Teodor Ancuţa: Bursa din Sibiu nu poate fi ignorată în perspectiva vânzării de către stat a acţiunilor marilor companii

F.A.
Piaţa de Capital / 17 aprilie 2010

Teodor Ancuţa: Bursa din Sibiu nu poate fi ignorată în perspectiva vânzării de către stat a acţiunilor marilor companii

Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu, este de părere că instituţia pe care o conduce nu trebuie şi nici nu poate fi ignorată în perspectiva vânzării de către stat a acţiunilor marilor companii din portofoliu. Domnia sa a declarat: "Cred că ne aflăm chiar în prim plan prin oportunitatea dublei listări: la Sibex şi la Bursa de Valori din Varşovia". Citiţi opiniile domnului Ancuţa referitoare la anunţul Guvernului că va vinde pe bursă acţiuni la companii listate, precum Petrom şi Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel şi E.ON, şi va exercita opţiunea de vânzare a titlurilor deţinute la companii energetice privatizate, estimând încasări de peste un miliard euro.

Reporter: Domnule Ancuţa, Guvernul României a anunţat că se pregăteşte sa vândă pe bursa o parte din acţiunile deţinute la cele mai importante companii din sectorul energetic aflate in portofoliul Ministerului Economiei, cum sunt Transgaz, Romgaz, Transelectrica sau OMV Petrom, pentru a atrage resurse financiare din care estimează să încaseze peste un miliard de euro. Cum comentaţi ?

Teodor Ancuţa: În primul rând mă bucură faptul că semnalele pe care le-am tras la rândul meu în acest sens, de multă vreme, se vor materialializa şi, după 20 de ani, Guvernul are în sfârşit în vedere această posibilitate de a obţine resurse financiare prin privatizări pe bursă, transparente şi corecte, care vor contribui implicit la dezvoltarea pieţei de capital, vor atrage investitorii, asigurând totodată importante resurse financiare statului. Am declarat, de câte ori am avut ocazia, că aceasta este şansa ca piaţa românească de capital să crească pe măsura potenţialului ei. În acest fel vom putea să atragem către piaţa de capital Fondurile de pensii, Fondurile de Investiţii, care vor avea la îndemână instrumentele financiare optime pentru a realiza plasamente. În acelaşi timp, este o oportunitate şi pentru Sibex de a se dezvolta pe segmentul spot.

Reporter: Intenţia Guvernului este de a vinde acţiuni pe Bursă. Credeţi că este vorba doar de Bursa de Valori Bucureşti?

Teodor Ancuţa: Nu. Cred că este o greşeală ca mass-media sau opinia publică să perceapă că doar BVB va fi implicată în această acţiune a Guvernului. Cei care înţeleg asta, au omis faptul că şi la Sibiu există o piaţă spot funcţională, reglementată şi autorizată pe care se pot realiza astfel de privatizări. De altfel, încă de când am început proiectul spot la Sibiu am declarat permanent că aceasta este scopul nostru, anume atragerea de IPO-uri de mare valoare, atât din sectorul privat cât şi din cel de stat. Bursa din Sibiu nu trebuie şi nici nu poate fi ignorată în perspectiva vânzării de către stat a acţiunilor marilor companii din portofoliu. Mai mult, cred că ne aflăm chiar în prim plan prin oportunitatea dublei listări: la Sibex şi la Bursa de Valori din Varşovia, piaţă care are experienţa marilor IPO-uri realizând, la finalul lui 2009, privatizarea prin bursă a celui mai mare grup energetic din Polonia, PGE, în valoare de peste 1,5 miliarde euro. Putem realiza şi în România împreună cu polonezii, un astfel de IPO de mare valoare. Iar o dublă listare ar fi mai avantajoasă şi pentru stat, prin prisma resurselor care vor fi atrase.

Reporter: Recent, într-un interviu acordat tot ziarului nostru, aţi declarat că speraţi să realizaţi o listare mare, din proprietatea statului. Iată că, la scurt timp, apare această ştire cu intenţia Guvernului de a vinde acţiuni ale companiilor energetice prin bursă. Care sunt numele la care vă gândiţi, care ar putea face obiectul unor listări şi la Sibex?

Teodor Ancuţa: Toate marile companii din portofoliul statului sunt în atenţia Sibex. Am vorbit adesea despre Hidroelecrica şi NuclearElectrica, companii de mare potenţial, care ar reprezenta IPO-uri de mare valoare. Totodată, ţinând cont că în judeţul Sibiu se află două mari companii energetice din proprietatea statului: Romgaz şi Transgaz, ar fi firesc ca acestea să se orienteze către bursa sibiană, un rol important în acest sens având însă factorul politic.

Reporter: Depinde Bursa din Sibiu, sau mai bine zis piaţa spot Sibex, de decizia politică?

Teodor Ancuţa: Cu siguranţă că deciziile politicului sunt foarte importante, mai ales din perspectiva privatizării companiilor statului. Eu chiar am declarat recent, la nivel local, că piaţa spot Sibex va exista sau nu în competiţia privind IPO-urile statului, în funcţie de deciziile de la nivel politic, şi am insistat asupra faptului că oamenii politici sibieni cu funcţii reprezentative la nivel naţional, ar trebui să facă lobby pentru Bursa din Sibiu, pentru că dezvoltarea sa atrage implicit dezvoltarea judeţului. Sigur, nu depindem exclusiv de politic, întrucât noi suntem o instituţie care, în cei 15 ani de existenţă, ne-am dezvoltat fără niciun ajutor. În plus, avem contacte, în vederea listărilor, cu puternice companii din sectorul privat. Dar cred totuşi că este momentul să avem şanse egale în contextul în care statul va realiza privatizarea prin bursă a marilor companii, şi sperăm ca acestea să nu mai fie date "cu dedicaţie" doar într-o sigură direcţie ca şi până acum. În acest proces este nevoie de transparenţă şi corectitudine iar piaţa spot Sibex va juca un rol esenţial din acest punct de vedere, fiind pregătită pentru a realiza aceste listări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb