Temeri pe piaţa petrolieră în urma incursiunii turcilor în Irak

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2008

Preţul petrolului brut a cres­cut vineri, pe pieţele externe, după ce soldaţii turci au trecut graniţa de nord a Irakului, generând temeri legate de aprovizionarea mondială cu ţiţei. Totuşi, piaţa nu este foarte tensionată, în condiţiile în care încetinirea creşterii economiei SUA, cea mai mare din lume, reduce cererea de combustibili, iar stocurile de profil cresc. Aceasta este prima incursiune majoră realizată în ultimii 11 ani de către forţele armate turce în Irak şi urmează unor atacuri aeriene care au durat două luni. Irakul se situează pe locul trei în lume din punct de vedere al rezervelor de petrol.

Vineri, preţurile de pe piaţa petrolului au crescut iniţial, în baza ştirilor privind incursiunea turcilor, apoi au scăzut, după care şi-au reluat cursul ascendent. Analiştii arată că pe piaţă se duce o luptă între trendul crescător şi cel descrescător.

Preţul petrolului brut cu livrare în luna aprilie a crescut cu 58 de cenţi (0,6%) la finele zilei de vineri, stabilindu-se la 98,81 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. În cursul sesiunii de vineri, scăderea maximă a cotaţiei a fost de 1,07 dolari, iar câştigul maxim a fost 1,14 dolari. Săptămâ­na trecută, preţul petrolului brut cu livrare în aprilie a urcat cu 3,5%, iar faţă de anul trecut, creşterea este de 62%.

Specialiştii arată că unii traderi vor încerca, zilele acestea, să împingă preţul către 100 de dolari/baril. Însă, cotaţiile ar trebui să scadă întrucât fundamentele actuale sunt mult mai slabe decât erau în luna ianuarie, când cotaţia a atins pentru prima oară pragul de 100 de dolari barilul.

Săptămâna trecută, preţul petrolului a înregistrat nivelul maxim istoric - 101,32 dolari/baril, la New York, după care a scăzut datorită creşterii stocurilor din SUA. Astfel, trendul descrescător ar fi continuat dacă nu s-ar fi produs invazia din Irak.

Vineri, la ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în aprilie a avut o cotaţie de 97,01 dolari/baril, în creştere cu 77 de cenţi ori 0,8%. Cotaţia maximă istorică a fost înregistrată, în cazul petrolului Brent, la data de 20 februarie: 99,22 dolari/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb