TEODOR ANCUŢA 2007-anul recunoaşterii internaţionale a Bursei Sibiene

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 decembrie 2007

Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS

Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS

Anul 2007 a adus Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS) doi acţionari de referinţă din mediul financiar internaţional, şi anume banca de investiţii Morgan Stanley şi Bursa de Valori din Varşovia.

"Bursa din capitala Poloniei este acel partener strategic pe care bursa sibiană şi l-a dorit şi, pe viitor, îşi va mări participaţia la BMFMS şi va sprijini implementarea pieţei spot la Sibiu", ne-a declarat Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS. O piaţă a acţiunilor la Sibiu, în parteneriat cu Bursa din Varşovia, este cel mai ambiţios proiect al bursei sibiene pentru anul 2008.

BMFMS îşi mai propune pentru 2008 întărirea poziţiei bursei la termen în piaţa de capital, creşterea lichidităţii până la nivelul de 7 milioane de contracte, lansarea de noi produse şi atragerea de noi intermediari. "De aceea, cred că piaţa bursieră sibiană va fi din ce în ce mai atractivă atât pentru micii investitori, cât şi pentru jucătorii mari, cum sunt fondurile de investiţii", ne-a spus domnul Ancuţa.

La începutul anului, Bursa din Sibiu va implementa activitatea de market-making, având deja regulamentele aprobate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. "Vom deveni astfel primul operator de piaţă din România care lansează acest tip de activitate", a subliniat preşedintele BMFMS. Acesta a mai adăugat că este în aşteptarea aprobării regulamentului privind băncile custode care vor face compensarea şi decontarea pentru investitorii instituţionali. "Intrarea fondurilor de investiţii şi de pensii şi mediatizarea activităţii bursei sibiene vor duce, la rândul lor, la creşterea numărului de contracte", este de părere domnul Ancuţa.

Din punct de vedere al lichidităţii, 2007 a fost un an bun pentru piaţa derivatelor, volumul de transfer meţinându-se la un nivel ridicat, chiar dacă, per total se va plasa sub cel din 2006, cu un minus de circa 700.000 contracte, din cauza lunii noiembrie, când s-au realizat cu 550.000 contracte mai puţin, comparativ cu noiembrie 2006.

"La 11 luni nivelul transferurilor era de 3.302.202 contracte futures şi options iar la finalul anului cred că vom atinge şi depăşi 3,5 milioane contracte", ne-a spus domnul Ancuţa, adăugând: "Din perspectiva valorii echivalente rulajului, pentru perioada ianuarie - noiembrie aceasta a fost de circa 11 miliarde lei, urmând să i se adauge suma echivalentă volumului pe decembrie. Valoarea rulajului este superioară cu circa 23% celei corespunzătoare aceleiaşi perioade din anul precedent".

Tot în 2007, BMFMS şi-a majorat capitalul social la două milioane de euro, aşa cum prevede CNVM, majorarea fiind realizată prin mai multe etape succesive.

Printre realizările bursei sibiene în 2007, se mai numără şi lansarea platformei de order routing "Web Trader" destinată clienţilor individuali şi menită să asigure o eficienţă ridicată actului investiţional în luna ianuarie, precum şi îmbunătăţirea ofertei cu numeroase produse noi. "Cu prilejul aniversării a a fost anunţată lansarea, la data de 2 iulie, a derivatelor pe aur şi a celor pe acţiunile iar în data de 1 octombrie au fost lansate opt noi produse având ca active suport acţiuni listate pe piaţa Rasdaq şi BVB ( Bistriţa, Arad, Alba Iulia, Mediaş, Mediaş, Constanţa, Braşov şi Bucureşti)", ne-a precizat domnul Ancuţa.

Ţinând cont de volumele realizate, interesul investitorilor pentru piaţa de capital a fost unul care s-a menţinut oarecum pe acelaşi palier cu anul 2006. "Din perspectiva pieţei sibiene a derivatelor am asistat la perioade distincte de evoluţie pe parcursul anului", a menţionat Teodor Ancuţa. Domnia sa ne-a explicat: "Dacă în primele cinci luni volumele au fost superioare celor din 2006, depăşindu-le cu peste 50%, perioada următoare a adus un recul, prin prisma influenţei mai multor factori din care cel mai important a fost ascensiunea pieţei Rasdaq care a atras mai mulţi investitori prin randamentele mari oferite. Chiar şi criza creditelor imobiliare din SUA a influenţat negativ piaţa. Pe final de an, am asistat la o revenire a investitorilor în piaţa derivatelor, lucru demonstrat de creşterea lichidităţii şi a numărului de poziţii deschise, dar chiar şi în aceste condiţii nu am mai reuşit să atingem nivelul de contracte din noiembrie 2006. (lună în care s-a realizat recordul absolut de lichiditate al BMFMS)".

Produsele derivate pe acţiunile SIF (n.r. ale societăţilor de investiţii financiare) au fost preferatele investitorilor pe parcursul întregului an. S-au detaşat DESIF 2 (n.r. derivate cu activ suport acţiunile SIF2 "Moldova") şi DESIF 5 (n.r. derivate cu activ suport acţiunile SIF5 "Oltenia"), care la finalul lui noiembrie acumulaseră câte 1,54 şi, respectiv, 1,41 milioane de contracte. Printre cele mai căutate derivate s-au mai aflat DETLV (n.r. derivate cu activ suport acţiunile "Banca Transilvania") şi DEBRK (n.r. derivate cu activ suport acţiunile Cluj Napoca).

"O surpriză plăcută a fost în ultimul trimestru şi contractul SIBGOLD (derivate cu activ suport aurul) care a intrat treptat printre ţintele zilnice ale investitorilor", potrivit lui Teodor Ancuţa. Pe fondul volatilităţii din piaţa valutară a crescut şi interesul pentru contractul futures leu/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb