oferă un aspect similar cu cel al PC-urilor şi permite accesul la aplicaţiile preferate şi cele recent folosite de utilizator. Multitasking-ul este, de asemenea, mai intuitiv, datorită noilor gesturi de glisare. Sunt două telefoane complete, spectaculoase, durabile şi performante.

Reporter: Tabletele se numără printre dispozitivele cărora oamenii le alocă o foarte mică prioritate la achiziţie în această perioadă. Vânzările pe acest segment au scăzut la toţi marii producători. Telefoanele pliabile pot lua locul tabletelor? Cât de rezistente sunt telefoanele pliabile?

Tiberiu Dobre: Telefoanele pliabile sunt produse complexe care asigură experienţe complete utilizatorilor săi. Un ecran pliabil extins înseamnă mai mult spaţiu pentru vizionarea conţinutului video şi pentru activităţi multitasking în general, fără să ocupe mult spaţiu. Smartphone-ul pliabil poate fi o alternativă potrivită pentru cei care vor să beneficieze de funcţionalităţi multiple într-o rutină cotidiană activă. În ceea ce priveşte Z Flip4 şi Z Fold4, ambele sunt cele mai rezistente pliabile create de Samsung vreodată, cu rame şi balama din Armour Aluminium, un ecran extern şi spate din sticlă de tip Corning® Gorilla® Glass Victus®+. Durabilitatea ecranului principal este, de asemenea, îmbunătăţită datorită optimizării stratului de protecţie, care ajută la reducerea daunelor cauzate de şocurile externe. În plus, atât Z Flip4, cât şi Z Fold4 sunt rezistente la apă, având IPX8, astfel încât utilizatorii să îşi facă mai puţine griji atunci când îi prinde ploaia.

Reporter: Se vorbeşte enorm despre sustenabilitate şi durabilitate, puteţi să amintiţi câteva acţiuni concrete în aceste direcţii?

Tiberiu Dobre: Sustenabilitatea şi durabilitatea produselor noastre sunt preocupări constante pentru noi. De la lansarea seriei Galaxy S22, am încorporat materiale reciclate nu doar în ambalaje, ci şi în hardware-ul noilor produse. Aceştia sunt primii paşi în iniţiativa Galaxy pentru Planetă, al cărei scop este încorporarea materialelor plastice reciclate şi crearea de noi materiale în colaborare cu parteneri de top, activi în zona de sustenabilitate. Noua serie Galaxy Z încorporează, de asemenea, materiale plastice colectate din ocean în componente cheie şi foloseşte hârtie 100% reciclată pentru ambalajele sale. De asemenea, volumul ambalajului a fost redus cu până la 58% în comparaţie cu cantitatea folosită pentru pliabilele Galaxy de primă generaţie.

Reporter: Intervenţia guvernelor pentru a reglementa dezvoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale (IA) va fi "crucială" pentru a limita riscurile prezentate de această tehnologie, susţine Sam Altman, directorul OpenAI, creatorul ChatGPT. Consideraţi că este benefică o intervenţie a autorităţilor în acest domeniu?

Tiberiu Dobre: Este important ca reglementările în ceea ce priveşte dezvoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale să fie bazate pe consultări şi expertiză amplă din partea comunităţii tehnologice, a specialiştilor în etică şi a societăţii în general. Credem că Ai va continua să aducă schimbări fundamentale şi pozitive în viaţa consumatorilor şi a societăţii în general.

Cu un portofoliu divers de produse, Samsung are o poziţie importantă şi unică în ceea ce priveşte aducerea la viaţă a inteligenţei artificiale într-un mod conectat. În acest sens, în 2018, Samsung Electronics s-a alăturat Parteneriatului pentru Inteligenţă Artificială (PAI - Partnership for Artificial Intelligence) pentru a dezvolta servicii şi produse AI sigure şi fiabile şi a modela direcţia dezvoltării AI împreună cu companiile membre globale.

Reporter: Care sunt principalele obiective pentru Samsung România în 2023?

Tiberiu Dobre: Ne propunem să continuăm să inovăm, să ne menţinem poziţia de lider pe piaţa telefoanelor mobile şi să venim de fiecare dată cu produse noi, performante şi care să satisfacă pe deplin nevoile consumatorilor. În plus, continuăm să ne concentrăm pe îmbunătăţirea experienţei oferite clienţilor noştri prin creşterea ponderii segmentului de piaţă premium.

Reporter: Vă mulţumim!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Telefoanele pliabile sunt cele mai proaste dintre toate smartphone-urile

    Parca la partea de oprire a programelor de bloatware, economisire a bateriei Huawei și Xiomi stau mai bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb