Tensiunile au crescut în taberele Rohingya înainte de repatrierea în Myanmar

F.C.
Internaţional / 21 ianuarie 2018

Tensiunile au crescut în taberele Rohingya înainte de repatrierea în Myanmar

Tensiunile au crescut sâmbătă în taberele de refugiaţi din Bangladesh unde se află sute de mii de membri ai grupului etnic de musulmani Rohingya, înainte de repatrierea acestora în Myanmar, de unde au fugit din cauza violenţelor armatei, scrie Reuters.

În timpul unei vizite efectuate de Yanghee Lee, raportor al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la taberele de refugiaţi amplasate de-a lungul graniţei dintre Bangladesh şi Myanmar, zeci de musulmani Rohingya au afişat bannere din cârpe cu mesaje împotriva relocării lor.

Câţiva dintre liderii refugiaţilor au spus că oficialii armatei din Bangladesh i-au ameninţat că le vor confisca cardurile pentru raţiile alimentare dacă vor refuza să se întoarcă.

Potrivit unui acord semnat săptămâna trecută, Myanmar ar urma să primească refugiaţi Rohingya din Bangladesh la două centre de primire şi într-o tabără temporară aflată în apropierea graniţei dintre cele două ţări, începând de marţi şi de-a lungul următorilor doi ani.

Refugiaţii refuză să se întoarcă în Myanmar dacă nu le va fi garantată siguranţa, iar conducerea ţării nu le va oferi cetăţenie şi nu îi va include în lista minorităţilor etnice recunoscute. Ei mai cer să le fie reconstruite locuinţele, moscheile şi şcolile care au fost incendiate sau afectate de operaţiunea militară, potrivit News.ro

Peste 655.500 de membri ai acestui grup etnic au fugit în statul vecin Bangladesh după ce au izbucnit violenţele militare în nordul statului Rakhine din Myanmar, ca răspuns a atacurilor militanţilor asupra forţelor de securitate, din 25 august. ONU a descris operaţiunea militară drept "epurare etnică" a musulmanilor Rohingya, acuzaţie pe care Myanmar o respinge.

Reprezentanţi ai grupului Rohingya au spus pentru Reuters că oficiali ai armatei din Bangladesh i-au apelat telefonic sau i-au întâlnit în ultimele două zile, cerându-le să pregătească liste cu familii din taberele lor în vederea repatrierii. Patru dintre aceştia au declarat că peste 70 de lideri de tabere - reprezentând mii de refugiaţi - s-au întâlnit cu oficiali ai armatei, sâmbătă, în tabăra Gungdum.

"Atunci când am spus că nu putem oferi liste, pentru că oamenii nu sunt pregătiţi să se întoarcă, ne-au cerut să le aducem cardurile WP ale acestora", a spus Musa, lider al taberei Gungdum, referindu-se la cardurile pentru ajutoare oferite de Programul Alimentar Mondial al ONU.

Rashedul Hasan, un purtător de cuvânt pentru armata statului Bangladesh, a spus că nu are date despre oficiali care au ameninţat să confişte carduri pentru alimente.

În fiecare dimineaţă, sute de refugiaţi aşteaptă la cozi la centre pentru ajutoare aflate în tabere pentru a primi alimente, folosind aceste carduri. Aceste centre sunt conduse de armata din Bangladesh.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a spus în repetate rânduri că repatrierea musulmanilor Rohingya trebuie să fie voluntară.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb