TELEKOM ROMANIA: "Statul are drept de preempţiune la vânzarea Palatului Telefoanelor"

ALINA TOMA, VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 25 septembrie 2014

"Statul are drept de preempţiune la vânzarea Palatului Telefoanelor"

Actualizare 13:25 Ministrul Cotovelea, surprins că executivul Telekom nu a informat ministerul despre vânzare

Ministerul pentru Societatea Informaţională nu a fost informat de decizia executivului Telekom România Communications de a scoate la vânzare Palatul Telefoanelor, ministrul Răzvan Cotovelea fiind "un pic suprins" de această decizie, transmit surse din presă.

"Am observat că media a fost foarte sensibilă privind publicarea anunţului de vânzare a Palatului Telefoanelor. Acum mai bine de o lună şi jumătate, la iniţiativa Ministerului pentru Societatea Informaţională, a fost înfiinţată o echipă interministerală de analiză a situaţiei acestui imobil. Probabil că analiza va fi încheiată până la finele lunii septembrie. După ce vom avea documentul, statul, prin Ministerul Culturii, îşi va manifesta sau nu dreptul de preemţiune. Este un cost foarte mare, trebuie să ne gândim ce vom face cu această clădire, dacă o vom achiziţiona", a declarat Cotovelea, prezent la un eveniment de specialitate

El s-a arătat "un pic surprins" că executivul Telekom România Communications nu a informat ministerul în legătură cu publicarea anunţului de vânzare.

"Ministerul, prin reprezenanţii din Consiliul de Administraţie, şi-a dat acordul de a începe procedurile interne pentru finalizarea caietului de sarcini şi de a organiza licitaţia. Dacă noi vom fi în măsură să spunem că vrem să cumpărăm Palatul Telefoanelor, atunci noi vom intra în negociere directă şi îl vom achiziţiona. Nu sunt nici supărat şi nici afectat, dar mă aşteptam ca relaţiile bune cu Romtelecom să continue şi să fim anunţaţi că urmează publicarea anunţului de vânzare. Personal, am fost sunat de mai multe persoane, care m-au întrebat de ce se vinde Palatul Telefoanelor şi cu ce preţ", a spus Cotovelea.

----------

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a scos la vânzare Palatul Telefoanelor, clădirea Tandem şi o proprietate din strada Matei Millo la un preţ minim de pornire de 21,6 milioane de euro. Statul român, care este acţionar minoritar semnificativ al Telekom Romania Communications, are drept de preempţiune asupra acestei proprietăţi, care este monument istoric, ne-au precizat reprezentanţii companiei de comunicaţii.

"Deciziile privind vânzarea imobilelor Telekom Romania sunt luate cu aprobarea structurilor competente, inclusiv a Consiliului de Administraţie, în care Ministerul Societăţii Informaţionale are desemnaţi reprezentanţi", ne-au declarat aceştia.

Potrivit Telekom Romania Communications, valoarea de piaţă a pachetului este la nivelul altor proprietăţi similare ca dimensiune şi relevanţă şi a fost stabilită de evaluatori independenţi.

Licitaţia pentru vânzarea Palatului Telefoanelor a creat deja vâlvă în piaţa noastră imobiliară, care abia se dezmorţeşte după şase ani de criză.

Preţul de pornire de 21,6 milioane de euro este considerat de unii consultanţi imobiliari ca fiind mic având în vedere locaţia de excepţie şi posibilităţile de dezvoltare ulterioare, chiar dacă Palatul Telefoanelor este monument istoric. "Acest lucru impune reguli stricte de dezvoltare a zonei, dar asta nu a împiedicat construirea hotelului Novotel, situat lângă Palatul Telefoanelor, pe locul fostului Teatru Naţional. Clădirea Tandem şi proprietatea din strada Matei Millo se află în imediata apropiere a Palatului. Este o rară ocazie pe piaţa noastră să apară o asemenea proprietate generoasă ca suprafaţă şi cu oportunităţi excelente de dezvoltare pe Calea Victoriei".

Sunt şi voci care susţin că nivelul de pornire al licitaţiei este suficient de mare în condiţiile actuale de piaţă şi având în vedere restricţiile de construire impuse de un asemenea monument istoric.

Eduard Uzunov, proprietarul companiei de consultanţă imobiliară Regatta, ne-a declarat că preţul minim solicitat de Telekom România Communications pentru proprietăţile menţionate este unul bun. Domnia sa a comentat că oportunitatea de achiziţie este unică pe piaţă: "Palatul Telefoanelor a fost construit între anii 1929 -1934, într-un stil Art Deco, specific american, care ne aduce aminte de clădirile din New York. Până în anii "70, Palatul Telefoanelor a fost cea mai înaltă clădire din Bucureşti, prima cu schelet metalic realizată în ţara noastră. Afectată de bombardamente şi cutremure, imobilul a fost consolidat şi reabilitat timp de zece ani. Este un loc nemaipomenit, plin de istorie".

Proprietarul Regatta ne-a mai spus că Palatul Telefoanelor mai necesită intervenţii la interior ca să poată fi amenajat ca spaţiu modern de birouri. "Pe terenul din spatele Palatului, coeficientul de utilizare permis este de 5, ceea ce înseamnă că un investitor poate construi 9.000 mp, lucru atractiv pentru investitorii interesaţi. Preţul de pachet este unul bun având în vedere cei 9.000 mp de teren oferiţi în punctul zero al Capitalei, plus cele două clădiri. Important pentru viitorii investitori este şi dacă Telekom va rămâne sau nu chiriaş al Palatului după efectuarea tranzacţiei".

Investitorii interesaţi pot depune oferte în cadrul licitaţiei până pe 20 octombrie.

Palatul Telefoanelor este construit în stilul art deco şi are un teren de 1.893 mp şi o suprafaţă totală construită la sol de 1.702 mp. Proprietatea Tandem are un teren de 5.039 mp şi o suprafaţă totală construită la sol 2.030 mp, în timp ce proprietatea Matei Millo are un teren de 1.783 mp.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. trebuia sa vina astia ca s-o vanda ? si culmea, statul are drept de preemptiune, poate vrea s-o cumpere inapoi, eventual la pretul la care a vandut romtelecomul

    va mai amintiti cu cat a vandut statul romtelecom?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb