Televiziunile "duc în spate" fotbalul autohton şi în următorii 5 ani

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 18 aprilie 2019

Televiziunile "duc în spate" fotbalul autohton şi în următorii 5 ani

Fotbalul autohton "poate respira" încă cinci ani. Liga Profesionistă de Fotbal a cedat drepturile de televizare pentru meciurile din Liga I până în 2024, firmei eAd pentru suma de 28 de milioane de euro pe an, la fel ca în contractul în vigoare. Pentru majoritatea cluburilor din prima ligă, banii din drepturile TV sunt vitali, reprezentând mare parte din bugetul anual. Conform conducerii LPF, firma care a obţinut drepturile este aceeaşi care le deţine în prezent şi că televiziunile care doresc să transmită partidele sunt aceleaşi, Digi Sport, Telekom Sport şi Look.

Anunţul "salvator" a fost făcut de preşedintele ligii, Gino Iorgulescu: "S-a aprobat în Adunarea Generală semnarea contractului cu firma care deţine în acest moment drepturile TV pe o perioadă de cinci ani, cu valoarea de 28 de milioane plus TVA. Nu intrăm în amănunte, că au mai suferit unele modificări prin contract, pe care o să le sesizaţi în momentul în care începe sezonul următor. De doi ani facem cu firma eAd, de doi ani firma aceasta a plătit drepturile TV pentru liga profesionistă de fotbal. Va fi aceeaşi procedură, o să vândă în continuare celor care sunt interesaţi. Sunt în continuare interesaţi Telekom, Digi, Look şi alte societăţi mai mici. Este şi un interes din străinătate, dar acele societăţi din străinătate trebuie să ia legătura cu firma respectivă, noi am cedat toate drepturile TV acestei firme. Noi suntem mulţumiţi, noi suntem vocea cluburilor, cluburile au fost mulţumite, au stat cu emoţii, nu credeau că mai putem face un asemenea contract. Nu am organizat licitaţie pentru că la licitaţie se puteau lua bani mai puţini, din experienţa noastră şi din ce am testat piaţa. Se depun garanţii bancare cu o lună înainte de termenele de plată. În general s-a plătit înainte ca să depună garanţia. Dacă sunt manageri buni la cluburi, cu drepturile TV care se iau la ora asta pot să trăiască bine în Liga I. Am fost preşedinte de club zece ani în Liga I şi nu am avut banii ăştia şi tot am supravieţuit".

Pe de altă parte, Gino Iorgulescu propune ca grupările să nu mai primească licenţa pentru Liga I dacă nu dispun de stadioane omologate, această chestiune fiind strâns legată de televizarea meciurilor: "Suntem în discuţii cu Federaţia Română de Fotbal să facem nişte modificări la licenţiere. Pentru că nu se mai poate să le acordăm câte un an de graţie celor care nu au stadioane şi să joace în alte părţi, nu în oraşul res-pectiv sau de unde promovează. O să anunţăm cu un an înainte acest lucru. Aşa nu se mai poate. Sunt atât de multe echipe care intră astfel în Liga I. Şi Hermannstadt-ul le-am dat o perioadă de graţie, au spus că termină stadionul în acest an şi nici până acum nu joacă la ei acasă. Ne gândim ca grupările care nu îndeplinesc condiţiile să nu poată să promoveze".

Pe de altă parte, preşedintele FRF, Răzvan Bulreanu, a declarat că forul pe care îl conduce va încasa contribuţia de solidaritate din contractul pe care LPF l-a anunţat privind cedarea drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I: "Imediat cum se va semna acest contract de drepturi TV va intra în vigoare şi această cotă de solidaritate. E o decizie pe care o avem luată în Adunarea Generală, va trebui doar să o implementăm. (...) Ne dorim să îmbunătăţim actualul sistem competiţional, propunerile noastre au fost deja avansate Ligii Profesionsite de Fotbal. Considerăm că nu este în regulă să ai o câştigătoare de campionat şi în acelaşi timp competiţia să continue. O competiţie trebuie să se termine în momentul în care ai un câştigător. Ne dorim ca play-off-ul să se termine în acelaşi timp cu play-out-ul. O altă problemă este lipsa mizei pentru echipele din play-out. În momentul de faţă, ai câteva echipe care se bat pentru retrogradare, iar celelalte echipe nu au miză. Dorim să creăm o punte, un meci de baraj care să se joace pe terenul ultimei echipe calificate pentru Europa League cu cea mai bună echipă din play-out, astfel încât să dăm o miză sportivă şi play-out-ului. Printr-o asemenea măsură am putea să creştem miza din play-out, ceea ce ar însemna un număr mai mare de spectatori şi audienţe TV mai mari. Se discută la nivelul LPF şi nu cred că vor spune nu unei asemenea propuneri".

Contractul precedent a fost semnat pe 4 martie 2014, acesta reprezentând un parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I, suma încasată fiind de 27,5 milioane de euro pe sezon. Noul contract legat de drepturile TV mulţumeşte majoritatea conducătorilor de echipe din Liga I, mai ales că la un moment dat şansele ca banii obţinuţi să fie la acelaşi nivel erau foarte mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb